EGYÜNK MINÉL TÖBB DINNYÉT! 2006/07/26

Dinnyeszezon idején iktassunk be étrendünkbe időnként dinnyenapot! Pótolhatjuk vele szervezetünk folyadékszükségletét, fogyókúrában is előnyös a fogyasztása és rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Alábbi cikkünkben tanácsot adunk a dinnyevásárláshoz és - tároláshoz.

A dinnyefogyasztás előnyei
Minden fajtának magas a víztartalma, fogyasztásával pótolhatjuk szervezetünk folyadékszükségletét. Frissítő, üdítő hatású. Ezt a hatást fokozhatjuk alkoholmentes dinnyeturmix készítésével. A felkockázott görögdinnyét összeturmixoljuk és szénsavas vagy szénsavmentes ásványvízzel felöntjük. A veséket és az egész szervezetet átmossa, méregteleníti.

Mivel zsírmentes és alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrában is előnyös a fogyasztása (görögdinnye kcal: 29/10 dkg, cukordinnye kcal: 40/10 dkg, illetve 47/10 dkg).

A dinnyének értékes az ásványianyag- és vitamintartalma. Jellemző ásványi anyagok: kalcium, kálium, magnézium, nátrium foszfor, vas, cink. Fogyasztásával pótoljuk az izzadáskor elveszített ásványi sókat. Jellemző vitaminok: B1, B2, C, folsav, niacin, biotin, pantoténsav. A sárga húsú cukordinnye (sárgadinnye) karotinban gazdag.

Rosttartalma segíti az emésztést, kedvezően hat a gyomor és a bél működésére.

Cukortartalma gyorsan felszívódó fruktózból (gyümölcscukor), glukózból (szőlőcukor) és szaharózból áll. Glikémiás indexe, tehát vércukoremelő hatása magas. Ennek ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül. A görögdinnye szénhidráttartalma alacsony (10 dkg-ban 6,5 g), a sárgadinnyéé magasabb (sárga húsú: 10 dkg-ban 9,5 g, zöld húsú: 11,1 g).

A görögdinnye likopin nevű anyagot is tartalmaz. Ez a karotinoidok családjába tartozó festékanyag antioxidáns hatású, mely kedvező hatású a daganatos megbetegedés megelőzésében. (A likopinból a legtöbb a paradicsomban található.)

A dinnyefajtákban megtalálható az apigenin nevű flavonoid is. Ennek a biológiai aktivitással rendelkező vegyületnek az élelmiszerekben lejátszódó oxidációs folyamatokat megakadályozó, késleltető, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása van. (Görögdinnye apigenin: 25,8 mg/10dkg. Sárgadinnye: apigenin: 18,4 mg/10dkg.)

A megvásárolt dinnye tárolása

A görögdinnyét legjobb hűvös, párás pincében tárolni, ahol a hőmérséklet 10-13 °C. Ha erre nincs lehetőségünk, a hűtőszekrényben ne tegyük a mélyhűtő közelébe, húsa már 7°C alatti hőmérsékleten károsodik. Szobahőmérsékleten poshadt ízű lesz és barna foltok jelennek meg rajta. A félbevágott dinnyét, illetve a dinnyeszeleteket mindig fedjük le átlátszó fóliával. 1-2 nap alatt fogyasszuk el, rövid ideig tároljuk. A fel nem vágott sárgadinnyét szobahőmérsékleten tartsuk, és csak fogyasztás előtt fél órával tegyük a hűtőbe. A nagyon hideg hőmérséklet szívóssá teszi a húsát és elveszti ízét, aromáját.

Milyen dinnyét vegyünk?

Sok sárgadinnyefajtának érett állapotban erős illata van és a szárvégződésnél apró repedéseket láthatunk. Az alján kicsit be lehet nyomni, enged a nyomásnak. A görögdinnye megütögetéskor kongó hangot ad. Lékeléskor a vágás mentén reped a héja. Külföldön nem lékelik meg a görögdinnyét. Ha inda van a görögdinnyén, azt jelenti, éretlenül szedték le. Az éretlen, apró görögdinnyéből más zöldségekkel keverve savanyúságot készíthetünk.

Néhány dinnyefajta tápanyagtartalma

Ananászdinnye: világító sárga húsú illatos fajta. Íze, neve ellenére a görögdinnyére hasonlít. Lehűtve fogyasszuk.

Charentais dinnye: az ananászra és papayára emlékeztető dinnye, húsa kemény, narancsszínű. Illata édes, fogyasztása ínyenceknek ajánlható.

Sárga húsú cukordinnye:
ovális alakú, sima héjú dinnye. Karotinban gazdag.

Zöldbelű sárgadinnye: kétféle dinnyefajtából keresztezett, származási helye Izrael. Héja sárgászölden csíkos. Húsa halványzöld, aromája édes. Érettségét az ananászhoz hasonlító illata jelzi.

Görögdinnye: alakja lehet ovális és kerek. Termesztik mag nélkül is. 10 dkg dinnyében 91,5 g víztartalom van, kiváló szomjoltó és tisztító hatású.

Kantalup dinnye: héja sárga, recézett. Darabonként általában, 1 kg súlyú. Húsa világoszöld. Érettségét kellemes illata jelzi.

Forrás: www.origoegeszseg.hu
Írta: Nógrádi Katalin, dietetikus