54. és 55. helyezések a Hegyifutó Eb-n

Egy különleges helyen, a népszerű atlanti-óceáni üdülőhelyen, a Portugáliához tartozó Madeirán július elején 23 ország közel 250 futója állt rajthoz.


A pálya vonalvezetése jól kihasználta a sziget kivételes adottságait. A felnőtt férfi mezőny a sziget északi részén található óceánparti város, Seixal homokos strandjáról vágott neki a 11.6 km hosszú, 1250 méter szintemelkedésű távnak.

Rövid aszfaltozott szakasz után, egy, a hegyi futó versenyek között is nagyon meredeknek számító 5-6 km-es erdős rész következett, ahol a futóknak több mint 1000 méter (!) szintkülönbséget kellett leküzdeniük. A terep nehézségét jelzi, hogy a leggyorsabb futónak is 40 percre volt szüksége az első 5.3 km megtételéhez. A pálya második fele már nem rejtett nagy kihívásokat, mezei versenyeket idéző, enyhén emelkedő, füves területen futhattak be a célba versenyzők.

A felnőtt női és a junior férfi mezőny a szokásoknak megfelelően, ugyanezen az útvonalon, de 4 km-rel rövidebb pályán indult (8 km, 800 méter szintkülönbséggel), míg a junior női futóknak 4 kilométert (400 méter szintkülönbséggel) kellett teljesíteniük. A sziget speciális mikroklímájának köszönhetően az időjárás nem nehezítette a versenyzők dolgát, végig kellemes, enyhén párás 25 fokban haladhatott a mezőny.

Nagy meglepetésre a felnőtt és a junior férfi első helyet a norvég csapat (Juhan Bugge és Stian Aarvik) hozta el. A felnőtt női futamon, az előző évekhez hasonlóan, most is papírforma eredmény született, Andrea Mayr (Ausztria) magabiztosan, több perces előnnyel végzett az élen.

Magyarországot Pelsőczy Attila (54. helyezés) és Khoór Bence (55.) képviselte.

"Az utóbbi éveknél jóval erősebb mezőny és a különösen meredek első szakasz a vártnál keményebb versenyt hozott, de a fantasztikus helyszín életre szóló élményt jelentett - összegezte tapasztalatait Khoór Bence a verseny után. Nincs megállás, hiszen július 19-én a Hegyifutó magyar bajnokságon indulok, ahol szeretném magam kvalifikálni a szeptemberi világbajnokságra. Nem lesz könnyű, mert erős mezőny várható a 10 km-es távon."


Forrás: MASZ

fb share