Rio de Janeiróban lesz a 2016-os olimpia

Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os nyári olimpiát – így döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koppenhágai közgyűlése. Az első körben a favorit Chicago esett ki, majd Tokió kapta a legkevesebb szavazatot, végül Madrid maradt alul.

Sűrű napja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, de csak négyévente vár rá ilyen procedúra: a koppenhágai ülésen kellett kiválasztani a 2016-os nyári olimpia helyszínét. A csaknem kétéves folyamat végére négy pályázó maradt: Chicago, Tokió, Rio de Janeiro és Madrid. Pénteken ebben a sorrendben tartották meg az utolsó prezentációjukat, és elsősorban a NOB-tagok érzelmeire hatva próbáltak elnökökkel, királyokkal, kormányfőkkel és világhírű sportolókkal támogatást szerezni városuknak.

Miután lementek a bemutatók, a NOB elkezdte a szavazást, és a 95 voksolásra jogosult tag rögtön az első körben meglepő döntést hozott. A szabályok szerint az a város nyer, amelyik abszolút többséget szerez, ha nincs ilyen, akkor a legkevesebb szavazatot kapó pályázó kiesik, és jön az újabb forduló. Nos, a bukmékerek és a szakemberek szerint is a legnagyobb esélyesnek tartott, Barack Obama elnökkel megerősített Chicago vérzett el az első körben. Következett a második forduló, megint nem született győztes, viszont kiesett az 1964-ben már olimpiát rendező Tokió. Ezzel eldőlt, hogy mindenképpen új helyszínen rendezik a 2016-os nyári játékokat: Rio de Janeiro vagy Madrid, ez maradt a kérdés.

A leendő házigazdát már nem közvetlenül a voksolás után jelentették be, hanem félórás ceremónián Jacques Rogge, a NOB elnöke hirdette ki. A műsorban előbb visszaemlékeztek a pekingi olimpia legszebb pillanataira, majd rövid filmen bemutatkozott Koppenhága és a következő, 2012-es játékok házigazdája, London. Még utoljára levetítették mind a négy pályázó videoklipjét, aztán jött az eredményhirdetés. Az olimpiai himnusz elhangzása után Jacques Rogge, a NOB elnöke lépett a dobogóra, és miután köszönetet mondott a pályázóknak, kinyitotta a győztes nevét rejtő borítékot: Rio de Janeiro. Az első fordulóban még Madrid vezetett

A szavazás első fordulójában Madrid 28, Rio de Janeiro 26, Tokió 22, Chicago 18 szavazatot kapott, ezért esett ki az amerikai város. A második körben Rio de Janeiróra 46-an, Madridra 29-en, Tokióra 20-an voksoltak, míg a döntő szavazáson 66-32-re nyert Rio de Janeiro.

A koppenhágai terem brazil fele zokogva ünnepelt, a spanyolok csak bámultak maguk elé. Rio de Janeiro rendezheti tehát a 2016-os nyári olimpiát, először rendezik a játékokat Dél-Amerikában. A döntés részben meglepetés, elsősorban azért, mert két évvel korábban, 2014-ben Brazília rendezheti majd a második legnagyobb sporteseményt, a labdarúgó-világbajokságot is. A bukmékerek azonban Chicago után a második legesélyesebbnek a riói pályázatot tartották.

A riói tengerparton különleges karnevál kezdődött, a BBC helyszíni tudósítója arról adot hírt, hogy az emberek a munkahelyüket otthagyva özönlenek a Copacabanára. Madrid hiába reménykedett, hiába beszélt szívhez szólóan a küldöttekhez Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke és I. János Károly király. A spanyol főváros egyik patinás terén, a Plaza de Orientén összegyűlt ezrek szinte megnémultak a hír hallatán, néhányan a könnyeiket törülgették, mások lehajtott fejjel ballagtak hazafelé. Madrid már a harmadik vereségét szenvedte el. Először az 1972-es rendezésért szállt harcba, ott végül München lett a házigazda, négy éve London, most pedig Rio győzött.

Schmitt Pál: a NOB valami újat akart

"Rio de Janeiro meggyőző volt, magabiztosan nyert" - jelentette ki Schmitt Pál. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint a szavazati arány egyértelmű üzenet. "Három nagyszerű rivális volt, amelyek akár jövőre is képesek lettek volna megrendezni az olimpiát. Rio nagy kihívás, a játékok próbája majd a 2014-es labdarúgó-világbajnokság megrendezése lesz. A város, az ország dinamikusan fejlődik" - nyilatkozott Schmitt Pál, és kiemelte: a magyar sportolóknak is különleges kihívás lesz majd Rio de Janeiróban szerepelni, már a 2015-ös előolimpiai viadalokon is. Szerinte a döntésben szerepet játszott az is, hogy az Egyesült Államok, Japán és Spanyolország is volt már rendező, és a NOB most valami újat akart.

A NOB másik magyar tagja, Aján Tamás úgy tapasztalta, hogy ennyire kiélezett küzdelem még sosem folyt olimpiarendezésért, mint most. Szerinte mind a négy város nagyon komolyan felkészült, de a pénteki prezentációban Rio és Madrid volt a legjobb, ők tartották a leghatásosabb bemutatót. Ajánt meglepte, hogy már az első körben búcsúzott és csupán 18 voksot kapott Chicago, Madridon pedig sokat lendített Juan Antonio Samaranch beszéde. A voksáról azt mondta: „Nem taktikáztam, de csak annyit árulhatok el, hogy én Madrid és Rio de Janeiro közül a legvégéig az egyiket támogattam."

Chicago: nem Obamát utasították el

A washingtoni Fehér Ház csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem Chicago nyerte el a 2016-os olimpia megrendezésének jogát, egyben közölte: a chicagói pályázat sikertelensége nem Barack Obama elnök lobbizásának elutasítását jelenti. David Axelrod, Obama elnök főtanácsadója azt mondta: Obama személyes megjelenése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén a dániai Koppenhágában - nem volt elég ahhoz, hogy legyőzzék a teremben jelen levő politikát- és egyéb tényezőket, amelyek szerinte Chicago ellenében hatottak. A demokrata párti elnök főtanácsadója valószínűleg arra is reagált, hogy az amerikai konzervatív sajtó úgy kommentálta a koppenhágai döntést, azt, hogy Chicago már az első körben kiesett: a világ elutasította az amerikai elnököt.

Rio de Janeiro pályázata számokban

A brazil köztársasági elnök szerint Rio de Janeiro olyan olimpiát rendez 2016-ban, amilyet még nem látott a világ. "Szent nap ez számomra - mondta Luiz Inácio Lula da Silva államfő Rio de Janeiro hatalmas sikere után. "Teljes szívünkkel arra készülünk, hogy olyan csodálatos olimpiát rendezzünk, amilyenben még nem volt része a világnak."

"Hihetetlen, elsöprő és látványos" - mondta Sergio Cabral, Rio de Janeiro kormányzója. A brazil város 14,4 milliárd dollárt szán a fejlesztésekre, magasan a legtöbbet a jelentkezők közül. Helyszínek: a 33 helyszínből tíz van készen, nyolcat kell felújítani, hetet mindenképpen felépítettek volna, két stadion készül kifejezetten a játékok kedvéért, hat sportág pedig ideiglenes létesítményben versenyez majd.

Pénzügyek: a tervezett rendezési költségvetés 2,82 milliárd dollár. A NOB-támogatás a teljes bevétel 31 százaléka lesz, a hazai hirdetési bevételt 570 millió dollárra tervezik. A szerényebb szponzori lehetőségek és a várhatóan alacsonyabb jegybevétel miatt 692 millió dolláros állami garancia is támogatta a pályázatot.

Szálláshelyek: a pályázatban 48 ezer szoba szerepel, csakhogy ennyire nincs szüksége a játékok után a városnak, ezért 13 ezer szállodai szoba mellett 25 ezer szobát újonnan épülő lakóparkokban kínálnak, 8500 szobát tengerjáró hajókon terveznek, és lesz 1700 szoba apartmanszállókon is.

Távolságok: 14 versenyhelyszínt tíz percen belül el lehet érni az olimpiai faluból, míg hetet 10-20 perc alatt, de legtávolabbi létesítmény is legfeljebb ötven perc alatt megközelíthető. A legtöbb létesítmény magában foglaló olimpiai park mindössze öt percre lesz a küldöttségeknek otthon adó olimpiai falutól.

Támogatottság: a NOB mérése szerint az olimpiát 69, a riói rendezést 85 százalék támogatja.

Forrás: MR Online

fb share