Újabb olimpiai és világbajnokok a résztevők között

Férfi 400-on indul Chris Brown olimpiai bajnok, férfi 400m gáton pedig két világbajnok: Bershawn Jackson és David Greene is tagja a mezőnynek.
Már a korábban bejelentett világklasszisok miatt is bőven érdemes ott lenni július 8-án, Székesfehérváron a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, de a verseny szervezői további sztárok részvételéről adtak tájékoztatást.

"- Folyamatosan tárgyalunk számos további világklasszis atléta indulásáról, és néhány újabb visszaigazolt kitűnőséget be is tudunk jelenteni" - mondta Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója.

"- Férfi 400-on is lesz olimpiai bajnok, férfi 400m gáton két világbajnok is tagja a mezőnynek, míg a női 100-on Jetert és Lalovát olimpiai és világbajnoki címmel rendelkező ellenfelekkel örvendeztetjük meg."

400 méteren indul a bahamai Chris Brown, aki az egykörös távon az utóbbi másfél évtized állócsillaga, egyéni rekordja 44.40 mp. Már 1999-ben, a sevillai VB-n hatodik helyen végzett a 4x400-as váltóban, majd 2001-ben Edmontonban a bahamai kvartettel VB aranyat nyert. Azóta szinte nem rendeztek világversenyt nélküle, és mindig ott volt az élmezőnyben.

A londoni olimpián ért fel a csúcsra, ahol a bahamai váltó legjobb futójaként olimpiai bajnoki címet szerzett. Közben egyéniben is szép sikereket ért el, többször volt érmes is, 2010-ben Dohában pedig fedett pályás világbajnok lett. Idén is jó formában versenyez, Sopotban a fedett VB-n ezüstérmet szerzett, New York-ban a Gyémánt Liga viadalon pedig 44.61 másodperccel a harmadik lett.

A férfi 400m gát is különleges csemegének ígérkezik, többek között két világbajnok is összecsap.

Ráadásul az amerikai Bershawn Jackson nyakába már háromszor akasztottak vb-aranyat. Helsinkiben (2005) 400m gáton lett világbajnok, Dohában (2010) a 4x400-as váltóval győzött a fedett pályás vb-n, és Teguban (2011) is a négyszer egy körös váltóban lett világbajnok.

A "Batman" becenévre hallgató klasszis közben gáton még begyűjtött egy vb bronzot is (Berlin, 2009), megnyert kilenc Golden League illetve Gyémánt Liga versenyt, és hatszor győzött az USA bajnokságán is, az egyéni rekordja 47.30 mp.

A másik világbajnok brit, pontosabban walesi. Utóbbi tény miatt David Greene-t helyenként Dai Greene-ként találhatjuk a listákon, aminek általában az eleje környékén kell őt keresni. Legjobb eredménye 47.84 mp. Barcelonában (2010) Európa-bajnok volt, majd a következő évben, a világbajnokságon is győzni tudott Daeguban. A londoni olimpián is érmet remélt, de "csak" negyedik lett, ami persze önmagában nagy teljesítmény. Érdekesség, hogy 2007-ben, Debrecenben nyert U23 Európa-bajnoki címet.

De még az sem biztos, hogy Székesfehérváron a két világbajnok valamelyike lesz majd a győztes, mert indul például a szerb Emir Bekric, aki a tavalyi moszkvai vb-n bronzérmes, a 2012-es EB-n ezüstérmes, tavaly U23 Európa-bajnok volt (egyéni csúcsa: 48.05 mp), valamint a VB 5. hellyel és az Afrika-bajnokság ezüstérmével rendelkező dél-afrikai Cornel Fredericks is (egyéni csúcsa: 48.14 mp).

Női 100 méteren kétségtelenül minden idők második leggyorsabb hölgye, az olimpiai- és világbajnok Carmelita Jeter a top sztár, de sem neki, sem az Európa-bajnok Ivet Lalovának nem lesz egyszerű dolga. Nagyon erős mezőny várja őket, többek között a következők is visszaigazolták részvételüket: Az amerikai Tianna Bartoletta 2005-ben, Helsinkiben még Tianna Madison néven távolugrásban lett világbajnok, egy évre rá Moszkvában fedett pályás világbajnok.
Az utóbbi években pedig a világ egyik legjobb sprinterévé vált. A legutóbbi két fedett pályás VB-n (2012, 2014) bronzérmes volt 60 méteren, miután mindkét évben megnyerte az USA bajnokságot.
A londoni olimpián, 100 méteren a 4. helyen végzett és Jeterrel együtt tagja volt annak az olimpiai bajnok amerikai 4x100 méteres váltónak, amelyik bődületes, 40.82 mp-es világcsúcsot futott, fél másodperccel (!) megdöntve a korábbi NDK-s szuper rekordot. Bartoletta egyéni csúcsa 10.85 mp. Simone Facey is világbajnok, ő a Berlinben (2009) győztes jamaikai 4x100 méteres váltóval nyert VB-aranyat, de van VB-ezüstje is, egyéniben pedig a Pánamerikai Játékokon volt ezüstérmes 200 méteren. Egyéni legjobbja 10.95 mp.

Visszatérő vendég a szintén jamaikai Aleen Bailey, aki olimpiai- és világbajnoki címmel is büszkélkedhet - mindkettőt a sprintváltó tagjaként nyerte. Hosszú eredménylistájának felsorolása túl sok helyet venne igénybe, és ebben számos egyéni siker is szerepel. Az Atlétikai Magyar Nagydíjon két éve második volt 200 méteren. 100 méteres egyéni csúcsa 11.04 mp.

Olesya Povh és Natalia Pohrebniak személyében a Barcelonában Európa-bajnokságot nyert, a daegui VB-n pedig bronzérmes ukrán 4x100 méteres váltó két kitűnősége is indul. Povh olimpiai bronzérmes is, megnyerte Párizsban (2011) a fedett pályás Európa-bajnokságot 60 méteren, 100 méteren pedig begyűjtött egy Eb ezüstöt Helsinkiben (2012).

A korábban bejelentett top atléták közül a legnagyobb nevek: Pars Krisztián (olimpiai és Európa-bajnok, kalapácsvetés), Ivan Ukhov (olimpiai bajnok, magasugrás), Carmelita Jeter (olimpiai és világbajnok, 100m), Jason Richardson (világbajnok, 110m gát), Kim Collins (világbajnok, 100m), Pawel Fajdek (világbajnok, kalapácsvetés), Gert Kanter (olimpiai és világbajnok, diszkoszvetés), Ivet Lalova (Európa-bajnok, 100m), Betty Heidler (világcsúcstrató, világbajnok, Európa-bajnok, kalapácsvetés), Anita Włodarczyk (világ- és Európa-bajnok, kalapácsvetés).

És a világklasszisok sorának még messze nincs vége, fantasztikus sportélményben részesülhet az, aki időben biztosítja helyét a lelátókra. Érdemes már most megvenni a jegyeket, mert azok az idén korlátozott számban állnak rendelkezésre a Ticket Express irodáiban és a tex.hu-n.

Idén sem marad el a Te mennyit futsz 100-on? versenyszám, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus 100 méteres távot. Regisztrálni előzetesen, a nagydíj honlapján kell, a Verseny menüpont alatt.

Forrás: MASZ

fb share