Nagyszerű magyar csúcs a Paris-Colmar hosszútávú gyaloglóversenyen

Magyar rekord született a Franciaországban megrendezett Paris-Colmar hosszútávú gyalogló versenyen, ahol Czukor Zoltán háromszoros olimpikon történelmet írt sportágában. Ezt a versenyt 1926 óta jegyzik francia honban egyenértékű viadalnak számít a Tour de Francal, aki vezeti a mezőnyt sárga pólót kap, jelezvén ezzel is elsőbbségét. Zoltán ezt a pólót féltávig birtokolhatta.

Hossza az évek során többször is változott az útvonaltól függően. Idén a táv 426 kilométert jelentett, melyet Zoltán 52 évesen, egyetlen magyar indulóként 57 óra 45 perc alatt teljesített. Ez idő alatt mindössze 2-szer pihent, egyszer 218 km után 2 órát, majd 360 km elteltével 5 és fél óra alvás lett jutalma. A versenyzők hatalmas felhőszakadás közepette rajtoltak Párisból, majd Colmarban már 38 fokos, rekkenő hőség fogadta a célba érőket.
Festői gall tájakon vezetett az út, érintve többek között az ásványvizéről híres Vittelt, valamint a kis ékszerdobozt Kaysersberg városát.

A helyiek mindenütt, napszaktól függetlenül, lehetett éjjel vagy nappal, tapsviharral és hangos éljenzéssel fogadták az elhaladó versenyzőket. A hangulat leírhatatlan volt.

Colmarban, Zoltán negyedikként tépte át a célszalagot, rekordot felállítva ezzel a magyar hosszú távú gyaloglás történetében. Ezt a távot eddig még senki nem tudta teljesíteni ilyen rövid időn belül honfitársaink közül és talán nem is lesz, aki valaha is nyomdokaiba léphet.

Utoljára magyar indulót 1996-ban regisztráltak ezen a versenyen. Szálas Menyhért akkor 42 évesen 10. helyen végzett 70 óra 43 perccel az 520 kilométeres távon.

Az idei megmérettetés nehézségét hűen tükrözi, hogy a 25 limitált indulóból 13-an értek célba mindössze.

Forrás: Edzésonline

fb share