SIKERES SZEGEDI DÉGÁZ FUTÁS
CSILLAG BALÁZS GYŐZTES VISSZATÉRÉSE
Esőre hajló csípős őszi reggel fogadta a Dégáz Futás több, mint ezernyolcszáz fős (1852) mezőnyét a szegedi Dóm téren. Kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, városlakók és vidékiek gyülekeztek a csongrádi megyeszékhely legnevezetesebb főterén, hogy vasárnap délelőtt a város legszebb részein elhaladva teljesítsék a 3,4 kilométeres távot. A győzelmet a szekszárdi Csillag Balázs (9:51) és a szegedi Biacsi Ilona (12:09) szerezték meg.
Tizenkét óra leforgása alatt a mediterrán nyárt hűvös őszi időjárás váltotta fel Szegeden és egész éjszaka kiadós eső áztatta a várost. A barátságtalan idő lassanként megszelídült, a Dégáz Futás 11 órai rajtjára már az utak is felszáradtak. Lassan ébredezett a város, és egyre jobban benépesült a tér. A közös bemelegítés hívó szavára már több százan álltak a színpad előtt és követték a gimnasztikai gyakorlatok sorát.
A rajtpisztolyt dr. Szentgyörgyi Pál, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere és Kele Sándor Zsolt, a Dégáz Rt. kereskedelmi és ügyfélszolgálati igazgató-helyettese emelték magasba. A közös visszaszámlálást követően a levegőbe repülő rakéta adta meg a rajtjelet a futóknak. A mezőnynek több mint két percre volt szüksége ahhoz, hogy az utolsó futó is átlépje a rajtvonalat, miközben az élen haladó hármas már az első kilométert jelző tábla felé közeledett. A Csillag Balázs-Kovács Krisztián-Kis Roland alkotta trió három percen belüli ezrekkel haladt az élen. A táv második felében Kis leszakadt, majd Kovács sem bírta a tempót az ötezer méteres síkfutás magyar csúcstartójával. Csillag csak úgy, mint egy esztendővel korábban a kecskeméti Dégáz Futáson, Szegeden is magabiztosan nyert. "Két hete tudok komolyabb edzésmunkát végezni az Achillesín-sérülésem óta. Kellenek a kihívások, mivel ebben az időszakban már nincsenek pályaversenyek, így megragadok minden lehetőséget a futásra, hogy kimozduljak az edzések monotóniájából. Bár a versenynek vége, az egy órás mai futásnak csak eztán fogok neki. Szeged szépségét ismerve gyorsan el fog múlni az idő. Bízom benne, hogy a formám egyre jobb lesz, így a hazai utcai futóversenyek mellett külföldön is rajthoz tudok állni az ősszel, amely jó alapot adhat a jövő évi fedett pályás felkészülésnek." - hangzott Németh Gyula tanítványának rövid értékelése. A dobogó további két fokára is vidéki versenyzők állhattak fel. A legjobb hazai versenyző Csőke Szilárd, a negyedik helyen ért célba.
Ami nem sikerült a fiúknak, azt megvalósították a szegedi Biacsi nővérek és ezúttal is kibérelték a dobogó két magasabb fokát. Szegeden szinte már nincs futóverseny Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett nélkül, akik jó testvérek lévén együtt tették meg a távot. A hajrában ezúttal Ilona előzte meg ikertestvérét és szakította át a célszalagot. "Hazai versenyről nem hiányozhatunk! Így nem volt kérdéses, hogy ma is rajthoz állunk. Egy héttel korábban a Bernadett mögött lettem második egy félmaratoni versenyen, így megbeszéltük, hogy ma én nyerek, ha úgy alakul a verseny. Most számunkra az a legfontososabb, hogy megőrizzük a jó formánkat, mert jövő héten utazunk az ausztráliai Canberrába, ahol a fogyatékkal élők világbajnokságát rendezik. Nem titkoljuk, szeretnénk ott is dobogón végezni." - összegeztek a lányok.
Az iskolák között meghirdetett mozgósítási versenyt a szegedi tanintézetek között a Deák Ferenc Általános Iskola (227 fő), a vidékiek között a Kisteleki Általános Iskola (116 fő) nyerte meg és lett gazdagabb több tízezer forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal.
 
A BSI következő eseménye, a Futás Évének legnagyobb hazai és nemzetközi eseménye a jubileumi 20. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál október 2-án, a budapesti Felvonulási téren.
Dégáz Futás, Szeged
Eredmények
3,4 km
Férfiak:
1. Csillag Balázs (AC Szekszárd) 9:51
2. Kovács Krisztián (Hunyadi DSE) 10:03
3. Kiss Roland (UTE) 10:19
4. Csőke Szilárd (Szeged) 10:55
5. Solomampianina Gilot (Szeged) 11:10
6. Lóczi Attila (Szeged)
Nők:
1. Biacsi Ilona (SZVSE) 12:09
2. Biacsi Bernadett (SZVSE) 12:10
3. Kiss Zsanett (UTE) 12:59
4. Szabó Andrea (Unic SE) 13:04
5. Kunstár Piroska (Szolnoki Triatlon) 12:24
6. Vígh Enikő (SZVSE) 13:26

Dégáz dolgozók versenye:
Férfiak:

1. Csonka Antal 13:46
2. Devosa Péter 15:48
3. Blum László 19:24

Nők:
1. Sinka Györgyi 16:03
2. Lipták Éva 17:28
3. Zakar Mária 21:28

Iskolák közötti mozgósító verseny:
Szegedi iskolák:

1. Deák Ferenc Általános Iskola 227 fő
2. Tabán Általános Iskola 193 fő
3. Radnóti Miklós Gimnázium 88 fő

Nem szegedi iskolák:
1. Kisteleki Általános Iskola 116 fő
2. Pusztamérgesi Általános Iskola 95 fő
3. Mindszenti Általános Iskola 65 fő

 

 
fel a lap tetejére>>>