Ma este: Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj

Justin Gatlin, a keddi esemény legnagyobb sztárja nem foglalkozik a hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolttal, csak arra törekszik, hogy fokozza a nyomást riválisain.


A viadal hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatóján a 2015-ös ranglistát 100 és 200 méteren is vezető amerikai sprinter az idén gyengélkedő Bolttal kapcsolatos kérdésre arra emlékeztetett, hogy a jamaicaiak világcsúcstartója 2012-ben is egész évben altatott, a londoni olimpián mégis a legjobb formáját hozta, s mindkét számot megnyerte. Justin Gatlin épp ezért nem is akar vele foglalkozni, csak arra figyel, hogy a pekingi világbajnokságon majd minél jobb időre legyen képes mindkét vágtatávon.

A 100 méter 2004-es olimpiai bajnoka nem csupán Bolttal, de a világcsúcsokkal sem foglalkozik, annyit azonban megjegyzett, hogy egyszer majd eljön az ideje a világrekordnak is. A keddi versenyre azonban természetesen kitért: egyrészt a vb-felkészülés egy újabb állomásának tekinti a viadalt, melynek mezőnyéből kiindulva kiváló versengésre számít. A várható hőség elmondása szerint őt nem zavarja, mert Floridában nőtt fel, ahol hasonló körülményekhez szokott.

A sajtóeseményen kiderült, hogy a sérüléssel bajlódó világ- és Európa-bajnok magasugró, az ukrán Bohdan Bondarenko nem tud indulni, a szám mezőnye azonban így is bombaerős lesz. A szám első számú esélyese, a katari Mutaz Esza Barsim idén már 241 centiméternél jár, egyéni legjobbja pedig 243, ami mindössze két centivel marad el a világcsúcstól.

A 24 éves ugró ezúttal azt mondta, hogy a világrekordhoz elsősorban saját pszichikai határait kell áttörnie, azonban ez különös motivációt jelent számára. Hangsúlyozta: mindig többet kell adni, ha 100 százalék nem elég, akkor 110 majd 120 kell.

A verseny legnagyobb magyar egyéniségei közül az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián és az idén fedett pályás Európa-bajnok súlylökő, Márton Anita is bizakodva várja a fehérvári viadalt.

Előbbi hosszú ideig sérüléssel bajlódott, így most nem a győzelem az elsődleges célja, hanem szeretne 79 méter fölé kerülni. A szombathelyi sztár hozzátette, az majd az augusztus elején sorra kerülő országos bajnokságon derül ki, lesz-e esélye a világbajnoki címre.

Márton szombaton 18.42 méterrel lett hetedik Párizsban, s úgy véli, kedden 19 méter körüli eredményre is képes lehet.

A Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban már délelőtt 11.00 órakor elkezdődik a program, mely 19.40-kor a férfi 100 méterrel zárul. A július 7-i verseny jegybevételének 40 százalékát felajánlották az életmentő műtéten átesett Ordina Tibor, többszörös magyar bajnok távol- és hármasugró megsegítésére.


Forrás: nso.hu
Fotó: facebook.com/gyulaimemorial

fb share