Jó magyar kezdés az U23-as Eb-n

Minden második atlétánk kvalifikálta magát versenyszámának döntőjébe az Észtországban zajló utánpótlás kontinens viadal első napján. Krizsán Xénia megnyerte a 100m-es gátfutást.

Összességében egy sikeres napot tudhat maga mögött a magyar válogatott az Észtországban zajló utánpótlás kontinens viadalon. A csütörtökön pályára lépett sportolók közül (a hétpróbázó Krizsán Xéniát kivéve ebből az összehasonlításból) minden második atlétánk kvalifikálta magát versenyszámának döntőjébe!

A napot Töreky Balázs (64,16 m) és Cser Márton (64,89 m) versenyzése nyitotta. A fiúk tisztességes versenyzéssel a 18. illetve 17. helyet szerezték meg a kalapácsvetés selejtezőjében, így ők nem jutottak döntőbe. Ott lesz viszont Pásztor Bence, aki első kísérletével 70,56 m-re repítette a szert és a negyedik legjobb eredménnyel bejutott a pénteki fináléba (helyi idő szerint 17:50).

A dobókőr után a futópályára koncentrálhattunk, ahol Kádasi Zalán 100 m-en próbált túljutni az első körön. Sajnos a 10,81-es eredménye ehhez kevés volt, így Zalánnak most csak kis szerep jutott egyéni versenyszámában.

A lányok közül elsőként Nguyen Anasztázia húzott szöges cipőt, és 11,59 mp-es idővel, futamában a 2. pozícióban célba érve, biztosította helyét a női 100m-es síkfutás döntőjében (a középfutamokat a résztvevők száma miatt törölték) melyet ugyancsak holnap (pénteken) rendeznek 20:38 órai kezdettel.

Naszti versenyzését követően a hétpróbázók vették át a „hatalmat” a futópályán, és kezdték el kétnapos küzdelmüket. Nagy örömünkre szolgált, hogy Krizsán Xéni jó formát mutatva megnyerte a 100m-es gátfutást (13,67 mp) , majd sem magasugrásban (176 cm) sem súlylökésben (14,29 m) nem talált legyőzőre.

A nap - számára - záró számában, 200 m-en, bár közvetlen vetélytársai lefutották, de elért egyéni csúcsa (24,72 mp) azt jelentette, hogy a napot, 139 pontos előnnyel, az első helyen zárta az Osztrák Dadic Ivona előtt! Bizakodva várjuk a holnapi folytatást!!!

Krizsán Xénia versenyzése alatt rúdugróink is „selejteztek”. Bátor versenyzéssel és új egyéni csúccsal (410 cm) Szabó Dia a 14. helyen végzett, és csak rosszabb kisérletszámnak „köszönhetően” maradt le a döntőről. Ott lesz viszont a versenyszám fiúk részére rendezett fináléjában Kéri Tamás, aki a délutánra megérkező záporok miatt elrendelt esőszüneteket is kihasználva, 500 cm-es eredménnyel kvalifikálta magát a szombati (18:03) döntőbe.

Középtávfutóinknak is az első kör jelentette a végállomást. Kovács Benjámin 1500m-en, 3:46.06-os eredménnyel a 15., míg Kéri Bianka 800m-en 2:05.30-as eredménnyel a 11. helyen zárt.

A nap vége felé az idő is megjavult, így szakadó eső helyett napsütéses időben lépett dobókörbe Káplár János és Szikszai Róbert. Míg előbbi az első selejtezőcsoportból az összességében a 12. eredménnyel (54,91m) jutott be a pénteki fináléba (helyi idő szerint 19:40), addig Szikszai Robi, nem kis izgalmat tartogatva a nap végére, két rontott kíséret után, egy 58,34 m-es dobással ért oda az összesített selejtező lista 3. helyére.

Diszkoszvetőinkkel egy időben a fiú magasugrók is eldöntötték, hogy ki érdemes a szombati döntőben való részvételre. Szerencsére Bakosi Péter kiválóan megoldotta a feladatot és 218 cm-es eredményének köszönhetően ő is képviselheti a magyar színeket versenyszámának fináléjában.

Holnap újabb 11 sportolónk kezdi meg a szereplését a tallinni Európa-bajnokságon, így kiegészülve a döntőben érdekelt versenyzőinkkel és a hétpróbázó Krizsán Xéniaval, az alábbi atlétáknak szoríthatunk a pénteki nap folyamán:

  • 100m: Nguyen Anasztázia (döntő)
  • 200m: Móricz Bálint
  • 800m: Kiss Gergő, Vindics Balázs
  • 110m/100m gát: Szűcs Valdó, Juhász Lilla
  • 400m gát: Koroknai Máté
  • Kalapács: Fertig Fruzsina, Banga Beatrix, Pásztor Bence (döntő)
  • Diszkosz: Káplár János (döntő), Szikszai Róbert (döntő)
  • 20km gyaloglás: Srp Miklós, Bagdány Tomasz, Kovács Barbara
  • 7 próba: Krizsán Xénia

A helyi idő szerinti program itt, az élő közvetítés pedig itt érhető el.


Forrás: MASZ

fb share