Powell 9.81-gyel nyert 100 méteren Párizsban [videóval]

Két jamaicai, Asafa Powell és Shelly-Ann Fraser-Pryce nyerte a férfi, illetve női 100 métert szombaton, a párizsi atlétikai Gyémánt Liga-viadalon.Miként a videón is látható, Powell - Usain Bolt távollétében - 9.81 másodperc alatt teljesített a távot. Másodikként a 2004-es Európa-csúcsot (9.86 mp) beállító francia Jimmy Vicaut ért a célba. A nőknél a olimpiai bajnok Fraser-Pryce 10.74-gyel a világ idei legjobb eredményét érte el.

Ugyancsak 2015 legjobb produkcióját láthatták a nézők férfi 3000 méter akadályon, ahol a kenyai Jairus Kipchoge Birech 7:58.83 percet futott. A verseny drámai körülmények között ért véget: az utolsó körben még az amerikai Evan Jager vezetett, azonban az utolsó akadálynál elesett, így afrikai riválisa megelőzte. Jager felállt, összeszedte magát és másodikként ért célba 8:00.45 perccel, amely így is új amerikai rekord.

A francia fővárosban véget ért egy nagy sorozat is, ugyanis az olimpiai és világbajnok új-zélandi súlylökő, Valerie Adams sorozatban aratott 56 győzelem után ezúttal kikapott, mégpedig nagyon, 18.79 méterrel csak ötödik lett. A győzelem a németek Európa-bajnokáé, Christina Schwanitzé lett, aki 20.31 méteres eredménnyel diadalmaskodott.

A négyszeres vb-győztes Adams könyöksérülése óta most versenyzett először. Az idei fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita 18.42-vel hetedikként zárt. A viadal másik magyarja, Kővágó Zoltán 65.23 méteres dobással második lett diszkoszvetésben. Csak a lengyel Piotr Malachowski volt jobb nála, ő 65.57-et ért el.

Női 5000 méteren mindkét etióp, Genzebe Dibaba és Almaz Ayana is elmaradt a beígért világcsúcstól. Dibaba 14:15.41 perccel így is minden idők negyedik legjobb eredményét produkálta.

A francia férfi 4x100-as váltó a párizsi viadal keretében vehette át londoni olimpiai bronzérmét. Jimmy Vicaut, Christophe Lemaitre, Pierre-Alexis Pessonneaux és Ronald Pognon eredetileg negyedik lett a brit fővárosban, de a második helyen záró amerikaiakat Tyson Gay doppingügye miatt utólag megfosztották az ezüstérmüktől, így ők is egy helyet előreléptek. A medálokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától, Guy Drut-től vehették át a Stade de France-ban.

Az IAAF legrangosabb versenysorozatának idei összdíjazása nyolcmillió dollár. Minden helyszínen 10 ezer dollárt ér az első hely, a számok összetett győztesei pedig 40 ezer dollárt, valamint egy gyémántokkal díszített nyolckilós trófeát kapnak.

A 32 számból minden helyszínen 16-ot (8-8 férfi és női) rendeznek meg. Egy atléta maximum hét versenyen indulhat. A végső sorrend az összegyűjtött pontok alapján alakul ki, a győzelemért 4, a második helyért 2, a harmadikért 1 pont jár, az utolsó két állomáson, Zürichben és Brüsszelben duplázni lehet a pontokat.

A következő versenyt csütörtökön rendezik Lausanne-ban. A sorozat 14 állomásból áll.


Forrás: nso.hu

fb share