Nyári Futókörkép / Cierpinski, a kétszeres olimpiai bajnok / Az utcai futás csúcsai / Csomor a csúcsokon / Szülinapi Ironman duplázás / Triatlonos szökés Alcatrazból / A Spuri SC nyara / Kiss Mari és a futás / A keringési rendszer 2. rész / Bannister 4 perc - 4 kör / Erdész Eb Magyarországon / Triatlonújváros / A helyes versenystratégia / Edzéssel a babáért / Tudományos analízis a futásról

Az első női futóverseny Etiópiában
Ötvenezren a rajtnál

A Great Ethiopian Run, a nagy etióp futóverseny lassan hagyománnyá válik Addisz-Abebában, tízezrek szoktak tolongani a rajtnál, az indulatokká fokozódó nagy lelkesedést többször is csak a legendának, Haile Gebrselassie-nak sikerült lecsillapítania. Május közepén megint utcai futóversenyt rendeztek az etióp fővárosban, megint tízezrek álltak rajthoz, de szó sem volt botrányról. Az ország történetének első női versenyét szervezték meg, s már a bemutatkozáskor ötvenezren neveztek. Érdekes, hogy az igazi nagy nevek nem jöttek el, a többség külföldön indult inkább. A világbajnok Berhane Adere és az olimpiai ezüstérmes Gete Wami ott volt ugyan a rajtnál, de csak díszvendégként, ők indították el a mezőnyt. A táv mindössze öt kilométer volt, de a feltörekvő ifjú tehetségek így is nagy csatát vívtak, s végül Konjit Tilahun győzött.

A FUTÁS nem minden , de MINDEN nincs futás nélkül!
Edzéstervek őszre
- A Nike Budapest Félmaratonra
A PLUS Budapest Maratonra

Még mindig csak edzünk és edzünk az őszi nagy versenyekre, a futó-ünnepekre. Ez így van rendjén, hiszen Antoine de Saint Exupéry is azt írta erről, hogy „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan formássá a rózsáidat.”
A félmaratonokat és maratonokat futók ismételjék át a tudnivalókat a rajtszám felvételkor kapott kisfüzetből. A használati utasítást az utolsó hétre, napra, órára a rajt előtt érdemes betartani, esetenként egyénre formálni.
Az első félmaratonra vagy maratonra készülő sportoló ne felejtse, amit Madách Imre írt, hogy „Sokat megbír az ember, ha van elég bizalma önmagában”. S nem kell a ragadozó, két és fél méteres barrakudákkal álmodni utolsó éjjel: menekülés térdig érő vízben futva...

Beszámoló az 5. Táplálkozás és Fitness Világkongresszusról
Négyévenként, az Olimpiai Játékok előtt rendezett kongresszust az eddigiektől eltérő módon nem az ókori játékok színterén Olympiában, hanem a görög fővárosban rendezték 2004 júniusában. Negyvenhat országból több mint 250 kutató gyűlt össze, hogy a legfrissebb tanulmányokról, állásfoglalásokról, kutatási módszerekről számoljon be. Mint minden alkalommal, most is elsősorban a gyakorlat felől próbálta kiemelni a táplálkozás és testmozgás szerepét.

Futócipők a poggyászban - II. rész
Romhányi Hajnalka egy multinacionális gyógyszercég közép-kelet-európai logisztikai vezetőjeként rengeteget utazik. Alig egy éve talált rá a futásra, ami sokat segített számára napi gondjai leküzdésében. Amikor megkapta „utazós” beosztását sem akarta abbahagyni vagy háttérbe szorítani kedvenc sportját, ezért elhatározta, hogy a sok távollétet a maga hasznára fordítja, így a heti 30-40 km edzésadag is megmarad, és a változatos edzéshelyszínek tovább inspirálják a futásban. Elhatározta, hogy a SPURI olvasóival is megosztja élményeit, íme újabb három helyszín Nyugat-, Dél- és Észak-Európából.

A kétszeres olimpiai maraton-győztes
Eddig két futónak sikerült két olimpián is elhoznia a klasszikus táv - hagyományosan az olimpia zárószámának számító maratoni futás - aranyérmét. A legendás Abebe Bikila 1960-ban Rómában és 1964-ben Tokióban diadalmaskodott. Aztán jött Waldemar Cierpinski bravúrsorozata 1976-ban és 1980-ban. Waldemar a közelmúltban a Bécs-Budapest Szupermaraton szervezőbizottságának meghívására Magyarországon járt, és a sajtótájékoztató után sikerült mikrofonvégre kapnunk.

Mostohagyerekek...?
Bemelegítés, levezetés

Az edzésre fordítható idő - főleg nekünk, amatőröknek - sajnos igencsak korlátozott. Ezért ott spórolunk időt, ahol csak tudunk. Sokan az edzések előtti bemelegítés és a tréning utáni levezetés csökkentésével, vagy elhagyásával próbálnak időt megtakarítani. Vajon helyesen teszik-e?

Az utcai futás a kezdetektől a világcsúcsokig
Január elsejétől végleg befogadta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az utcai futókat. Elismeri és nyilvántartja a világcsúcsokat, és az új, Spiriev-féle világranglistán is helyet kaptak a hosszútávfutók Az IAAF magazin idei első száma az új „családtagokról” szól, ezekből a cikkekből válogattunk.

Gebrselassie már csak történelem a csúcslistákon
Bekele, a megállíthatatlan

Kenenisa Bekelét a nagy trónkövetelőként emlegették, aki megnyerte ugyan egymás után háromszor mindkét távot a mezeifutó-világbajnokságon, a 2003-as párizsi vb-n lehajrázta Haile Gebrselassie-t, de azért ő volt még a tapasztalatlan újonc. Egészen az idei szezonig.
Eredetileg úgy volt, hogy a budapesti fedett pályás világbajnokságon is rajthoz áll, aligha lett volna ellenfele,

hiszen előtte Birminghamben világcsúcsot is futott, de aztán úgy döntött, inkább a mezei vb-n állít fel páratlan rekordot. Ez már jót sejtetett a szabadtéri szezonra, és már az idény elején jelezte, a pályán is szenzációra készül. A hengelói verseny előtt bejelentette, hogy meg akarja dönteni a nagy etióp előd, Gebrselassie hatéves világrekordját 5000 méteren. Micsoda szemtelenség, éppen Gebre kedvenc versenyén ígérni ilyesmit. De ez még hagyján, ráadásul tartotta is a szavát.

Kettős ünnep a Sportszigeten
Dupla születésnapot ünnepel idén a magyar triatlonsport: a sportág 20 éve érkezett hazánkba, a Magyar Triatlon Szövetség pedig 15 éves évfordulóját tartja. Ennek örömére a júniusi Sportsziget rendezvényen belül minden sportágért rajongó együtt ünnepelhetett a Duatlon Duetten. A triatlonból ugyanis erre a hétvégére kellő vízi környezet hiányában „csak” duatlon lett.

Tájfutó Junior Világbajnokság
Idén a Tájfutó Junior Világbajnokságot a lengyel tengerpart mellett Gdansk központtal rendezték meg. A terep teljesen közép európai, meredek dombokkal, kevés bozóttal, kemény talajú erdőkkel. Magyarországon vannak hasonló terepek, csak nem ilyen markáns domborzattal, ezért bizakodva készültünk egész évben a versenyre. A VB-re 4-4 versenyzővel, és 2 kísérővel utaztunk ki, ahol összesen 36 ország közel 300 versenyzője állt rajthoz.



A kétszeres olimpiai maraton-győztes

Eddig két futónak sikerült két olimpián is elhoznia a klasszikus táv - hagyományosan az olimpia zárószámának számító maratoni futás - aranyérmét. A legendás Abebe Bikila 1960-ban Rómában és 1964-ben Tokióban diadalmaskodott. Aztán jött Waldemar Cierpinski bravúrsorozata 1976-ban és 1980-ban. Waldemar a közelmúltban a Bécs-Budapest Szupermaraton szervezőbizottságának meghívására Magyarországon járt, és a sajtótájékoztató után sikerült mikrofonvégre kapnunk.
- Ön 1976-ban Montreálban és az 1980-as moszkvai olimpián szerzett olimpiai bajnoki címet. Ez utóbbi évében töltötte be harmincadik életévét, gondolom ez után is folytatódott futó-pályafutása.
- Igen, nagyon készültem a harmadik olimpiámra is, még nagyon jó erőben voltam.
1983-ban Spanyolországban Európakupát nyertem, ugyanabban az évben az első könnyűatlétikai vb-n 3. lettem a maratoni távon, és még egy évem maradt a Los Angeles-i felkészülésre. Sajnos akkor - mint tudjuk - közbeszólt a politika...
- Ön szerint mi páratlan sikersorozatának titka, a kivételes tehetség vagy a munka?
- 90 %-ban a munka! A maratonhoz rengeteg edzés kell, nekem akkor már 25 ezer lefutott kilométer volt a lábamban! Nem gondolom, hogy nagyon tehetséges lennék. Szerencsés időben, a második világháború után születtem, 1950-ben. Elég kemény idők voltak, de a sport szempontjából az NDK-ban nagyon jók voltak a lehetőségek, kivételes támogatottságot kaptunk sportolóként. Minden biztosított volt az edzésekhez, a mindennapi élethez.
- Nagyon jó kondícióban van, ezek szerint nem hagyta abba a futást, a sportolást!?
- Valóban nem, mai napig rendszeresen, heti 2-3-szor futok egy-egy órát, és kétszer focizom is. Ha versenyre készülök, akkor kihagyok egy fociedzést, és ahelyett is futok. A szokásos adagom heti 50 kilométer, ha verseny jön ez felmegy 60-70-80-ra is. A futás még mindig örömet okoz olyanníira, hogy minden évben egyszer teljesítek egy maratont is!
- A családja is sportol?
- Igen, három gyermekem van, a legfiatalabb már 21 esztendős. A középső a legeredményesebb versenyző, triatlonozik, a német bajnokságban elért eredményei mellett van már világ- és Európa-bajnoki érme is, de a többiek is a sport területén tevékenykednek. A Halle-i triatloncsapatnak, ahol a fiam edzősködik is, már olimpiai kvótája is van!
Én sem szakadtam el a sporttól, Hallé-ban egy emeletes, 2500 négyzetméter alapterületű sportáruházat igazgatok, és idén a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Közép-németországi Maratont is én szervezem. Nagyon szeretem ezt csinálni! Tavaly 8 ezer résztvevőnk volt a különböző távokon. Többek között a maraton mellett van félmaraton futásban és görkorcsolyával, 10 kilométeres futás, sőt olimpiai távú triatlonverseny is! Az idei érdekessége a versenynek az lesz, hogy a 42 kilométeres távja pontosan azon a napon, augusztus 29-én, pontosan abban az órában, percben és másodpercben indul majd, amikor az Athéni olimpia klasszikus zárószáma. Tehát egy párhuzamos olimpiai maratont futhatnak a résztvevők!

-M-