A futásnál nincs kinek passzolni!

Benedek Tibor nevét minden sportbarát ismeri, de biztos nem a futás az a sportág, ami először eszünkbe jut neve hallatán. A Honvéd Domino balkezese mindent elért, amit a vízilabdában lehet: 382-szeres válogatottságával abszolút magyar csúcstartó, nyert olimpiát - 2000-ben és 2004-ben -, világbajnokságot, Európa-bajnokságot, Világkupát, Világligát, az Újpesttel LEN-kupát, Szuperkupát és BEK-et, a Pro Reccóval Euroligát, többszörös magyar és olasz bajnok. A magyar és a nemzetközi vízilabdázás egyik legnagyobb csillaga nyáron sok időt szentelt a vitorlázás mellett másik szenvedélyének.

- Hogyan és mikor kezdődött ez a "szenvedélyed"?
- Nyáron rendszeresen futottunk kedvesemmel, Pannival (Epres Panni, modell - szerk.). Heti négyszer kimentünk a Margitszigetre 1-2 órát kocogni. Általában akkor futok, ha nincs edzésem, ezzel betegség vagy pihenők után hamar formába tudok lendülni, mert javítja az állóképességet. Most, a felkészülési időszakban sajnos már nem hódolhatok új szenvedélyemnek, mert a futás máshogyan dolgoztatja meg az izmokat, másként terheli az ízületeket, mint a vízben való mozgás és ilyenkor már vigyáznom kell. Ahogy egyre jobb eredményeket értem el, megszerettem ezt a sportot, sőt, most, hogy az edzések miatt már nem tudok kimenni a Margitszigetre, kezd hiányozni. Igaz, futópadon az edzések során is futunk, de az nem olyan élvezetes, mint kinn a szabadban, friss levegőn. Sokan nem szeretik a szigeten a pályát, de nekem nagyon bevált, mert kíméli a lábam és a térdem.

- Köztudott, hogy a víziemberek nemigen szeretnek futni, sőt, kifejezetten ellenükre van ez a mozgásforma. Kivételek természetesen mindig akadnak, hiszen csapattársad, (a szintén kétszeres olimpiai bajnok - szerk.) Molnár Tamás tavaly ősszel lefutotta a maratont. Te miért pont a futást választottad kiegészítő sportágnak?
- A vízilabda csapatsport: közös az erőfeszítés, a felelősség és a győzelmen is együtt osztozunk. A futásnál nincs kinek passzolni, egyedül kell megvívni a "csatát". Az a jó benne, hogy nincs semmihez kötve. Ha van egy fél órád, felkapod a futócipőd, és elmész edzeni. Minden sportban vannak holtpontok, amikor elfáradsz és úgy érzed, nem bírod tovább.A futásban az a jó, hogy pontosan látod, mikor, hol vannak a határaid, és tudod, hogy túl tudod lépni, azt a pár kilométert még képes vagy lefutni. A futás igazi erőpróba, az akaraterőd legjobb tesztje.

vissza az előző oldalra>>>