Nike Budapest Félmaraton történelem
1984 és 1993 között a félmaraton az IBUSZ és a Mars Maraton keretében került megrendezésre. 1994-ben és 1995-ben szünetelt a Budapest Maraton. 1996-ban új szponzorral, a Kaiser's-Plus cégekkel újjáéledt a maraton, és a Nike segítségével a félmaraton is. A két verseny külön vált, mind a kettő az őszi versenynaptárakba került.
 
Nike Budapest Félmaraton - 1996. szeptember 8.
Mintegy háromezer versenyző sorakozott fel vasárnap délelőtt a Vársoligetben, a Széchenyi-fürdő előtt, hogy a rajtjel hangjára elinduljon, és teljesítse a Nike - legyőzhető... - félmaratoni, illetve 5 km-es minimaratoni távját.
Hát ez a nap is jól kezdődött!
Az még csak köztudott volt, hogy a Nike félmaratoni versenyt szervez a Városligetben, de hogy előtte még többpróbázni is kelljen!
Pedig sokaknak így indult a reggel. A süvítő, hideg szél és a puha, meleg ágy kölcsönhatására volt, akinek csak többszöri próbálkozásra sikerült kikászálódnia a dunyha alól, és elindulnia a Kós Károly sétányra.
A rajt előtt Káldy Zoltánt, a 10000 méter specialistáját és a kiváló maratoni futót, Holba Zoltánt tippelték az élre. És hogy ki tudott eredményesebben "kalandozni" a félmaratoni távon?
Nos, nagyon sokáig nem derült ki semmi a pillanatnyi formáról. A két futó a héttagú vezetőbolyban haladt, és noha Holba néhány lépéssel mindig előrébb futott, Káldy folyamatosan a sarkában maradva követte őt. Az Árpád hídtól egyértelművé vált, hogy e két futó között dől el a győzelem sorsa. A Hungárai körúton a helyzet változatlan volt, ám a Városliget felé vezető kanyar mindent eldöntött. Káldy Zoltán úgy érezte, itt az idő, hogy meglépjen és maga mögött hagyja vetélytársait. Az ütemváltást Holba nem bírta, így Káldy érkezett (nagyszerű idővel) elsőként a célba.
A hölgyek versenye is bőven tartogatott meglepetést és izgalmat. Az atlantai olimpián is szereplő maratonista, Földingné Nagy Judit, a Honvéd-Schwechater kiváló futója, Simona Staicu és a BVSC-s Petrik Éva egyaránt esélyese volt a versenynek. De ott volt a mezőnyben még Oláh katalin, aki a anyáron kisebb műtéten esett át, valamint Jakab Ágnes.
A rajtot követően Simona Staicu állt az élre, és külön párharcot folytatott Földingné Nagy Judittal, míg Petrik Éva biztosan haladt a harmadik helyen. Az utolsó kilométerekre Staicu kisebb előnyt kovácsolt össze magának, és ezt a célig sikerült megőriznie.
A tömeg - akikért és akiknek a verseny szerveződött - ismét fergeteges hangulatot varázsolt a Városligetbe. És hogy kinek mit jelentett ez a legyőzhetően hosszú félmaratoni? Mindenki mérje le magának (centikben, percekben, élményekben), és mérje le magán!
Mert ki mint szedi lábát, úgy alussza álmát...
Eredmények    
Férfiak    
1. Káldy Zoltán UTE 1:04:45
2. Holba Zoltán BVSC 1:04:49
3. Laurentin Staicu Románia 1:05:27
Nők    
1. Simona Staicu Honvéd 1:11:11
2. Földingné Nagy Judit Győri Dózsa 1:11:22
3. Petrik Éva BVSC 1:14:42
Kerekesszékesek    
1. Moharos István   1:05:00
 
Nike Budapest Félmaraton - 1997. szeptember 7.
A meteorológusok által beharangozott rossz idő elmaradt, így kellemes napos időben több, mint 2600 futó vágott neki a NIKE Félmaraton 21 km-es távjának. Soha ennyi ember nem futott Magyarországon egyszerre ilyen távolságot. A fergeteges dobszóló és az időmérő chipek hangja mellett 4 percig tartott, míg az utolsó futó is átlépte a rajtvonalat.
A férfiaknál a végső győztes japán futó vezetésével egy hat tagú boly ált az élre. Keita 12 km-től nagyobb sebességre kapcsolt és folyamatosan maradtak le tőle a többiek. A BVSC-s Bacskai Zsolt tudta tartani vele legtovább a lépést és kb. 70 méter hátránnyal új egyéni csúccsal ért célba. A nőknél nyomasztó volt a japán fölény, a legjobb magyar Petrik Éva az ötödik helyen végzett.
Mindkét győztes idő - hosszú évek óta - a legjobb itthon futott félmaratoni időeredmény. A verseny új és látványos útvonala remekül vizsgázott, elnyerte a futók - különösen a 14 országból érkezett 150 külföldi - tetszését. Nagyon sok amatőr futotta élete eddigi legjobbját, de mindenki ígérte, hogy 1998. szeptember 6-án ismét rajthoz áll.
Eredmények    
Férfiak    
1. Keita Fujino Japán 1:03:14
2. Bacskai Zsolt BVSC 1:03:22
3. Berkovics Imre BVSC 1:03:52
Nők    
1. Sachie Ozaki Japán 1:11:04
2. Tami Yata Japán 1:11:51
3. Shinobu Takahashi Japán 1:13:38
Kerekesszékesek    
1. Legeza György Rodata SE 1:01:01
 
Nike Budapest Félmaraton - 1998. szeptember 6.
Kellemes, 15 fokos futó hőmérséklet mellett, zuhogó esőben fogadta az idei NIKE Félmaraton közel 3000 fős mezőnyét. A 3400.- Ft-os helyszíni nevezés sem riasztotta el az indulni szándékozókat, mert 160-an jelentkeztek a rajt előtti utolsó órában is.
A magyar futók 54 %-a jött vidékről, 17 % volt a hölgyek aránya. Közel 200-an voltak 50 évesnél idősebbek, 100-an 15 évnél fiatalabbak. Az indulók 30 %-a még tanuló, 20 %-a egyetemet, főiskolát végzett.
A magyarok mellett még 25 ország futója várta az indulást jelző lövést.
Az első sorból rajtoló legjobb hazai és japán futók végig nagy presztizs harcot vívtak. A nőknél hamar eldőlt a küzdelem, Kazumi közel 1 perces előnnyel győzött, míg a győri Földingné Nagy Judit a 4. helyen végzett.
A férfiak sokáig egy bolyban futottak és csak az utolsó kilométeren alakult ki a végső szoros befutó. Káldy Zoltán jó idővel lett a harmadik.
A végig esőben zajló versenyen 2700-an értek célba, mint még soha itthon 21 km-es versenyen. A futók - a felvezető autó hibájából - a Lánchídra hamarabb ráfordultak, de ezt a távolságot azonnal bepótolták, mert a szervezők gyorsan módosították, távolabb helyezték a fordító pontot.
A rajt után 2.40 perccel az utolsó futók is megkapták a teljesítést igazoló emlékérmet és a NIKE pólót, kivéve az 1916-ban született budapesti Sarkadi Józsefet, aki 3 óra 12 perc alatt teljesítette a távot.
Eredmények    
Férfiak    
1. Seiji Hamada Japán 1:02:44
2. Aburaya Shigeru Japán 1:02:51
3. Káldy Zoltán BVSC 1:02:54
Nők    
1. Kanbayashi Kazumi Japán 1:10:37
2. Sasaki Ritsuko Japán 1:11:23
3. Kawaguchi Mutsuko Japán 1:11:46
 
Nike Budapest Félmaraton - 1999. szeptember 5.
Kellemes, napos, ideális futóidőben rendezte meg vasárnap a Budapest Sportiroda a 14. Nike Budapest Félmaratont. Előzetesen minden eddiginél többen, 31 országból 3600-an adták le jelentkezésüket.
A fél tízes rajtnál 150 méter hosszan sorakoztak fel az indulók a és ritmikus dobszóra vágtak neki a 21 kilométeres távnak. A mezőny eleje már a 2. kilométert rótta, mikor az utolsó futó is átlépte a rajtvonalat. Az élmezőnyben idén is uralkodtak a vendég japán futók. A magyar férfiak folyamatosan szakadtak le az élbolyról, így biztos japán siker született. A féltávnál fáradni látszó Bacskai Zsolt a táv végén erősített és sorra előzve ellenfeleit, egyetlen magyarként állhatott fel a dobogóra.
A hölgyeknél az első öt helyen a japánok végeztek.A legjobb magyar nő, Jakab Ágnes, a 6. lett.
A profik után egyre növekvő tömegben érkeztek az amatőrök. A versenynek volt olyan szakasza, mikor percenként 55-60 futó is átlépte a célvonalat és vehette át a jól megérdemelt és mindenkinek járó emlékérmet.
Idén a szurkolók is kitettek magukért, a város sok pontján tapsolták lelkesen a futókat. A cél előtti utolsó 300 méteren pedig a több ezer néző alkotta sorfal között fejezhette be mindenki az idei versenyt. Végül 3300-an értek célba, mely 600 futóval több az előző évinél.
Ezzel a NIKE Budapest Félmaraton egy újabb nagyságrendi határt lépett át. Látva a célbaérkezők örömét, lelkesedését, a jövő évi versenyen, 2000. szeptember 3-án sem marad üresen a Városliget és környéke.
Eredmények    
Férfiak    
1. Morikawa Takaki Japán 1:03:28
2. Nakano Tuyoshi Japán 1:03:38
3. Bacskai Zsolt BVSC 1:03:59
Nők    
1. Tamamushi Tomoko Japán 1:12:15
2. Shinagawa Akiko Japán 1:12:27
3. Kotorida Takako Japán 1:12:49
Kerekesszékesek    
1. Legeza György Rodata SE 1:01:08
1. Dóra Krisztina   1:47:31
 
15. Nike Budapest Félmaraton - 2000. szeptember 3.
Százmillió futólépés Budapesten
Vasárnap a futóké volt a főváros. A Budapest Sportiroda ekkor rendezte a NIKE Budapest Nemzetközi Félmaratont, melynek rajtjához 4200 profi és amatőr futó sorakozott fel a Városligetben. A rajtra a szél elfújta az esőfelhőket és kisütött a nap, de ugyanez a szél később már nehezítette a haladást a Duna-parton. A rajt kongások sorfala mellett, hatalmas lelkesedéssel 6 percig tartott. A legjobbak ekkor már a második kilométer végénél tartottak.
A férfiaknál a lengyel olimpikon, Piotr Gladky 6 kilométernél elhúzott a mezőnytől és előnyét egyre növelve magabiztosan győzött a Vasas-BBTE futója Rezessy Gergely előtt. A hölgyek rendkívül gyorsan kezdtek. A magyar olimpiai induló Földingné Nagy Judit 7 kilométerig tartotta a lépést a két romániai futónővel. Közülük a végső győztes Mihaela Botezan féltávtól még tovább fokozta a tempót és rendkívül jó idővel, 70 perc 17 másodperc alatt ért célba. Soha ilyen gyorsan nem futott még nő félmaratont Magyarországon. Ideje a 32. az idei világranglistán.
A mezőny nagyobbik része ekkor még csak a féltáv környékén haladt. A futás és a szél nehézségét feledtette az útvonalon játszó sok zenész, és a feltűnően sok szurkoló. Az utolsó 500 métert pedig a Városligetben több ezer néző lelkes tapsa között kellett teljesíteni. A célbaérkezők között volt Németh Lajos és Gajdos Tamás a TV2 munkatársai, Nagy Bandó András, az ismert humorista, Varga Mihály a Pénzügyminisztérium államtitkára, olimpiai bajnokaink közül Martinek János, Foltán László és Szabó István, öttusa bajnokaink Simóka Beáta és Kálai Ákos, a színész válogatottból Rudolf Péter. A táv teljesítésével tesztelte saját termékét a volt jégtánc bajnok Tóth Attila, aki ma a NIKE cipők menedzsere és Sándor István a NIKE Magyarország vezetője.
Az indulók többsége (56 %) vidékről érkezett. Idén minden megyéből többen neveztek, mint tavaly. Ugrásszerűen megnőtt a hölgyek aránya (20 %), de a 16 év alattiak száma is közel 200 volt. Külföldről 190 futó érkezett 25 országból. Az indulók jó felkészültségét mutatja, hogy alig 100-an kényszerültek feladni a viadalt.
A díjátadást követően került kisorsolásra a Citroën Hungária ajándéka egy Citroën Saxo, melyet idén ismét egy fiatal hölgy nyert. A verseny része volt az ISM Sport 25 Mozdulj Velünk akciójának és remekül szolgálta az egészséges életmód propagálását.
EREDMÉNYEK
Férfi:  
1. Piotr Gladki Lengyelország
1:04:45
2. Rezessy Gergely Vasas BBTE
1:06:24
3. Berkovics Imre BVSC Kufner
1:07:10
4. Vladimir Bukhavin Ukrajna
1:07:35
5. Sági Ferenc BVSC Kufner
1:07:54
6. Zatykó Miklós Vasas BBTE
1:09:28
Női:  
1. Mihaela Botezan Románia
1:10:17
2. Dita Tomescu Románia
1:11:37
3. Földingné Nagy Judit Győri Dózsa
1:12:17
4. Csomor Erika BVSC Kufner
1:18:09
5. Oksana Olizaremko Ukrajna
1:21:32
6. Brassay Réka VEDAC
1:21:58
 
16. NIKE BUDAPEST FÉLMARATON - 2001. szeptember 2.

ESŐEMBEREK
Az időjárás a rajtig megkímélte az idei 16. NIKE Budapest Nemzetközi Félmaraton mezőnyét, de néhány perccel később eleredt az eső és kitartott az esemény végéig.
A futókat persze ez egyáltalán nem zavarta és a 4000 induló lelkesen tapsolva, integetve vágott neki a 21 kilométeres városnézésnek. A rajthoz állók között 31 ország 270 külföldi futója is vállalkozott a táv teljesítésére. Legtöbben, 43-an Angliából érkeztek.
A pisztoly eldörrenése után 7 perc kellett, hogy az utolsó futó is átlépje a rajtvonalat. Az élmezőny ekkor már a 3. kilométerét taposta.
A férfiaknál a jugoszláv Ninkovic Sreten, Berkovics Imre és Sági Ferenc futott el a többiektől. Sági 15, Berkovics 17 kilométerig tartotta a lépést a novisadi fiúval, aki végül 64:43-as idővel győzött.
A hölgyeknél a NIKE két futónője a sokszoros bajnok Földingné Nagy Judit és a fiatal trónkövetelő Rakonczai Beáta a több ezer néző lelkes tapsa mellett, kéz a kézben együtt szakította át a célszalagot.
Idén nemcsak a Városligetben, hanem az útvonal mellett is feltűnően sokan követték az eseményt, nem volt hiány a biztatásban.
A futók és a nézők között is népszerű volt Kokó, aki Darnyi Tamással együtt 1 óra 35 perc alatt ért célba. Szintén végigfutotta az eseményt az olimpiai bajnok vízilabdázó, Molnár Tamás.
Megismételte tavalyi teljesítményét a népszerű színésznő, Nagy-Kálózy Eszter is, Ő 1 óra 39 percig volt a pályán.
A 2:30 perces szintidő alatt 3910-en tudták lefutni a félmaratont. Mindenki egyedi érmet kapott a nyakába, mert ezen a napon a dobogón állók mellett minden célba érkező győztesnek számított.
Folytatás jövőre, a 17. NIKE Budapest Nemzetközi Félmaratonon 2002. szeptember 1-jén következik.
EREDMÉNYEK
Férfi:  
1. Ninkovic Sreten Jugoszlávia
1:04:43
2. Berkovics Imre Debreceni AK
1:05:19
3. Sági Ferenc BVSC-Kufner
1:05:30
Nők:  
1. Rakonczai Beáta BVSC-Kufner
1:13:33
1. Földingné Nagy Judit Győri Dózsa
1:13:33
3. Pásztor Kornélia Debreceni AK
1:16:41
Kerekesszékesek:  
Férfiak:  
1. Bók László Delfin SE
58:27
2. Legeza György Guriga SE
59:40
3. Nagy Bendegúz MAFC
1:02:30
4. Molnár Frigyes Rodata
1:21:01
Nők:    
1. Dóra Krisztina Rodata
1:13:09

17. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton versenybeszámoló - 2002. szeptember 1.

Minden eddigi rekordot megdöntött a 17. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton résztvevői létszáma. Több, mint 4700-an neveztek és több, mint 4400-an célba is értek.
No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen minden idők legnagyobb félmaratonja nem ennyiből állt.
Rengetegen gyűltek össze vasárnap reggel a Széchenyi Fürdő előtt. Az arra véletlenül kilátogató emberek először nem is tudták miért ez a nagy sokadalom, de aki a jellegzetes izomlazító krém illatát megismerte, az rájöhetett, a Nike Budapest Félmaraton indulói készülődnek a rajthoz.
10 órakor Jánosi György gyermek, ifjúsági és sportminiszter úr pisztolylövésére 9000 láb indult el a Kós Károly sétányon. Az élmezőny már elhagyta a 2. kilométert jelző táblát az Andrássy úton, amikor az utolsó induló is átlépte a rajtvonalat.
Az útvonal ezúttal is a város legszebb pontjain vezetett, bemutatta Budapest nevezetességeit a több, mint 2000 vidékről érkezettnek, és a több mint 400 külföldi futónak. Ezúttal nem a Duna lepte el a rakpartot, hanem futók ezrei. Amíg a profik már a Parlament fele futottak a pesti rakparton, addig a mezőny a Vár alatt igyekezett a budai rakparton.
A versenyen nem csak az indulók száma növekszik, hanem a szurkolóké is. A célban és az útvonalon több tízezren bíztatták ismerősen, ismeretlenül köszöntve a futókat. Évről-évre egyre többen mennek ki a pálya mellé, és egyre többen kísérik el a Városligetbe a családtagot, barátot. Ők mutatták meg az erre a versenyre ideérkezett kenyai élfutóknak is, milyen a magyar virtus, milyen a magyar közönség.
A Nike Félmaratonra érkezett 4 fős kenyai “küldöttség”, méltóan a kenyai futóhagyományokhoz, ezúttal is dominált. Rezessy Gergely 15 kilométerig bírta velük a lépést tartani, ám ezután már csak az volt a kérdés, köztük mi lesz a sorrend. A győztes végül is William Kipsang lett, aki 1:02:59 alatt teljesítette a 21 kilométert. Még az afrikai futók sem bírták a nagy meleget, ha hűvösebb lett volna az idő, akkor minden bizonnyal új pályacsúcs is születhetett volna.
A nőknél a tavalyi két győztes, Rakonczai Beáta és Földingné Nagy Judit sokáig együtt haladt, de még 10 kilométer előtt a BVSC futónője úgy döntött, ezúttal egyedül szeretne állni a dobogó tetején. Ellépett, és ő szakította át a célszalagot.
A mezőny nagy része 1:30 után kezdett özönleni a Kós Károly sétányon lévő célba. Ami a profiknál elmondható, az fokozottan érvényes az amatőrökre, a nagy meleg miatt ez nem az egyéni csúcsjavításra alkalmas időjárás volt. Boldogtalan emiatt senki nem volt, hiszen egyre nagyobb bíztatás mellett érkeztek célba a futók. Aki már átvette a Nike érmét és a befutócsomagját, az sem ment haza, hanem beállt a szurkolók közé, és ők is köszöntötték azt az 1500 embert, akik életük első félmaratonját futották.
A mezőny közepén ért célba Simóka Bea, világbajnok öttusázónk is. A legidősebb férfi versenyző, aki 81 éves, 2:18 perc alatt teljesítette a félmaratoni távot. A legutolsó befutó a legidősebb hölgy volt a mezőnyből, ő 68 évesen 3 órás idővel ért célba.
A Budapest Sportiroda következő hosszú távú versenye szeptember 29-én a Kaiser’s-Plus Budapest Maraton és Futófesztivál lesz, most hétvégén a terepfutást, terepduatlont kedvelőket várják a Canada Dry Terepfesztiválon.

EREDMÉNYEK

Férfi:  
1. William Kipsang Kenya
1:02:59
2. Luka Keitany Kenya
1:03:25
3. Matthew Birir Kenya
1:03:28
Nők:  
1. Rakonczai Beáta BVSC-Kufner
1:13:39
2. Földingné Nagy Judit Győri Dózsa
1:15:37
3. Kovács Ida VEDAC
1:16:19
Kerekesszékesek:  
Férfiak:  
1. Bók László Delfin SE
1:02:24
Nők:    
1. Dóka Krisztina Roadrunner
1:09:47
18. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton - 2003. augusztus 31. (vasárnap)
A kánikula után az időjárás megkegyelmezett a futóknak, s az ősz előhírnökeként borongós, de igazi futóidő fogadta a profik és amatőrök több ezres tömegét a Városligetben.
A matőrök és profik elszánt küzdelme az órával, a kilométerekkel (egészen pontosan 21 097.5 méterrel) más-más és megannyi célért. Mégis ezen a délelőttön együtt, egy mezőnyben fut az országos bajnok, a címvédő, a csúcstartó, a válogatott, a miniszter, a híres ember, az újságíró, a közéleti személység, a cégvezető, a topmenedzser, a tanárnő, a nagypapa, az unoka, az életében először vagy éppen sokadszor teljesítő FÉLMARATONISTA. A Kós Károly sétányról rajtoló emberfolyamnak mintegy 8 percre (!) volt szüksége ahhoz, hogy az utolsó ember is áthaladjon a rajtvonalon.
A profik a Nike Félmaraton történetében először a magyar bajnoki címekért is küzdöttek. Mind a férfiak, mind a nők között, az előzetes várakozásnak megfelelően új bajnokot avattak, ráadásul korábban még egyikük sem büszkélkedhetett ezzel a címmel. Nehezebb helyzetben a Vasas-Humansoft atlétája, Zatykó Miklós volt, akinek keményen meg kellett dolgoznia az aranyéremért. A rajt után kialakult 8-10 fős élboly sokáig együtt haladt és majd a táv feléig kellett várni arra, hogy megkezdődjön a lemorzsolódás. A cél előtt pár kilométerrel Zatykó újabb iramváltásait azonban már nem bírták el az addig tapadó ellenfelek, így a hosszú sérülés után visszatérő címvédő, Benedek Zsoltnak be kellett érnie a második hellyel. Az abszolút versenyben 11. helyen célba érkező Ott Balázs tizenhat másodperccel megdöntötte klubtársa, László Balázs 1998-ban felállított legjobb félmaratoni junior eredményét, az új rekord 1:07:25.
A párizsi világbajnokságot is megjárt Kálovics Anikóval ezen a napon egyetlen hölgy sem tudott lépést tartani. Rögtön az élre állt és fokozatosan növelve előnyét magabiztosan diadalmaskodott. A szám magyar csúcstartója első bajnoki címét szerezte ezen a távon, a tavalyi Nike Félmaraton győztes Rakonczai Bea és a bajnoki címvédő Földingné Nagy Judit előtt.
A verseny „szívét és lelkét” adó amatőr futók gyűrűjében kevesebb, mint két óra alatt Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter is teljesítette a 21 097.5 métert a főváros utcáin.
A két idei újdonság, a Nike Félmaraton Párban és a Nike Ligetkör is sikerrel mutatkozott be ezen a napon, s a szombati, margitszigeti Reggeli Futással együtt közel hatezren értek célba a különböző távokon a Nike-futóhétvégén.
Zatykó Miklós, első helyezett: "Röviden és tömören nehéz verseny volt. Bővebben az hiszem kiegyenlített erőviszonyok voltak, s olyan futótársaim is remekeltek, akikről az utóbbi időszakban vagy akár tavasszal hallani sem lehetett. A legnehezebb dolgunk a pesti rakparton volt, ahol végig széllel szembe kellett futni, ahol megpróbáltam leszakítani az ellenfeleimet, de csak részben sikerült. Ezért volt szükség arra, hogy a végén ismét váltogassam az iramot és ez már megfelelő fegyvernek bizonyult."
Benedek Zsolt, második helyezett: "Sérülés miatt kihagytam nyolc hónapot és három hónapja tudok újra edzeni. Így akár örülhetnék is ennek az ezüstös visszatérésnek, mégis a verseny lefolyásának ismeretében csalódott vagyok. Számomra az első és a második hely között óriási különbség van. És nemcsak erkölcsileg értem, hiszen a profi vagyok, ebből élek. Nem sok hiányzott a bravúrhoz, de Zatykó Miklós utolsó kilométereken futott iramváltásait egyszerűen nem bírtam el. Hiába ezekhez a beleváltásokhoz még nincs meg a megfelelő edzésmunka a lábaimban."
Berecz Lajos, harmadik helyezett: "Két héttel korábban romániai edzőtáborozás során összeszedtem egy szalmonellás fertőzést, öt nap alatt négy kilót fogytam így számomra nagyon kemény verseny volt a mai. Az előzmények ismeretében, így nem számítottam arra, hogy életem első bajnoki érmét szerzem ezen a távon."
Kálovics Anikó, első helyezett: "Nagyon tetszett a pálya. Kellemes volt az idő, bár a táv második felében kellemetlenül, fújt a szél, de hát az mindenhol van. A párizsi vb számomra csalódás volt, így nagyon kellett számomra ez a győzelem, hogy visszakapjam az önbizalmam és bíztatást a folytatáshoz."
Rakonczai Bea, második helyezett: "Anikó elment az elején. Próbáltam csökkenteni a távolságot közöttünk, de 12 km-ig egyedül futottam, s így nem nagyon sikerült ezt megvalósítani. A pesti rakparton végig szemből fújt a szél és az nagyon megviselt."
Földingné Nagy Judit, harmadik helyezett: "A futás érzésre nagyon jó volt, az időeredményem mégis nagyon gyengére sikeredett, a leggyengébb, amit ezen a versenyen futottam. A helyezésem reális, csak ez az idő…"
 
18. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton és Félmaratoni Országos Bajnokság
Eredmények(21 097.5 m):
Férfiak:
Bajnok: Zatykó Miklós (Vasas-Humansoft Nike, a bajnok edzője: Jenkei András) 1:05:53
2. Benedek Zsolt (Békéscsabai AC) 1:06:00
3. Berecz Lajos (Mezőtúr SE) 1:06:08
4. Juhász András (Hunyadi DSE) 1:06:16
5. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd) 1:06:24
6. Berkovics Imre (Debreceni AK) 1:06:53
Csapat:
Bajnok: Vasas Humansoft (Zatykó Miklós , Rezessy Gergely, Szabó Imre, a bajnokcsapat edzője: Jenkei András) 3:21:08

2. Micro SE 3:22.33
3. Hunyadi DSE "A" 3:24:09
Nők:
Bajnok: Kálovics Anikó (Haladás VSE -Perfectmedia, a bajnok edzője: Kivés István) 1:11:08

2. Rakonczai Bea (BVSC) 1:13:16
3. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa) 1:15:46
4. Kovács Ida (VEDAC) 1:17:24
5. Prácser Kinga (Haladás VSE) 1:18:23
6. Vajda Zsuzsa (MAC-Népstadion) 1:19:08
Csapat: Bajnok: Haladás VSE (Kálovics Anikó, Prácser Kinga, Csikós Mária, a bajnokcsapat edzője: Kivés István) 4:00:48
2. MAC-Népstadion 4:06:51
3. Micro SC 4:08:58
Kerekesszékesek:
Férfiak:

1. Bók László (Delfin SE) 1:03:40
Handbike: 1. Serényi Tibor (Return Alapítvány) 1:02:08
Nők:
1. Dóra Krisztina (GYISM) 1:09:34
 
Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton Párban (13 + 8.1 km):
Férfiak:

1. Megalódusz (Seffer Péter, Ádám Balázs) 1:16:06
Nők:
1. APEH (Kovács Krisztina, Csabai Ágota) 1:31:59
Vegyes:
1. Megalódust Tata (Tengerdi Zita, Pécsi Zsolt) 1:19:49
 
Fut a Cég! (13 + 8.1 km):
Férfiak:

1. NAUPACK Hungária Kft. (Berendi Antal, Botár Károly) 1:34:23
Nők:
1. Csongrád Megyei RFK (Murányi Andrea, Karsai Magdolna) 1:48:08
Vegyes:
1. Schöller Nyucik (Csigi Mónika, Jean Etienne Durand) 1:41:49
19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton - 2004. szeptember 5. (vasárnap)
Szeptember elején nemcsak az iskolatáskák, de a futócipők is előkerültek. A nyári szünet után a futók ismét néhány órára birtokba vehették a főváros utcáit és ezúttal versenykörülmények között bizonyíthatták - elsősorban önmaguknak -, hogy sikeresen felkészültek a "Legyőzhető távolság", azaz a 21 097,5 méter teljesítésére. A 19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton három versenyszámának (félmaraton, félmaraton párban, ligetkör) mintegy hatezer fős rekordmezőnye várta türelmetlenül a rajtágyú eldördülését vasárnap délelőtt, a Városligetben. Az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető Kővágó Zoltán és Bakonyi Tibor Európai integrációs főpolgármester helyettes adták meg a rajtjelet, amellyel immár hivatalosan is kezdetét vette az őszi futószezon.
A rajt után hosszú futófolyamban hömpölygött a tömeg a Hősök terén át az Andrássy úton, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljön az alig néhány perccel hátuk mögött hagyott célhoz. A profik már elhagyták az Operát is, amikor az ágyú eldördülése után hét perccel az utolsó futó is áthaladt a rajtkapu alatt.
Az élen nemzetközi összetételű boly haladt. A kenyai futók diktálták a tempót, de a magyar fiúk próbáltak lépést tartani velük. A cél előtt másfél kilométerrel a szerb-montenegrói Sreten Ninkovic robbantott és méterről-méterrel egyenként szakította le ellenfeleit. A célegyenesbe már egyedül érkezett, tíz másodpercet verve az üldözőkre. A második helyért ádáz küzdelem folyt az utolsó méterekig. Végül a félmaratoni, maratoni versenyeken is egyre gyakrabban látott "mellbedobással" a magyar fiú, Tóth Tamás harcolta ki a második helyet, a kenyai Paul Simbolei előtt. A Micro SC futója a Nike Félmaraton abszolút második helyezése mellett, pályafutása első félmaratoni magyar bajnoki címet is megszerezte. A bajnoki dobogó második fokára, a célba negyedikként érkező Ott Balázs állhatott fel, aki a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is megdöntötte a junior országos csúcsot. A bronzérmet Nagy László nyakába akasztották, így a sérüléssel bajlódó címvédő, Zatykó Miklós lemaradt a dobogóról.
A nők versenyét ellentétben a férfiakkal hazai fölény jellemezte. A versenyszám magyar rekorderét, Kálovics Anikót egyetlen ellenfele sem tudta megszorítani, így ismét magabiztosan, rajt-cél győzelmet aratva védte meg címét. A további érmeken az athéni olimpia maratoni futói Staicu Simona és Kovács Ida osztoztak.
A profik már levezettek, amikor az amatőrök boldog, örömittas mezőnye további két órán keresztül áramlott a célba, ahol több tízezres közönség elismerő vastapsa várta a Városligetben Igazi futóünnep, méltó szezonkezdete volt az őszi idénynek, amelyen negyven ország képviseletében 566 külföldi futó is rajthoz állt. A legtöbben Nagy-Britanniából (128 fő) és Németországból (74) érkeztek Budapestre, de mind az öt kontinens képviselte magát az eseményen.
A tavaly sikerrel bevezetett Nike Félmaraton Párban (13+8,1 km) és a Nike Ligetkör (3,5 km) növekvő népszerűségét jól tükrözi, hogy mindkét számban rekordot döntött az indulók száma a GYISM Mozdulj Magyarország! akciójához tartozó eseményen.
 
DOBOGÓS NYILATKOZATOK

Tóth Tamás (Micro SC):
"Nagyon kemény küzdelem volt, különösen az utolsó öt kilométer. Magamnak is meglepetést okoztam a hajrámmal, amellyel végül az abszolút versenyben megszereztem a második helyet a kenyai futó előtt."
Ott Balázs (Bp. Honvéd):
"Tizenhat kilométerig könnyen ment, utána viszont nehéz volt. Tudom, hogy junior csúcsot futottam mégsem vagyok elégedett. A végén megpróbáltam elmenni a szerb fiúval, amikor robbantott, azonban csak pár száz méterig bírtam. Ha nincs ez az iramváltás, és egyenletesen futom a végét, talán jobb eredményt is elérhettem volna, időben és helyezésben egyaránt."
Kálovics Anikó (Haladás VSE - Perfect Media):
"Kicsit fáradtabb voltam, mint egy esztendővel korábban. Talán az elejét elfutottam, erősebb tempót mentem, mint kellett volna, ezért lett nehezebb a vége."
Staicu Simona (BVSC):
"A verseny nagyon jó volt, csak az athéni maratonival a lábamban én voltam gyenge és fáradt."
Kovács Ida (VEDAC):
"Két hete volt a maratoni az olimpián, így tudtam, hogy nem lesz könnyű a mai verseny. A félelmem ellenére jól ment a futás, élveztem."

19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton (21 097.5 m)
Eredmények
Férfiak:
Abszolút:
1. Ninkovic Sreten (szerb-montenegrói) 1:06:51
2. Tóth Tamás (Micro SC) 1:07:01
3. Simbolei Paul (kenyai) 1:07:02
4. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 1:07:09
5. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd TK) 1:07:15
6. Randich Julius (kenyai) 1:07:17

Félmaratoni Országos Bajnokság
Bajnok: Tóth Tamás (Micro SC, a bajnok edzője: Sági Ferenc) 1:07:01
2. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 1:07:09 (új junior országos csúcs, régi: 1:07:25, Ott)
3. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd TK) 1:07:15
4. Zatykó Miklós (Vasas-Humansoft) 1:07:30
5. Rezessy Gergely (Vasas-Humansoft) 1:07:50
6. Berecz Lajos (Mezőtúri AFC) 1:08:01
Kerekesszékes:
1. Legeza György (Guriga SE) 1:06:19
Hand-bike:
1. Serényi Tibor 1:04:44

Csapat:
Bajnok: Vasas Humansoft (Zatykó Miklós, Rezessy Gergely, Szabó Imre, a bajnokcsapat edzője: Jenkei András) 3:24:49
2. Mezőtúri AFC 3:28:10
3. Kiskunfélegyházi Honvéd TK 3:33:46

Nők:
Abszolút és Félmaratoni Országos Bajnokság
Bajnok: Kálovics Anikó (Haladás VSE-Perfect Media, a bajnok edzője: Kivés István) 1:11:18
2. Staicu Simona (BVSC) 1:14:06
3. Kovács Ida (VEDAC) 1:16:12
4. Teveli Petra (UTE) 1:16:58
5. Póth Mariann (Micro SC) 1:19:34
6. Brassay Réka (VEDAC) 1:19:50

Csapat:
Bajnok: VEDAC (Kovács Ida, Brassay Réka, Wágenhoffer Judit, a bajnokcsapat edzője: Koós Hutás László) 3:59:19
2. Micro SC 4:08:51
3. TFSE 4:12:46

Kerekesszékes:
1. Dóra Kirsztina (Rodata SE) 1:04:48

 

Nike Ligetkör (3,5 km):
Férfiak
:
1. Budai Lajos (Váci Forma SE) 11:54
2. Feller Zoltán (DAC) 12:08
3. Matkó Csaba (DVSI) 12:14
Nők:
1. Kácser Zita (Dunaújvárosi VSI) 13:18
2. Juliana Stikova (szlovák) 13:50
3. Hajdú Rita (Dunaújvárosi VSI) 13:57

20. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton - 2005. szeptember 4. (vasárnap)

REKORDESŐ A NIKE FÉLMARATONON
Juhász és Erdélyi első bajnoki aranya
Szeptember első hétvégéjén újabb, ünnepi állomásához érkezett a Futás Éve. A nyári szünet után a jubileumi 20. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton mintegy 7500(!) indulójával rajtolt el az őszi futószezon vasárnap délelőtt a Városligetben. A verseny két évtizedes történetének minden korábbi nevezési rekordja megdőlt és előfordulhat, hogy a ma született csúcsok még évekig állni is fognak. A félmaratoni bajnoki címet pályafutásuk során először a székesfehérvári Juhász András (65:57) és az újpesti Erdélyi Eszter (76:10) szerezte meg.

Már egy héttel a rajt előtt sejteni lehetett, hogy valami készül...
Hétfőn betelt a megemelt - 5900 fős - nevezési limit a Nike Félmaraton egyéni versenyszámában. Öt kontinens negyvenhat nemzetének képviseletében 1350 külföldi futó érkezett a magyar fővárosba, amely két és félszerese a tavalyi nemzetközi részvételnek. A versenyt rendező BSI további nevezési csúcsot könyvelhet el a Nike Félmaraton párban (453 páros), a Nike ligetkör (közel 1000 fő) és a szombaton megrendezett Metro Nemzetközi Reggeli Futás (csaknem 1000 fő) történetében is.

Vasárnap délelőtt 10 órakor dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes kezében dördült el a rajtpisztoly a jubileumi 20. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon. Az Olof Palme sétányon felsorakozó mezőnynek tíz(!) perc kellett ahhoz, hogy a futófolyam utolsó indulója is átlépjen a rajtkapu alatt, amikor a magyar bajnoki címért is küzdő profik már elhagyták a három kilométeres táblát, azaz a József Attila úton haladtak a Lánchíd felé. Az élen mintegy tízfős boly diktálta a tempót, a tavalyi bajnok Tóth Tamással és a bajnoki trónkövetelőkkel (Berecz Lajos, Berkovics Imre, Kedves Roland, Juhász András, Szabó József, Ott Balázs) tartott a két kenyai (Jackton Ondhiambo, Moses Chepkwony) futó is. Az élboly váltott vezetéssel szinte az utolsó kilométerekig együtt volt. A huszadik kilométerhez némi előnnyel a két kenyai atléta és Juhász András érkezett. A Kós Károly sétányon található célegyenesbe már csak ketten, a magyar fiú és a kenyai Ondhiambo fordultak be elsőként. A fej-fej melletti küzdelmet hozó utolsó száz métert végül a Hunyadi DSE futója bírta jobban, ezzel megszerezte élete első bajnoki aranyérmét a félmaratoni távon. „Három hetet edzőtáboroztam magaslaton a szomszédos Romániában. Amikor augusztus közepén hazaértem, címvédőként indultam a tiszaújvárosi egyharmad maratonin, de csak a többiek hátát néztem. A hatodik helyem kétségbeejtő csalódás volt, ezért kicsit tartottam a mai 21 kilométertől. A kellemes futóidő és a verseny alakulása is nekem kedvezett, mert a szelesebb rakparton kisebb volt az iram. A táv második felében már tudtam, hogy csak az utolsó kilométereken fog eldőlni a verseny, ezért menet közben tudatosan készültem erre. Éreztem, ha ott tudok maradni a végéig, akkor van keresi valóm. Bejött a taktikám, így érthetően örülök a győzelemnek.” - hangzott az újdonsült bajnok értékelése, akit a célban felesége, a többszörös magyar bajnok és egykori junior világbajnok távfutó Staicu Simona várt szeptember végén születendő gyermekükkel a pocakjában és örömkönnyekkel a szemében.
Az abszolút versenyben a dobogó második és harmadik fokán a két kenyai osztozott. A magyar bajnoki ezüstérem a mezőtúri Berecz Lajos (66:10), a bronzérem pedig klubtársa, Kedves Roland (66:13) nyakába került. A címvédő Tóth Tamásnak (66:20) nem sikerült dobogóra állnia, az abszolút verseny hatodik helyén ért célba.
A nők versenyét az újpesti Erdélyi Eszter (76:10) nyerte, aki a versenyt megelőzően csak tikon merte kimondani, hogy akár győzhet is. „Az első öt kilométeren együtt futott a női mezőny, amikor Teveli Petra ellépett tőlünk. Tizenhárom kilométer környékén sikerült utolérnem, amikor szemmel láthatóan elfáradt. A következő kilométereket még együtt tettük meg, de tizenhéttől már ismét egyedül voltam, de ekkor már az élen. Fedett pályán szereztem már felnőtt bajnoki aranyat, de szabadtéren ez az első.” - mondta a huszonhárom éves futónő. A második helyen 49 másodperces hátránnyal a szintén UTE-s Teveli Petra (76:59) érkezett, majd két percet verve a bronzérmes veszprémi Kovács Idára (78:44).

Bár a bajnoki érmekért folytatott küzdelem ezzel véget ért, a mezőny java még csak tartott a cél felé. Több ezren voltak a pályán mintegy tíz kilométer hosszú futófolyamot alkotva a főváros utcáin. Másfél órával a rajt után a célegyenes szinte lüktetett az örömittas futóktól további 70-80 percen keresztül. Voltak, akik kézen fogva, csókolózva, gyermekükkel a karjukban vagy éppen kézen állva lépték át a célvonalat és kürtölték világgá: Megcsináltam! Megcsináltuk!
A jubileum alkalmából az esemény névadó főszponzora, a Nike Magyarország Kft. ajándékaként az egyéni verseny első 1000 hazai befutója Nike Dri-FIT technikai futópólót vehetett át a versenyt követően. A Volvo felajánlásában a célba érkezők közül ketten pedig részt vehetnek a 2006. évi göteborgi félmaratonin.

20. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton (21 097.5 m)
Eredmények

Férfiak:
Abszolút:
1. Juhász András (Hunyadi DSE, edző: Zemen János) 1:05:57
2. Odhiambo Jackton (kenyai) 1:05:59
3. Chepkwony Moses (kenyai) 1:06:09
4. Berecz Lajos (Mezőtúri Város Sportiskola) 1:06:10
5. Kedves Roland (Mezőtúri Város Sportiskola) 1:06:13
6. Tóth Tamás (Micro SC) 1:06:20

Hand-bike:
1. Serényi Tibor (Budapest) 1:02:46

Félmaratoni Országos Bajnokság:
Bajnok: Juhász András (Hunyadi DSE, a bajnok edzője: Zemen János) 1:05:57
2. Berecz Lajos (Mezőtúri Város Sportiskola) 1:06:10
3. Kedves Roland (Mezőtúri Város Sportiskola) 1:06:13
4. Tóth Tamás (Micro SC) 1:06:20
5. Berkovics Imre (MAC) 1:06:32
6. Szabó József (Hunyadi DSE) 1:06:42

Csapat:
Bajnok: Hunyadi DSE (Juhász András, Szabó József, Horváth Béla , a bajnok csapat edzői: Zemen János, Őze Tibor) 3:22:03
2. Mezőtúri VSI (Berecz Lajos, Kedves Roland, Holba Zoltán) 3:23:31
3. Vasas Humansoft (Zatykó Miklós, Szabó Imre, Kustos Szabolcs) 3:27:48

Nők:
Abszolút:
1. Erdélyi Eszter (UTE 1:16:10
2. Teveli Petra (UTE) 1:16:59
3. Kovács Ida (VEDAC) 1:18:44
4. Vajda Zsuzsanna (MAC-Népstadion) 1:20:30
5. Barbara Zutt (holland) 1:21:57
6. Farkas Katalin (Micro SC) 1:22:08

Félmaratoni Országos Bajnokság
Bajnok: Erdélyi Eszter (UTE, a bajnok edzője: Csoma Ferenc) 1:16:10
2. Teveli Petra (UTE) 1:16:59
3. Kovács Ida (VEDAC) 1:18:44
4. Vajda Zsuzsanna (MAC-Népstadion) 1:20:30
5. Farkas Katalin (Micro SC) 1:22:08
6. Mátyás Enikő Noémi (UTE) 1:23:23

Csapat:
Bajnok: UTE (Erdélyi Eszter, Teveli Petra, Mátyás Enikő, a bajnokcsapat edzője: Csoma Ferenc) 3:56:32
2. VEDAC (Kovács Ida, Kulics Beatrix, Gáti Gerda) 4:19:45
3. Bp. Honvéd SE (Madarász Viktória, Czibók Ágnes, Molnár Tímea) 4:19:48

Nike Félmaraton Párban (13+8,1 km)
Férfiak:
1. Szakedzők (Berecz Lajos, Sellei András) 1:08:21
2. Favorit AC Kaposvár (Csorba Norbert, Domján Tibor) 1:11:15
3. Fogarasi Team (Tóth László, Lázár Gábor) 1:11:40

Nők:
1. Mikiteam Villámlábú Csajok (Farkas Katalin, Mészáros Szilvia) 1:25:27
2. APEH (Kovács Krisztina, Csabai Ágota) 1:33:41
3. St. Victoria (Bakonyi Zsuzsanna, Takács Enikő) 1:38:01

Vegyes:
1. Győri Vágtázók (Molnár László, Ugray Éva) 1:18:58
2. Tiszaparti mix (Lajtos Márton, Bacsó Krisztina) 1:23:21
3. Teniszfutók (Gyorsok Dávid, Orosz Magdolna) 1:25:11

21. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton - 2006. szeptember 3. (vasárnap)

Bene és Kálovics diadala

 

Minden idők második legnépesebb mezőnyében több mint 6000 résztvevő rajtolt. A hét közepi még kissé hűvös időnek már nyoma sem volt a verseny napján. Kellemes, nyár végi hőmérséklet és verőfényes napsütés fogadta az indulókat, akik között ott volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János a gazdasági és közlekedési tárca vezetője, Gusztos Péter országgyűlési képviselő és László Csaba volt pénzügyminiszter is. A miniszterelnök felesége, Dobrev Klára a Nike Ligetkör 3,5 kilométeres távját teljesítette. A félmaratoni országos bajnoki címet Bene Barnabás és Staicu Simona nyerte.

A hihetetlen hangulatot közvetlenül a 10 órás rajt előtt a Samba Batucada Band zsigereket megmozgató ütemei fokozták tovább. Majd eldördült a rajtágyú a Nike European Magyarország ügyvezetője, Széles József közreműködésével és a hatalmas futótömeg több mint nyolc perces rajtja megkezdődött. A rajtfolyosóból kiáramló, majd a Hősök terén tovafutó áradat teljes szélességében ellepte az Andrássy utat, majd a hömpölygő futóhad több mint két és fél órán át rótta a kilométereket Budapest legszebb részein. Fővárosiak, vidékiek, magyarok és külföldiek, férfiak és nők, idősek és fiatalok mind bebizonyították, hogy valóban legyőzhető a 21 097,5 méteres távolság.

A 10 óra 15 perckor rajtoló 3,5 kilométeres Nike Ligetkört a rövidebb távokat kedvelő futóbarátok, a szurkolók, a félmaratonisták hozzátartozói és a legkisebbek teljesítették. Köztük Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége és egyik gyermeke is: "Nagyon szeretek futni. Az a jó ebben a ligetkörben, hogy a gyerekekkel is meg lehet szerettetni a futást. Most éppen Annával futottam, aki hősiesen teljesítette a távot." A Ligetkör utolsó befutói 3/4 11 környékén értek a célba.

A félmaraton mezőnyének legeleje 2 perc 57 másodperc alatt ért az első kilométertáblához. Az élen vágtázó Bene Barnabás és Tóth Tamás körülbelül a 16. kilométernél hagyta maga mögött az élmezőnyt, majd a 18. kilométernél Bene Barnabás már 150 méterre volt a másodikként befutó Tóth Tamás előtt. Bene 1:06:32-es idővel ért célba: "Ez a nyaram sérüléses volt, keveset versenyeztem, ezért nagyon kellett ez a győzelem, erre hajtottam. Az volt a taktikám, hogy az utolsó 5 kilométeren elszakadok az élbolytól, és ezt meg is csináltam." Tóth Tamás 1:06:54-gyel másodikként lépte át a rajtvonalat. "Elég erős volt a mezőny, az elején nem is reméltem, hogy dobogós leszek, így nagyon örülök a második helynek és elégedett vagyok az eredményemmel is" - nyilatkozta a 28 éves atléta. A 20. kilométernél dőlt el a dobogó harmadik helyének sorsa, amit Jackton Odhiambo Wasiema szerzett meg (1:07:06). A kenyai futó tavaly a második helyen ért célba. A Nike Félmaraton negyedik helyezettje Soós Dániel lett, aki 1:07:06-os időeredményével az országos bajnoki dobogó harmadik fokára léphetett fel: "Körülbelül 5 percre lakom innen, úgyhogy nekem külön öröm volt ezen a versenyen futni és dobogóra kerülni, mert jó érzés itthon, Budapesten futni, úgy versenyezni, hogy az ember ismeri a pályát. 1 év kihagyás után tértem vissza, örülök, hogy ennyire jól sikerült, ráadásul ezzel az eredménnyel bekerültem a debreceni vb csapatába is."

A hölgyeknél Kálovics Anikó szinte rajt-cél győzelmet aratott, nyolc kilométertől már csak egyedül állt a női mezőny élén. 1:10:46-os ideje 29 másodperccel maradt el a 2000-ben Mihaela Botezan által felállított 1:10:17-es pályacsúcstól. "Nagyon örülök ennek az eredménynek, mindent megtettem, amit lehetett. Jól éreztem magam a versenyen, örülök, hogy sikerült győznöm és 71 percen belül futnom. A végére jól elfáradtam, nekem meleg volt ez a mai idő. Jövő héttől St. Moritzban edzem, az október 15-i első maratonimra készülök" - tudtuk meg a magyar női félmaratoni csúcstartótól, akit Staicu Simona követett a célban (1:12:08). "Jól éreztem magam, örülök a második helynek, illetve a bajnoki címnek (Anikó külföldi csapat tagjaként nem indult az ob-n). Tudtam, hogy Anikó nagyon jó formában van, és hogy nem fogom tudni beérni, viszont a tervezett iramban (3:25 perc/km) végigfutottam, úgyhogy elégedett vagyok." A hölgyek harmadik befutója Rakonczai Beáta (1:14:22) lett: "Nem volt senki, akivel együtt tudtam volna futni, így hosszúnak tűnt ez a verseny, főleg a rakparton. Nem vagyok elégedett a harmadik hellyel, de egy hosszú, sikeres felkészülésen vagyok túl, ami úgy gondolom elég lesz a 20 kilométeres utcai világbajnokságra (Debrecen, október 8.). A Nike-n utoljára 3 éve indultam, és nagyon örülök, hogy újra itt lehettem, mert szeretem ezt a verseny a jó hangulat miatt."

A célvonalat éppen csak átlépő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök így nyilatkozott: "A vége, az utolsó 6 kilométer kemény volt nagyon, de az a fontos, hogy megvan. Csak erről szólt a dolog." A miniszterelnök Kóka János és Gusztos Péter társaságában ért célba.

A megkönnyebbült, boldog futók és szurkolók még órákkal a célba érkezés után is anekdotáztak a versenyközpont szomszédságában, a városligeti gyepen, miközben egyre több név, dátum, időpont került az érmek hátuljára...

férfiak:

1. Bene Barnabás PFK 1:06:32
2. Tóth Tamás MISI SC1:06:54
3. Jackton Odhiambo Wasiema KEN 1:07:06
4. Soós Dániel Bp. Honvéd SE 1:07:20
5. Juhász András Hunyadi DSE 1:07:32
6. Csillag Balázs AC Szekszárd 1:07:38

nők:

1. Kálovics Anikó COVER-MAPEI1:10:46
2. Staicu Simona MISI SC1:12:08
3. Rakonczai Beáta NYVSC-Nyírsuli 1:14:22
4. Teveli Petra UTE1:17:24
5. Vajda Zsuzsa MAC-NS Budapest 1:22:57
6. Stanton, Melanie GBR 1:23:27

22. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton - 2007. szeptember 2. (vasárnap)

A vasárnap lebonyolított, Kelet-Közép-Európa legnagyobb félmaratoni versenyén 7000 futó áll rajthoz, közülük 5600-an egyéni versenyzőként teljesítették a 21,097 kilométeres távot, 800 fő párosban vágott neki a megmérettetésnek, 600-an pedig a 3,5 kilométeres Nike Ligetkört választották. A magyar futók mellett több mint 1000 külföldi is ellátogatott a magyar fővárosba, hogy ebben a csodálatos környezetben teljesítsék "a legyőzhető távolságot". A 22. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton egyben a Magyar Köztársaság Országos Félmaratoni Bajnoksága volt.

Az időjárás kedvezett a futóknak, hiszen kellemes, 22-25 fok körüli hőmérséklet, és csapadékmentes idő várta a Városligetbe érkező magyar és külföldi versenyzőket. Az első futók már órákkal a rajt előtt megérkeztek a versenyközpontba, a legtöbben azonban 9 óra után kezdtek gyülekezni. A Széchenyi fürdő előtti teret ellepték a rajtszámukat lobogtató, bemelegítő futók, és az értük izguló családtagok.

A hivatalos bemelegítésért Varró Gyula aerobik prezenter és csapata felelt. Fergeteges edzést vezényeltek a futóknak, megalapozva ezzel a délelőtt további jó hangulatát. A bemelegítés után a mezőny tagjai birtokba vették a Kós Károly sétányon kijelölt rajtzónát, ki-ki tervezett időeredményének megfelelő rajtsávban foglalta el helyét a több ezres tömegben.

10 órakor Kovács Ági olimpiai-, világ és Európa-bajnok úszó jóvoltából eldördült a rajtpisztoly, a mezőny pedig - élén az országos bajnoki címért versengő futókkal - nekivágott a 21,097 kilométer hosszú versenytávnak. A csaknem 6000 fős mezőnynek 10 percre volt szüksége ahhoz, hogy az utolsó futó is áthaladjon a rajtkapun, és megkezdje "a legyőzhető távolság" teljesítését.

A futók Budapest leggyönyörűbb és legismertebb nevezetességei között teljesítették a versenytávot, nem csoda tehát, hogy sok külföldi futó fényképezőgéppel a kezében vágott neki a versenynek. Többen jelmezben futottak, voltak, akik babakocsiban ülő gyermeküket tolták maguk előtt, de olyan is akadt, aki mezítláb vállalta a versenyt. Az útvonalon dudákkal, kereplőkkel, sípokkal felszerelkezett szurkolók tömege buzdította a futókat, majd minden kilométernél pedig zenekarok segítették a teljesítményüket.

Alig több mint egy órát kellett várni arra, hogy az első versenyző, Ott Balázs átszakítsa a célszalagot. A PFK futója 1:07:19-es idővel győzött, a Nike Félmaraton megnyerése mellett egyben ő lett Magyar Köztársaság félmaratoni országos bajnoka is. Őt kevéssel lemaradva Benedek Zsolt, a Békéscsabai AC versenyzője követte, harmadikként pedig a szintén PFK-s Tóth László ért be.

A hölgyeknél Papp Krisztina diadalmaskodott 1:12:09-es idővel, ő is bezsebelte az országos bajnoki címet. Másodikként a Misi SC atlétája, Staicu Simona futott be, a maratoni országos csúcstartó, Földingné Nagy Judit pedig a bronzérmet jelentő helyet szerezte meg.

A profi futók után folyamatosan érkeztek az amatőrök is, majdnem másfél órán keresztül hömpölygött a tömeg a célegyenesben. A beérkező futók a befutócsomag átvétele után emlékérmet kaptak teljesítményükért cserébe.

Eredmények:
Férfiak:

1. Ott Balázs (PFK) 1:07:19
2. Benedek Zsolt (Békéscsabai AC) 1:07:31
3. Tóth László (PFK) 1:08:01

Nők:
1. Papp Krisztina (UTE) 1:12:09
2. Staicu Simona (Misi SC) 1:18:21
3. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa SE) 1:18:31

Félmaraton párban - férfiak:
1. Don Kamillo (Szederkényi Máté, Takács András) 1:15:18
2. Oxigén Klub (Zelei Zsolt, Kovács István) 1:16:35
3. Bulisok (Sztrapkó Norbert, Olasz László) 1:16:47

Félmaraton párban - nők:
1. qtya függők (Kácser Krisztina, Kácser Zita) 1:23:08
2. Cirkálók (Torma Anett, Imre Orsolya) 1:30:47
3. Wellnesscafe (Góg Anikó, Ferenczi Anita) 1:31:20

Félmaraton párban - vegyes:
1. TFSE (Zsiros Mihály, Keresztes Kinga) 1:17.48
2. ABB-Creditexprex Factoriálás (Horváth Béla, Farkas Ágota) 1:18:21
3. Kedves páros (Szecsődi Péter, Pataki Natália) 1:22:12