Kóla, kávé, tea - nem csak koffeinfüggőknek

Néha szükség lehet természetes élénkítőszerekre. Ilyenkor legtöbben a kávéhoz vagy a teához fordulnak segítségért. Vajon milyen növényekből juthatunk ehhez a csodaszerhez?

A tea (Camellia sinensis) 6 méter magasra is megnövő örökzöld bokor, melynek leveleit hasznosítják. Őshazája Burma. A teaültetvényeket általában domboldalra telepítik, és a hároméves növényekről lehet betakarítani a leveleket. A zöld tea a frissen szedett, megszárított levelekből készül. A fekete tea készítésekor a leszedett leveleket füllesztik. A füllesztett levelek fermentálódnak, a zöld klorofill lebomlik, feketés színanyag képződik.

A kereskedelmi tételek általában 2,5-3,5% koffeint, teofillint, teobromint, 25-30% cserzőanyagot és 2-3% cukrot tartalmaznak. A teofillin is a központi idegrendszerre hat és a vízkiválasztó hatása a koffeinhez hasonló. A teafüvet 3-5 percig célszerű forró vízben áztatni, mivel ekkor csak 3-5% cserzőanyag oldódik ki a fűből. Az elfogyasztott, nagyobb mennyiségű cserzőanyag székrekedést okozhat. A tea fluortartalma miatt a fogszuvasodás megelőzésében is hatásos.

A kávé (Coffea arabica, Coffea robusta) trópusi, 5-6 méter magas cserje vagy fa, melynek a magjából készült italt fogyasztjuk. A piros színű termést, mely két magból (kávébabból) áll, teljesen érett állapotban takarítják be, vagy megvárják hogy a cserjén megaszalódjon. A kávészemeket megtisztítják, füllesztik, majd pörkölik. A pörkölés adja a kávé barna színét. A pörkölt kávé 1-3% koffeint, 10-15% zsíros olajat és sok más komponenst is tartalmaz.

A kóladió az Afrikában őshonos kólafa termése. A kávéhoz hasonlóan a termésből nyert magot használják fel. A szárított magvak barna színűek. 0,5-2,5% koffeint, némi teobromint, 4-5% csersavat és 20% keményítőt tartalmaznak. Az afrikai bennszülöttek körében a kólamagrágás rendkívül elterjedt, hiszen felfrissíti a vérkeringést, segíti az izommunkát, csökkenti az éhségérzetet

fb share