Edzéstanácsok Monspart Saroltától: szezon előtt/ Portré: Látássérült futók a New York Maratonin/ Káros a futás?!/ Tréning ötről tízre/ Ultrafutás: Egyiptomi kaland/ A nők és a cipő/ Mit esznek a legjobb futók?/ Regenerálódás

A 10 Mikulásfutás a rendezők szemével

Amikor már 10 éve csinál valamit az ember, akarva akaratlan leül egy kicsit számot vetni. Vagyis leülne, ha hagynák. De azért a verseny egy nyugodtabb pillanatában a Mikulás gúnyája mögött eszébe jut, amikor először indult el a nem sokkal több, mint 200 fős futam egy rozoga Trabant után, ami le is ragadt a Naszály lejtőjén és a futók tolták be szégyenszemre, hogy lejusson, és ne pöfögjön az orruk alá.
Dr. Bóth János Polgármester (ő is többször lefutotta már) a verseny előtti percekben, már említette köszöntőjében, hogy nagyon sok futó gyűlt össze. Még akkor nem tudhatta, hogy a város eddigi legnépesebb tömegsport rendezvényét sikerült megrendeznünk, ahol a futók létszáma a 900-hoz közelített. Ez lett hát a rendezők ajándéka, a verseny jubileumán, és ez a legszebb ajándék, amit rendezvényszervező kaphat.

Portré
Csukrán 400 ezer kilométere
30 év alatt tízszer a föld körül

1976-ban Csukrán Mihály újfehértói sportember édesapjának fogadalmat tett, hogy 30 év alatt 400 000 kilométert fut. Az elhatározást tett követte és a 30 éves fogadalom 2006 december 16-án lejárt. Bár a kilométereket senki sem hitelesítette - hasonlóan a hegymászók első útmászásához - bemondással él a rekord. Aki nem hiszi, járjon utána!

Sportmúlt és fogadalom
Az Újfehértón meglehetősen puritán körülmények között élő Csukrán Mihály a kilencvenes évek elején hagyta ott vízszigetelői munkáját, hogy csak a sportnak éljen. Nemcsak futókilométereket gyűjtögetett élete során, összesen hat sportágat űzött. A 80-as években a Budapesti Vasas ökölvívójaként magyar csapatbajnok is volt. Kovács Koko István, Lakatos Pál, Béres Zoltán, Bacskai Imre, Turu István, és még sokakkal bokszolt egy csapatban éveken át. 1986-ban 70 kg-os kategóriában Magyarország szkanderbajnoki címét is megszerezte.
- 1989 végén határoztam el, hogy megváltozok. Ugyan előtte is sportoltam, de mellette ittam, dohányoztam, csavarogtam. Attól fogva viszont elhatároztam, hogy példaképként fogok élni! Arra gondoltam, ha őrültnek látszó csúcsokat teljesítek, akkor felfigyelnek rám a szűkebb és tágabb környezetemben. Nem öncélú rekordhajszolás a célom, hanem az emberek - főleg a gyerekek - egészségesebb életmódra való nevelése. A szabolcs megyében élők helyzete különösen nehéz, a fiataloké meg pláne, hiszen szinte csak rossz példákat látnak maguk körül. Én egy másfajta életmódot képviselek, és úgy látom, egyre többen követik a példámat. Nemcsak a gyerekek, a tanítványaim, hanem azok szülei, ismerősök is! Pedig - éppen magamról tudom -, hogy felnőttként sokkal nehezebb váltani!


Káros a Futás?!

A futás káros az egészségre! - vágta a szemembe minap egy huszonéves hajadon, miután megtudta, hogy nekem életformám a rendszeres futás. A klasszikus kabaréból idézve én ezzel szemben azt állítom, hogy ,,ez így, ebben a formában nem igaz!" Mert ha igaz lenne és eleink nem futottak volna akár a zsákmányuk után, akár a ragadozók elől, akkor most nemigen lenne ember, aki olvasná ezt a rövidke eszmefuttatást, de persze az sem, aki leírhatná.

Köztudottan a futás az egyik legősibb mozgásforma, a mozgás pedig maga az élet! Ma egyre inkább ismert lesz mindenki előtt a mozgásszegény életmós veszélyes volta. Tudja ezt a nekem eső hölgy is, éppen ezért ő is mozog, túrázik, természetet jár. Ennek ellenére mégis - még a legudvariasabb formában említve is - túlsúlyos! Az elhízás káros voltát pedig szükségtelen külön ecsetelni. A mozgás, konkrétan a gyaloglás ellenére felszedett plussz kilók egyik oka a mozgás alacsony intenzitásában van.


Hogyan lehet megtartani az újévi fogadalmakat?

Új év, új fogadalmak - aztán egy hét múlva újra letepernek a régi szokások, és minden marad a régiben. Következő újévkor aztán újra fogadkozol, hogy ezentúl más lesz. De ezúttal meg is akarod tartani. Hogy hogyan? Nézd át a Spuriban található listát, és alkalmazd a gyakorlatban.


A nők titkai: a cipő

Miért mennek a nők párosával a vécére, miért késnek el mindenhonnan, és miért van hatvan pár cipőjük? Rejtély. Olyan rejtély, amit a férfiak sosem fognak megfejteni.

A nők cipőmániáján a pszichológusok is régóta törik a fejüket. Bár nem minden nő tömköd a szekrényébe minimum húsz pár cipőt, 40%-uk állítólag mégis ezt teszi. De miért csak a nők cipőimádók? Kétféle magyarázat is létezik, ám ezek nem zárják ki egymást.

A Runner's World 2007-es maratoni útmutatója

A legtöbb futó a lakóhelyéhez közel eső maratoni versenyeken szeret indulni, de talán nincs is olyan maratonista, aki ne próbálná ki legalább egyszer a külföldi versenyeket. Ha pedig megteheti, miért ne választana olyan versenyt, amely biztos örökké emlékezetes marad, akár a nagysága, akár a táj szépsége vagy az egzotikussága miatt. A Runner's World különféle szempontok alapján (pl. történelmi útvonalak, klasszikus és nagy utcai maratonok, futás paradicsomi tájakon, vagy a világ nagy építményei között) gyűjtött össze húsz maratont, amibol bárki megtalálhatja az érdeklődésének és a pénztárcájának valót.
Kalandra fel!

A teljes cikkek a Spuri idei első számában olvashatók.

Hiroaki Chosa úr, a bölcs vezér
Interjú az AIMS elnökével

Az AIMS igazi tekintély a sport világában

Tavaly szeptemberben óriási megtiszteltetés érte a BSI-t, hiszen a cég munkájának elismeréseképpen tavaly szeptember utolsó hetében, Budapesten tartotta éves kongresszusát a Nemzetközi Maratoni-, és Utcai Futóversenyek Szövetsége, az AIMS. A Budapest Maraton szervezőja, a BSI egyébként 1986 óta teljesjogú tagja az AIMS-nek! A nagy tekintélyű világszervezet japán elnöke, Chosa Hiroaki úr két ülés között készségesen válaszolt a Spuri Magazin kérdéseire, elsőként arra, hogy mikor és miért alakult meg a szövetség.
- Az ezerkilencszáz-hetvenes évek végén több nagy maratonifutó verseny szervezője megpróbálta fölvenni a kapcsolatot egymással. Ezek a kezdeti tapogatózó lépések eleinte még csak informálisak voltak, később már hivatalosan is kerestük egymást. Hiszen akkoriban kezdett ,,divatba jönni" a maratoni futás. Bostonnak óriási híre volt, és mindenki tudni akarta, hogyan csinálják az ottaniak, de akkoriban már a New York Maraton szervezői is komoly eredményeket tudtak felmutatni a zseniális Fred Lebow vezetésével. Nem véletlen, hogy ezerkilencszáz-nyolcvanban az első hivatalos összejövetelre éppen New Yorkban került sor. Egy évvel később volt még egy tanácskozás Honolulun, aztán 1982-ben, Londonban hivatalosan is megalakult az AIMS.
- Milyen célkitűzéseik voltak kezdetben, és milyen irányba tart most a szervezet?
- Az összefogástól azt reméltük, hogy közösen fellépve jobban tudjuk népszerűsíteni a versenyeinket, ezáltal magát a futást, az egészséges életmódot. Kezdetben túlságosan nagy követelményeket nem állítottunk a felvételi kérelemmel hozzánk fordulók elé. A versenypálya hosszának hitelessége volt a döntő. Ebből soha nem engedtünk, és soha nem is fogunk! A versenyeinken indulóknak joguk van hozzá, hogy pontosan lemért távot fussanak végig. Nálunk egy maratoni éppen negyvenkét kilométerből és százkilencvenöt méterből áll. Sem többől, sem kevesebből. Ezt a szövetségünk, és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által akkreditált szakember hitelesíti.
- Ha már az IAAF-et említette: milyen a viszonyuk a monte-carló-i székhelyű világszervezettel?
- Harmonikusnak mondhatom, hiszen mi sosem törekedtünk arra, hogy átvegyük az ő szerepüket, hogy a világ teljes atlétikáját irányítsuk. Mi mindössze azt szerettük volna elérni, hogy az utcai futás a népszerűségének, súlyának megfelelő képviseletet kapjon az IAAF-en belül. Mivel ők is gyorsan belátták, hogy közös érdekek mentén munkálkodunk, nem gördítettek akadályokat elénk. Sőt, mivel felismerték, hogy ezen a területen senki sem rendelkezik nálunk nagyobb tapasztalatokkal, eleinte megfogadták a tanácsainkat, később kimondottan ki is kérték azokat. Mára már ott tartunk, hogy a mi javaslataink alapján alkotják meg a szabályokat, a ranglistákat, külön bizottságunk van a világszervezetben.
- Mennyien tagjai pillanatnyilag az AIMS-nek?
- Nyolcvan országból kettőszázharminc verseny szervezője gondolta úgy, hogy érdemes csatlakoznia hozzánk. Ezt igen szép eredménynek tartom a kezdeti huszonnyolc taghoz képest. Hozzáteszem, hogy most már nem feltétlenül törekszünk a taglétszám bővítésére, bár aki akar, csatlakozhat hozzánk, ha megfelel a felvételi elvárásoknak. Persze idővel nem elégedtünk meg a pálya hosszának pontos kimérésével. A szervezők által nyújtott szolgáltatásoknak el kell érniük egy bizonyos színvonalat. A tagjaink nem ronthatják a renoménkat gyenge minőségű szolgáltatásokkal. Jól szervezett versenyeken, jó frissítéssel, élvezetes műsorvezetéssel kell kiszolgálniuk a futóikat, csak hogy a legfontosabb szempontokat említsem. Ne feledje, egy évben a mi égiszünk alatt megrendezett futóversenyeken több mint két és fél millió ember áll rajthoz! Egyáltalán nem mindegy, hogy ilyen hatalmas embertömeg mit gondol rólunk! Saját lapunk van, a Distance Running magazin, amelyben, csakúgy, mint a honlapunkon, a tagjaink versenyeit hirdetjük, közzé tesszük a teljes éves versenynaptárt, és beszámolókat jelentetünk meg a szervezők, újságírók, vagy az adott versenyen indulók tollából.
- Végül engedjen meg nekem egy kissé kellemetlennek tűnő kérdést. A Nagy Öt - a világ vezető maratonifutó versenyének rendezője - miért keresett külön utat magának?
- Úgy gondolták, hogy az atlétikai pályaversenyekhez hasonlóan ők is megalkotják a saját "Golden League-jüket". Ezzel eddig semmi baj nem volna, hiszen így nyilván jobban tudják reklámozni önmagukat, nagyobb médiaérdeklődést tudnak kelteni, és ez a világ összes maratonjára jó hatást gyakorol. Az én álláspontom szerint az egyetlen probléma ezzel az, hogy némelyek kiléptek az AIMS-ből. Holott nyilvánvaló, hogy a többi, lényegesen kisebb maratoni nem jelent a számukra konkurenciát. A szervezetben maradva a többiek sokkal könnyebben tanulhattak volna tőlük, mint így, hogy hátat fordítottak nekünk. Különben közöttük sincs egységes álláspont a tagsággal kapcsolatban. A berliniek például - akik szintén a világ egyik legnagyobb maratonját szervezik - kinyilvánították, hogy minden körülmények között AIMS-tagok maradnak, mert nem látják okát a távozásnak.