Miért érdemes gyümölcs- és zöldségturmixokat, szűrt leveket inni?

Ha már ellátogattál a VegaFOOD honlapjára, akkor biztosan észrevetted, hogy nem csupán ételeket szállítanak házhoz, hanem italokat, turmixokat is. De miért érdemes ebben a formában fogyasztanod a zöldségeket, gyümölcsöket?

A gyümölcs- és zöldségturmixok teljes értékű ételek, akár főételként is fogyaszthatjuk őket. A szűrt levekkel ellentétben tartalmazzák a növények rostjait, amik elengedhetetlenül szükségesek egészségünk megőrzéséhez. A rostok fontos szerepet játszanak bizonyos betegségek megelőzésében és segítik a bélflóránk egyensúlyban tartását. Naponta legalább 1 liter friss, sűrű turmix ital a sok létfontosságú vitamin, enzim és antioxidáns mellett ellátja szervezetünket megfelelő mennyiségű növényi rostokkal.

A turmix italokkal ellentétben a szűrt levek esetén a rostokat kiszűrjük, és eldobjuk. Miért van erre szükség, amikor a növényi rostok jótékonyak? Több oka is lehet, például nem szeretnénk rostokat fogyasztani, ha böjtölünk. Ilyenkor szilárd táplálékot nem fogyasztunk, még rostokat sem, leáll az emésztésünk. A másik oka lehet még annak, hogy naponta több liter szűrt levet szeretnénk meginni: az étrendünk tartalmaz már elég rostot, eszünk salátákat, nyers vagy főtt zöldséges ételeket, és jelentős mennyiségű turmix italt is fogyasztunk. Ha ebben az esetben is szeretnénk még több vitaminhoz, ásványi anyaghoz jutni, akkor sokkal könnyedebb megoldás egy pohár szűrt lé, vagy egy pohár turmix.

Van erre alább két receptjavaslatunk is: 

Shrek turmix

Hozzávalók (1 adag):

  • 1 banán
  • 3-4 dkg málna
  • 2 dl víz
  • 1 kis marék bébi spenót vagy madársaláta.

Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk és simára turmixolunk. A színe borzalmas, az íze annál finomabb. 

fb share