Tavaszi futókörkép / Vidéki T-Com Vivicitták / Nagy Marcell interjú / Sivatagi túlélő: Szilva Lajos / A Budapest Maratonok története / Mesterek tornája / Maratonfilm 100 felett / Alvás és edzés / Aktívan a terhesség alatt is / Futó gondolatok... / Nordic Walking 2. rész / Karcsúbban gyalogosan / Felkészülés őszre - Monspart Saci rovata


FÜGGŐLEGES SZUPERMARATON
A szegedi Napraforgó Futóklub tagjai 2004-ben futva érkeztek a Kékes csúcsfutás rajtjához. Ezt annyira megkedvelték, hogy 2005 június 15.-én reggel ismét nekivágnak, sőt a példán felbuzdulva a szintén szegedi Futótűz Futóklub tagjaival együtt.

Június 15.-én reggel 7 órakor rajtolnak a Napraforgók Röszkéről, míg a Futótűz versenyzői 9 órakor Tiszaszigetről és a két csapat Sándorfalvától már közösen rója a kilométereket. Első napi szakasz Tiszakécskén fejeződik be 135, illetőleg 115 km után. A második napon, 82,5 km futás után Jászberény a "végállomás", majd következik az 51,5 km-re fekvő Abasár és másnap jöhet Magyarország legmagasabb pontjának újbóli meghódítása...

Marathon de Sables - sivatagi túlélés huszadszor

A világ egyik leghírhedtebb ultraversenye idén huszadik születésnapját ünnepelte. Két magyar résztvevő is rajthoz állt: a tapasztaltabb Szilva Lajos, aki ugyan futott már sivatagi ultrát, ám a Marathon de Sables újdonság volt számára is. Kézdy Gábor pedig mindössze két maratonnal a háta mögött vállalta be a hatnapos 246 kilométeres távot.

Távol a civilizációtól
A Marathon de Sables szervezői igazán minden megtettek, hogy emlékezetes legyen a huszadik versenyük. Ebben az évben volt a leghosszabb, legnehezebb az erőpróba, és az eddigi legdrágább, mégis a legtöbben neveztek, összesen 777-en. Hat nap múlva pedig a nehezített körülmények ellenére 735-en célba is értek - köztük 123 nő! Az esemény nehézségét a sivatag szélsőséges hőingadozásai, a vízhiány, a terep változatossága - homok vagy kőszikla borította úttalan utak - adja és az, hogy teljesen civilizációmentes a szervezés. - Április 7-én még egy párizsi tömegszálláson aludtunk, és 8-án reggel repültünk tovább a marokkói Ouarzazate repteréig, ahonnan még 330 kilométert buszoztunk a sivatag belsejébe - mesélte Szilva Lajos. - Innentől megszűnik a civilizáció, és a futók saját 8-9 kg-os hátizsákjában vitt holmira vannak utalva. Porleves, csoki, főzőberendezés, hálózsák, melegebb ruha az alváshoz, tájoló, stb. A zsák tartalmát a verseny előtti napon a szervezők ellenőrzik. Amit ők biztosítanak, az az ivóvíz. Napi 9 liter a fejadag, amiből a napi rajtkor adnak 1.5 litert, majd a 11-12 kilométereknél lévő ellenőrzőpontoknál további másfél litereket. Este pedig 4.5 litert egyben...


A STRUCC FUTÓKLUB
A Szigetköz fővárosában, a tavasz eljöttével, idén a növények mellett egy sportolni szerető társaság is éledezni kezdett. 2005 ,,a futás éve" elejére megalakult a Mosonmagyaróvári Strucc Futóklub Sportegyesület. Városunkban és környékén évek óta láthatunk futó, kocogó embereket. Az idő múltával ezen amatőr, hobbiból futó sportolókból, az ország számos pontján rendezett utcai futóversenyeken való részvétel során, böngészve a nevezési és eredménylistákat, valamint a családtagok csatlakozása révén, komoly futást szerető baráti kör kerekedett.
Egyesületünk "kemény magját" alkotó 5-10 tag rendszeresen részt vesz a BSI, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Szabadidősport Szövetség rendezvényein, de szívesen járunk a győri Philips félmaratoni versenyre, a tatai Tó-futásokra, és megfordultunk már a Sárvári 12-24 órás futáson. Tavaly hármunknak sikerült eljutni a svájci Uster városába, ahol lefutottuk a 25. jubileumi Greifenseelauf félmaratoni távját. Futóklubunk húzóembere és egyben elnöke Sándor Csaba a tavalyi Bécs-Budapest Szupermaratonon hívta fel magára a figyelmet, ugyanis a verseny történetében egyéniben talán ő teljesítette legfiatalabban, 19 évesen a távot. Azóta, ha teheti, a 19-es rajtszámot szerzi meg magának. Csaba egyébként extrém futó, szereti a kihívásokat, hiszen baráti kísérettel alvás nélkül keresztülfutotta az országot É-D-i irányban. Így mikor megemlítette, hogy hosszú távú hátrafelé futást tervez, senki nem csodálkozott. Rákóczy Zoltán rangidős struccként jó néhány félmaratoni és maratoni távú versenyen túl van, váltótagként megjárta a szupermaratont és a sárvári 12 órás futást is. Jómagam pedig Zoli hatására kerültem a 100 kilogramm alatti izmoslábú struccok táborába. Családjaink hölgy tagjai rendszeresen kísérnek minket és ők is lelkesen indulnak hosszabb, rövidebb távokon...

Monspart Sarolta rovata
"Két lábon állni az életben, csak futólábakon lehet"

Kergessük együtt a legjobb magyar futónőket!
Az Őszi Női Futógálán Budapesten, a Margitszigeten október 16-án, vasárnap délelőtt kergessük együtt a magyar leggyorsabb futónőket. Ez azt jelenti, hogy a 10 km-es versenyen az ország legjobb 30-40 futónője rajthoz áll a hátuk mögött párezer indulóval, azaz velünk. Ők, a legjobbak meghívást kapnak, mi párezren fizetünk a rajthoz állásért. Ez így van rendjén, így történik a világon mindenütt.

Mi, a több ezer magyar futónő elmondhatjuk majd, hogy együtt rajtolunk, együtt versenyzünk bajnokainkkal, a magyar csúcstartókkal. Azonos távon - nem azonos idő alatt - célba érünk utánuk, ahol mindannyian ugyanazt az érmet kapjuk a nyakunkba az elsőtől az utolsóig. Igaz, ők már a Margithídon futnak majd a cél felé a rajt után félórával, míg mi a mezőny hátsó harmada, akkor futunk át a Margithíd alatt, hogy megnézzük még a déli fordulónál a Lánchíd oroszlánjait. Ez is így van rendjén, így történik a világon mindenütt.
Rajtoljunk és versenyezzünk együtt a legjobbakkal! Ehhez érdemes edzeni október közepéig. Aki már edz rendszeresen 1-2 éve, indult már rövidebb távú versenyen vagy más sportág edzéseit végzi pár éve hetente 2-3 alkalommal, az döntsön és jöjjön. Nevezzen a 10 km-re! Biztosan célba ér 80 percen belül minden egészséges, edzésben lévő leány/nő a 10 km-es távon. A ma még nem sportoló 40-45 év alatti, fiatal nők, akiknek a testtömegindexük nem nagyobb 27-nél kezdhetik a futást/gyaloglást. Nekik elég a 4-5 hónapos felkészülés. Persze kivételek mindig vannak! Nem egy "duplaradír" alkat fog átvágtatni a célvonalon jó idővel. Tudjuk, a menők és az elől futók általában "ceruzák", őket követik a radírok és aztán pattognak a "duplaradírok". Ez így van rendjén, ez így történik a világ összes futóversenyén.
Micsoda élmény több ezer futótárssal közösen rajtolni, versenyezni és büszkén a futók nagy családjába tartozni. Oslóban 40 000, Stockholmban 30 000, míg Helsinkiben, Berlinben és Bernben 10 000 nő ér célba általában a nagy női versenyeken évente. Sőt a legújabb hírek szerint Addisz Abeba-ban - Etiópia fővárosában - tavasszal, az első női futóversenyen körülbelül ötezren értek célba az ötezerméteres távon! Afrikában, a világhírű futó Haile Gebrselassie országában is komoly áttörés volt az első női versenyt megrendezni. De az egyenjogúság, az esélyegyenlőség még a sportban is lassan - néhol egész lassan - minden földrészt elér. Ez így van rendjén, ez így történik lassan az egész világon....

Nordic Walking 2. rész
Fittség - helyes technikával
Hallottam már olyan megjegyzést, hogy - "két bottal járni nem lehet túl nehéz!" Én mégis azt vallom - számos N. W. instruktor kollegámmal egyetemben - egy professzionális beiskolázás az alaptechnikába mindenkinek szükséges. Íme!
A helyes járás
A megfelelő technika kulcsa a talpgörgetés, azaz a sarok ül fel legelőször, illetve érintkezik a talajjal, úgy hogy közben ügyelni kell a lábközépig tartó folyamatos, gördülő mozgásra. Ezalatt a térd nincs teljesen nyújtva! Szokatlan - főleg kezdőknek - az erősebb húzódó érzés, kezdetben még az izomláz sem ritka, ám ha nem ezt a technikát alkalmazzuk, túl nagy terhelés lenne a térdizületeken.
A technika során a láb izompumpája - azaz az alsó lábizomzat ellentétes megfeszítése és kioldása - segíti a vérnyomás szabályozását és ez a legjobb edzése a vénáknak és az artériáknak.
Az ideális testtartás
Ez nem más, mint egy könnyed tartás, amikor is a fej egyenesen, a horizont vonalában van, miközben ügyelni kell a vállak laza, leengedett tartására is, különben izomfeszülés lép fel...

 

A BSI szervezésében…
A Sors(talanság) ,,kegyeltje"


Néhány éve még csak néhányan emlékeztek rá, hogy - édesanyját kísérve - egy-egy futóversenyen feltünt egy vékony kissrác. Rengeteg fekete göndör hajával vadul cikázott a pálya szélén. Ekkor már atlétizált is, és persze később ő is elindult néhány BSI rendezvényen. Majd amikor válogatott futó - sokszoros magyar bajnok - édesanyja abbahagyta az aktív sportolást, és a sportszervezői munkára tért át, vele tartva egyre többször tünt fel BSI versenyeken szervezőként is. Mindeközben az ország legismertebb gyermekszínésze lett: eljátszotta a magyar irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című művéből készült film főszerepét. Majd visszament az iskolába, majd újra megjelent szülei oldalán a BSI versenyek szervező stábjában. Ő Nagy Tibor és Nagyné Petrik Éva nagyobbik fia, Nagy Marcell.

A szórakozottabb BSI versenylátogatók talán nem is tudják, hogy egy-egy problémájuk megoldásában ki van a segítségükre. Persze Marcell főállásban nem lett sem filmsztár, sem sportszervező. Még sok-sok évig iskolás marad: 4 éve van hátra az érettségiig, és valószínűleg tovább is tanul majd. Színész nem szeretne lenni, inkább az operatőri pálya vonzza - talán a rendezőként a Sorstalansággal debütált, ám operatőrként világhírű Koltai Lajos példája okán. Pedig Marcellt nagyon tehetséges színésznek tartják, és hívják további szerepekre. Petrik Éva, az édesanyja egyelőre féltő gondoskodással veszi körül, hiszen nem akármilyen kaland részese volt az alig 14 éves fia. A riportra is együtt érkeznek, Marcell kevés szabadidejének nagy részét még mindig ez a fajta szereplés teszi ki.
- Bár szerződés már nem kötelez rá, szívesen elmegyünk bárhová népszerűsíteni a filmet. - magyarázza az édesanya, Éva. Marcell lelkesen bólogat, csendes srác. Eszembe jut, hogy annak idején az a hír járta, hogy a legtöbbet játszott magyar filmsorozat, a Tenkes kapitánya címszerepét azért kapta meg Zenthe Ferenc, mert a rendező csak végtelenül nyugodt színészekkel szeretett dolgozni. A rettenthetetlen kapitány pedig két jelenet között egyszerűen aludt. Marcell is hagyja, hogy felfedezésének előzményeit édesanyja mesélje el . - Már pici gyerekként mindenki szerint olyan aranyos kissrác volt a Marci, és éppen akkor a Honvédban atletizált, amikor ott edzett Dombi Zétény is. Ő akkor már nemcsak futóként, hanem modellként is ismert volt, és rábeszélt minket, hogy érdemes volna elvinnük Marcit egy reklámügynökséghez.
- Évekig nem jött össze semmi - veszi át a szót Marcell. - Már éppen hagytam volna az egészet, amikor az egyik válogatáson bekerültem egy reklámfotózásba. Aztán jött egy reklámfilm-, majd egy videoklipp-forgatás. Ekkor elkezdtem járni Földessy Margit kreatív iskolájába, ahonnan aztán kiválasztottak a Pál utcai fiúk egyik szerepére. Olasz piacra készült sorozat volt - ott talán még díjat is nyert -, ám meglehetősen lazán kezelték Molnár Ferenc regényét. A forgatásból inkább csak a nagy bulit érzékeltük: a leállás után is dobált homokbombákat, meg az ugratásokat. Azután jött a Sorstalanság filmhez a szereplőválogatás. Többször visszahívtak, és nem is fűztem sok reményt, hogy én kapom meg a főszerepet, még anyuék is titkolták, hogy jók az esélyeim…
- Éreztük, hogy mennyire komoly feladat lesz ez Marcellnek, és nem akartunk csalódást okozni neki, ha mégsem sikerül - magyarázza Éva. - Hatalmas igénybevétel volt számára, hiszen a kényszerű leállással együtt fél évig tartott a munka. Hatvan forgatási nap volt, amelyek mindegyikén ott kellett lennie! Persze nem engedtük el egyedül a férjemmel valamelyikünk mindig elkísérte, hogy bármikor segíthessünk, meg tudjuk támogatni a lelkét! Nem mintha kellett volna…
A filmet - különleges cselekménye miatt, amely egy fiú leépülésének, majd az átélt borzalmak túlélésének krónikája - csak időrendben lehetett leforgatni. Marcella történet előrehaladtával már civilben sem ehetett mondjuk édességet, és egyre hosszabb időt töltött a sminkszobában.
- A leghosszabb sminkem 6 órán át tartott, az egész testemet átváltoztatták, keléseket, lábsebeket ,,varázsoltak" rám. Ez persze extrém eset, az átlag a napi 1-1.5 óra volt. Aztán jött a jelenet, amelyet egy beállításból mindig többször végig kellett játszani, mert egy kamerával vették. Csak néhány napig dolgozott két kamera.
Marcell már kicsit filmkészítő szemmel is nézte a produkciót, hiszen olyan emberekkel dolgozott együtt, mint a már említett Koltai Lajos, vagy a kétszeres Oscar-díjas hangmérnök Simon Kay, a produkció operatőre, Pados Gyula. Nem beszélve arról, hogy a legkíválóbb hazai színészek voltak a partnerei!
Marcell derekasan helytállt, pedig a történet szerint sok megalázó jeleneteket kellett ,,átélnie". - Még a civil stábtagokra is nyomasztóan hatott a díszletként az eredetivel pontosan megegyező koncentrációs tábor, benne beöltözve az őröket és rabokat játszó színészekkel, statisztákkal. - mesélte Marcell. - Ezért aztán nem volt nehéz átéreznem a fiú átélt borzalmait. Azért a legszomorúbb jelenetekben egyszer-egyszer eszembe jutott a próbán elpoénkodott szöveg…
- Az utolsó forgatási napon azt mondt az operatőr, hogy a szemünk előtt érett szinésszé a fiatok! - szólt közbe Éva - Nem egyszerű megérteni, hogy mit akar a rendező, ha valaki meg is érti, még nem biztos, hogy el is kell tudja játszani. Marcell és Sutyil (Koltai Lajos beceneve - a szerk.) jól átbeszéltek minden jelenetet, és az ifjú színész minden kérdésre olyan választ kapott, hogy meg tudta oldani a legnehezebb színészi feladatokat is.
Marcell Koltay Lajossal a film végére nagyon jó barátságba került, olyannyira, hogy a Petőfi Rádió Adomány-hagyomány műsorába már közösen adtak be elárverezendő ajándékot. Az operatőrtől ajándékba kapott digitális fényképezőgéppel Marci elkezdte a fotózást gyakorolni, ami olyan jól sikerült, hogy egyik képéért egy középiskolai pályázaton National Geographic különdíjat nyert. Éppen ezt a fotóját ajánlotta fel a jótékonysági árverésre. Azt persze nem tudni még, hogy operatőr vagy színésaz lesz-e a felnőtt Marcellből, ám az biztos, hogy a sport nem marad ki az életéből.
- Furcsa volt visszamenni az iskolába, de nagyon jól fogadtak az osztálytársaim, és remekül érzem magam köztük. A kedvenc tárgyam egyébként a testnevelés, a sportok közül meg a kosárlabda, illetve minden, ami kerek vagy kerék: kerékpár, görkorcsolya, foci… Most nincs sok időm a sportra, haragszom is magamra, de rengeteg helyre hívnak még, és szívesen népszerűsítem a filmet. Kicsit furcsa, hogy például a Vivicittán rengetegen kértek tőlem autogramot, az utcán sokan megismernek, odaszólnak, hogy köszönjük… Múltkor egy biciklis futás lekiabált a bringáról, hogy gartulál, és közben el is tűnt.
A Nagy család élete nem változott meg drámaian. Éva 4 órában dolgozik a BSI neveztetésén, rá hárul a két gyerek - Marcell öccse, Zétény - ellátása, a napi ügyintézés. Férje egy cég képviselőjeként szintén sokat dolgozik, ezért Éva úgy próbálja összetartani a családot, hogy - még ha nem is indul mindenki korán dolgozni - minden reggel együtt regggeliznek, és esténként együtt vacsoráznak. Hetente egyszer a kis Zétényt tornaedzésre viszik, eközben fér bele Évának egy kis futás a Honvéd pályán, és hétvégenként is sokszor ezért vállalnak el együtt BSI versenyeken szervezést, hogy ott is együtt lehessen a család!

A szülői példa
Marcell igazi sportoló családból származik: édesapja öttusázott, majd triatlonozott, édesanyja 25-szörös magyar bajnok futó. Ő maga is tehetséges sportoló, az atlétikán kívül tornázott, úszott, rudat ugrott, kosarazott. A családban nem voltak művészek, bár Éva elmesélte, hogy édesapja színész szerett volna lenni, és édesanyja tizegynéhány évig volt a Radnóti színház nézőtéri felügyelője. Talán a nagypapa álma valósult meg Marcell tehetségében...