Gorillának öltözve futottak a gorillákért Londonban

Gorillajelmezbe öltözött állatvédők futottak a brit főváros utcáin szombat délután, hogy felhívják a figyelmet a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákra.

A Nagy gorillafutás (Great Gorilla Run) elnevezésű akciót immár 14. alkalommal rendezték meg, a több száz állatvédő a brit fővárosban mintegy 8 kilométeren át futott. Az útvonal London belvárosán át vezetett.

A szervezők célja az akcióval a figyelemfelhívás mellett adománygyűjtés is volt: a szervezők 2,3 millió eurót (több mint 700 millió forintot) gyűjtöttek össze a 60 fontos (több mint 20 ezer forintos) nevezési díjból és az indulók, támogatók további felajánlásaiból a hegyi gorillák megmentését célzó projektre. A nevezési díj egyébként magában foglalta a gorillajelmezt.

A hegyi gorillák kizárólag a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén, Ruandában és Ugandában élnek. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, a kritikusan veszélyeztetett fajok között szerepel a hegyi gorilla, amelynek teljes populációja 700-880 egyedet számlál becslések szerint. Erről a gorilla alfajról készült a Gorillák a ködben című hollywoodi film, amelyben Sigourney Weaver játssza a el Diane Fossey-t, a tragikus véget ért kutatónőt.


Forrás: MTI

fb share