MESESZÉP MARATON 2006/07/21
Aki szereti a meséket, a királyok, királynék birodalmát, érdekli a történelem, szívesen mereng a múlton és emellett a futás szerelmese is, annak Bajorország, és a vasárnap Füssenben megrendezésre kerülő maratoni verseny maga lehet a földi paradicsom. A bajor Alpok csodálatos vidékén futni, ahol egymást érik a romantikus várak, erődítmények és a gazdagon díszített kastélyok, bizonyára életreszóló élmény lesz annak, aki rajthoz áll vasárnap a 6. Füssener König-Ludwig Maratonon. A mezőny a neuschwansteini álomkastély elől indul útjára. Bizonyára mindenki hallott már a lélegzetelállító szépségű erdőben magasodó építészeti műremekről.


Te ismered a történetét?

Neuschwansteint II. Lajos bajor király zabolátlan fantáziájának köszönhetjük, aki különc álmodozó volt. Rajongott Richard Wagner zenéje iránt. Mecénásként támogatta a zeneszerzőt, műveinek előadására ünnepi játékokat is rendezett. Lajost gyerekkora óta vonzotta a lovagkor. Nem véletlen tehát a mély lelki kapcsolat az ősi német mondavilágot operáiban színpadra állító Wagnerrel. A király a kastély tervezésekor egy olyan helyet képzelt el, mely középkori lovagvár és egyben Wagner szentélye is.

A kastélyok kastélya - Neuschwanstein

II. Lajos pozíciója révén rendelkezett annyi pénzzel és hatalommal, hogy kielégíthette szeszélyeit, és valósággá változtathatta álomvilágát. Fantáziaszüleménye 17 évig épült. Az eredmény egy lélegzetelállító tündérpalota, amelynek fehéren csillogó falait, csúcsos tornyait, bástyáit messziről is jól látni, még borús, ködös időben is. Ha felhő ereszkedik a hegyek közé, akkor leginkább meseszerű a táj. Olyankor Neuschwanstein a fák tetején lebeg.

Pompásan berendezett belső termeiben különböző építészeti stílusok keverednek: gótikus, román, bizánci, ennek ellenére szó nincs zűrzavarról. A kastély minden egyes szeglete bámulatba ejtő. Aranyozás, bronz, selyem, brokát, porcelán, márvány, faberakás, fametszetek minden mennyiségben. Az összhatás magával ragadó. A falakat díszítő pazar festmények egytől-egyig különféle színpadi történetek, legendák jeleneteit, szereplőit ábrázolják. A régmúlt hangulat ellenére a kastély tökéletesen felszerelt a technika akkori legújabb vívmányaival. Lajos király nem spórolt. Modern fűtési rendszert építtetett, és konyhájában hideg-melegvíz folyt. Hatalmas faágyát a krónikák szerint 15 ember négy és fél éven át faragta.

Álmai megvalósítása közben - a környéken több kastély is fűződik a nevéhez - a politikától eltávolodva különc hóbortjainak szentelve élte életét, miközben adósságot adósságra halmozott, s végül miniszterei bírói felügyelet alá helyeztették. Különc viselkedésének, nyughatatlan lelkének köszönhetően nagyon kevés barátja volt. A "bolondos" király egyetlen asszonnyal értette meg magát, unokahúgával, az osztrák Erzsébet császárnével, vagyis Sissyvel. Miután a 40 éves korára kormánya által elmebetegnek nyilváníttatott és háziőrizetbe záratott király tisztázatlan körülmények között vízbe fulladt 1886 nyarán, az osztrák királyné a következőket mondta: "A király nem volt őrült; mindössze egy álomvilágban élő különc volt. Sokkal gyengédebben kellett volna vele bánni!"

A kastély művészeti értékét sokan vitatják. Valóban, első látásra furcsának tűnhet, hogy itt semmi nem "eredeti", mint pl. a Loire-völgy kastélyaiban. Azonban annak ellenére, hogy a berendezés a XIX. században készült, a régmúlt korok művészeti stílusainak alkalmazásával, mégis fantasztikus alkotásokat, igazi mesterműveket láthatunk. Az uralkodó hóbortjai hosszú távon "jó befektetésnek" bizonyultak, hiszen Wagner nagyszabású alkotásai nélkül a zenetörténet jóval szegényebb lenne, a kastély pedig mára a térség jelképévé vált, évről évre turisták ezrei keresik fel a világ minden tájáról.

A 6. Füssener König-Ludwig Maraton útvonala:

Forrás: Komlós Attila és www.deluxe.hu , www.koenigludwigmarathon.de