Hegyek és vizek

A főváros XII. kerületenék polgármestere, dr. Mitnyan György evezősként kezdte sportolói pályafutását, ám ezzel szinte párhuzamosan a futást is, hiszen erőállójképességi sportolóként szinte minden ,,vizes" edzés kiegészítő sportága a futás volt. Nem is beszélve a téli szárazedzésekről, amikor kifejezetten hosszú hegyi menetekkel alapoztak az evezősök.

- Mindenem a mozgás, az általános iskolába jártam ötödikbe, amikor elkezdtem a rendszeres evezős edzéseket. Bár az evezősök között sem szeret mindenki futni, nekem az is nagyon jól ment. Egy-egy házi felmérő futóversenyen majd' mindig a legjobb háromban végeztem. Az evezés is jól ment. Egy évig voltam ifi válogatott, könnyű súlyú csapathajóban pedig országos bajnokságot is nyertem. A futást sem hanyagoltam el, még szegedi egyetemi éveim alatt sem. Ott a helyi Vízügy csapatában edzettem, és a töltésen róttam a futókilométereket.
- Mitnyan György annyira fontosnak tartja a sportot, hogy szorgalmazta a XII. kerületi Polgármesteri Hivatal dolgozói között, hogy ők is szervezzenek sportklubot. Meg is alakult a Hegyvidék SE.
- Most amatőrként igyekszem csekélyke szabad időmből minél többet fordítani a sportolásra. A hivatalon belüli egyesület arra is jó, hogy egy-egy futóedzésre többedmagával is elmehet az ember. Én például szeretek társaságban és egyedül is futni. A heti edzésprogramom úgy alakul, hogy egy hétvégi foci a barátaimmal, kedden a Hegyvidék SE csapatával edzek, a második futónapomon pedig egyedül. Ilyenkor legtöbbször a Normafától indulok és a Budakeszi útig és vissza ez bő 12 kilométer. Szerencsés alkat vagyok, mert engem a futás kikapcsol, monotonitása - hogy egyik lábamat teszem a másik után - hagyja, hogy szabadon tudjak gondolkodni. A fizikai terhelés mellett szinte meditációs állapotba kerülök, és ez nagyon pihentet és kiegyensúlyozottá tesz.
Polgármesterként sok kerületi sportesemyényt is támogat, többek között a Normafa Hegyi Félmaratont, ahol minden évben indul is. - Nekem ez hazai pálya, és nagyon szeretek a hegyekben, természetben futni. Egyébként pedig éppen félmaratonra vagyok ,,hitelesítve", hiszen az edzéseimmel ez az elérhető leghosszabb táv. A legjobb időm 1:47. Idén ezt szeretném megjavítani, és maratont is tervezek a későbbiekben, de ahhoz sokkal többet kellene készülnöm, de a család és a munka mellett egyelőre ennyire ,,telik". Szerencsére a családom is sportos, sok versenyre el is késérnek. A legközelebbi a Vivicittá lesz, amelyen szinte mindig ott vagyok. Tavaly egy 1986-os Vivicittá pólóban futottam, sokan megnézték, mert igazi relikvia!

vissza az előző oldalra>>>