Téli védőitalok

Különböző téli sportok űzése közben különösen fontos, hogy vigyázzunk az egészségünkre, elkerüljük a megfázást vagy egyéb megbetegedéseket, ehhez a legjobb módszer, ha megfelelő időközönként meglátogatunk egy-egy hüttét vagy menedékházat, ahol leguríthatunk egy vagy több finom védőitalt.

Természetesen fontos, hogy a választott italnak legyen némi alkoholtartalma is, hiszen tudjuk, hogy az alkohol fertőtlenít és kíméletlenül kiirtja a bacilusokat. Igaz, valószínűleg erre senkit sem kell külön figyelmeztetni, mert szerintem nem találnánk egyetlen embert sem a sípályán, aki legalább egyszer ne térne be szívesen egy étterembe napközben. A fárasztó sporttevékenység kipihenésére vagy cudar hideg időben a végtagok felmelegítésére igazán megfelelőek a hívogató, különböző finomságokat kínáló hütték.

A következőkben a legnépszerűbb téli védőitalokat veszem sorba, amelyek mindegyike alkalmas lehet a fáradt, didergő síelők felmelegítésére.

Forralt bor
A legnagyobb klasszikus, amit mindenki ismer és bárhol kapható, a Glühwein, a forralt bor. Általában vörösborból készítik, hüttében még csak ilyet ittam, de főleg Olaszországban kínálhatják fehérborból is, az ízesítéshez a következő fűszereket használják fel: fahéj, szegfűszeg, citromhéj és csillagánizs. A bort a fűszerekkel 80°C fokra hevítik, majd mindenki saját szájíze szerint édesítheti az italát. Egyszerű, nem prémium márkás borból készítik, az íze régiónként eltérő lehet. Az olaszoknál ittam olyat, amibe egy kis cikk narancskarikát is tettek, ami nagyon jól feldobta az ízvilágát. A bor alkohol tartalma, amelyből készítik általában 7% körül van, ezért nyugodtan belefér egy-két (nagyon szomjas síelőknek esetleg három) bögre ebéd után. Főleg a tradicionális ízek kedvelőinek ajánlom. Azoknak, akik többre vágynak, mint egy egyszerű tea, de nem kedvelik az igazán ütős piákat a hegytetőn.

Tovább a finom italok leírásához a Mozgásvilágra



fb share