Mindenki hős volt: 29. SPAR Budapest Maraton Fesztivál

 

Két hete még a jégesőtől tartottunk, egy hete is még a vízálló futócipőket próbálgattuk az időjárás jelentések alapján, ma meg délelőtt 29 fokos, szinte nyári melegben rajtoltak el a 29. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál futói. Bár a hirtelen meleg nem kifejezetten a legjobb futóidő, mégis minden idők legnagyobb létszámával zajlott az esemény, összesen 23450 nevezés érkezett a különböző távokra.

Örvendetes volt a minden eddiginél nagyobb külföldi létszám is. Az időpontváltozás ellenére összesen 71 országból neveztek, ráadásul nem is csak a klasszikus távra, hanem a rövidebb futamokra is; az már csak hab volta tortán, hogy a Riska Minimaratonon hármas kenyai győzelem született... De ne szaladjunk ennyire előre!

A maratoni táv rajtját Tarlós István, Budapest főpolgármestere lőtte el, de nem egyedül, hanem Hosszú Katinka Európa- és világbajnok úszónővel, aki a sokezres tömegtől hosszan tartó tapsot kapott, mikor neve elhangzott. Aztán elindult a tömeg 11 órakor, nagyjából 12 percig tartott, míg az utolsó futó is elhagyta a rajtegyenes területét. Kigördült a záróbusz (mögötte néhány későn ébredővel, akik kétségbeesetten, ám vigyorogva próbáltak visszakerülni a mezőnybe, természetesen sikerrel), és csupán néhány perc maradt arra, hogy gyorsan felsorakozzon a Riska Minimaraton szintén többezres mezőnye, majd annak rendje és módja szerint el is induljon a maga 7 kilométeres távjára. Akik kicsit messzebb álltak a rajttól, szinte nem is láthattak mást, mint hogy az Olof Palme Sétány felől húsz percen keresztül áramlik az embertömeg, mintha sosem akarna véget érni a rajt. A chipes időmérésű távokra összesen több mint 15 ezer futó nevezett.

Több híres személyiség is nevezett a különböző távok valamelyikére. Öt olimpiai bajnokunk is futott váltóban, jótékonysági egyesületeket támogatva ezzel, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő a Magyar Állami Operaház egyik csapatának tagjaként vett részt a versenyen. Rippel Ferenc artistaművész életében először teljesítette a 42 kilométert. A hatalmasra duzzadt mezőnyben természetesen rengeteg jótékonysági szervezet és alapítvány futói is képviselték csapatukat egyéniben vagy váltóban.

Délben a Danone Maratonka futóié, rögtön utánuk a SPAR gyaloglás résztvevőié lett a főszerep, 12:50-kor pedig elindultak a NESTLÉ Családi Futás indulói is. Amíg ezalatt az 56-osok terén a szurkolók, hozzátartozók hatalmas tömege a kiállítók sátrainál múlatta az időt a maraton expón, a 7 kilométeres táv futói meg is tették a maguk körét, és a maraton élmezőnye is közeledett.

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi női maratoni bajnok, Juhász-Staicu Simona - aki evvel a futással tervezi befejezni maratonfutó pályafutását - meg tudja-e védeni a címét. Túl sokat nem kellett várni a válaszra, csak épp egy maratonfutásnyi időt. Simona negyedszerre is felállhatott a dobogó legfelső fokára, a férfiak mezőnyében pedig egy remek hajrával végül Nagy Tamás János, a Kaposvári Építők AC futója lett az idei bajnok.

Nagy Tamás János 2:27:14-es idővel szakította át a célszalagot, 10 másodperccel előzve meg a második helyezettet.

"Nem számítottam győzelemre, ennek ellenére a kezdettől megpróbáltam tapadni a favoritra, Kovács Tamásra. 23 kilométerig tudtam vele tartani a tempót, ekkor, azonban leszakadtam, és el is könyveltem magamban a második helyet. Végül 500 méterrel a vége előtt tudtam utol érni, és mindent beleadtam, hogy demoralizáljam. Az időeredményemről nem állíthatom, hogy kimagasló, de ezzel sikerült nyernem, és ez a lényeg! Remélem, hogy a jövőben is hasonlóan eredményes leszek." - nyilatkozta.

A Budapest Maraton két legjobb női célbaérkezési idejét is magáénak tudó Juhász Staicu Simona meggyőző, 14 perces előnnyel futott be a női mezőny élén.

"Nagyon meg szerettem volna védeni a címemet, azonban néhány nappal a rajt előtt egy hangszálgyulladás átírta a terveimet. Lázam ugyan nem volt, de az utolsó napokban egyszerűen képtelen voltam edzeni. Ennek tudatában már nem az időmre koncentráltam, hanem arra, hogy célba érjek az első helyen. Nem néztem a rajtlistát, nem foglalkoztam a riválisokkal, a saját iramomat futottam. Az igazat megvallva nőkkel nem is nagyon találkoztam a verseny alatt, szerencsére a fiúk közül mindig volt valaki, aki segített 1-2 kilométeren keresztül. A táv felénél nem kaptam egyszerűen levegőt, nagyon megviselt az a szakasz, csak nehezen jutottam túl rajta. A meleg a lassabb iram miatt nem viselt meg, de így is elfáradtam a végére. A negyedik győzelmemet ünnepelhetem, nagyon boldog vagyok!"

Az egyre melegedő időben nagy kérdés volt, és lesz is mindig, hogy vajon az-e az embert próbálóbb teljesítmény, hogy AKÁR RUTINBÓL két és fél, három óra alatt végigszalad a pályán valaki, vagy az-e, hogy négy, majdnem öt órán keresztül futva, akár első maratonjával élete álmát teljesíti be valaki a pályán. Egy biztos: a negyvenkettedik kilométer után a célegyeneben kifeszített hatalmas molinó felirata mindenkinek szólt a 600 méteres táv futóitól a rutinos hosszútávfutókon keresztül az első maratonistákig: MINDANNYIAN HŐSÖK VAGYTOK!

Találkozunk jövőre ugyanitt. A jubileumi 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon - egy immáron kétnapos futóünnepen.

Eredmények:

SPAR Budapest Maraton® 42 km

Férfiak
1. Nagy Tamás János - Kaposvári Építők AC - 2:27:14
2. Kovács Tamás - VEDAC - 2:27:24
3. Deli Gergely - ELTA ADSK - 2:32:02

Nők 1. Juhász-Staicu Simona - DVSE - 2:51:08
2. Laluska Zsuzsa - ELTE ADSK - 3:05:09
3. Ladányi Tímea - MAC - 3:07:01

SPAR Budapest Maraton 42 km handbike

Férfiak
1. Ruepp, Roland - ITA - 2:18:54
2. Kaufmann, Robert - ITA - 2:19:03
3. Costa, Giovanni - ITA - 2:19:03

Coca-Cola Testébresztő 30 km

Férfiak
1. Szekeres András - Budapest - 1:54:05
2. Szirmai Zoltán - Budapest - 1:57:04
3. Scarpellini, Alessandro - ITA - 1:59:05

Nők
1. Kárász Krisztina - Dunakeszi - 2:16:30
2. Ónadi Zsuzsanna - Ősi - 2:17:15
3. Kis Zsanett - MAC - 2:26:57

Flora Maraton Staféta

Férfiak
1. Nyulak (Kovács Tamás, Koszár Zsolt, Fonyó Sándor, Kis Áron) - 2:27:22
2. Buda-Cash Békéscsaba AC (Nagy Tamás János, Dobra Viktor, Nagy Zsolt, Zsíros Márk) - 2:29:31
3. Tao Ptuj Men (Robert Prelog, Andrei Voglar, Matevz Zavec, Metei Jeza) - 2:35:48

Nők
1. Debreceni Kilométerek SE (Varga Krisztina, Ménes Anita, Aradi Bernadett, Gulyás Vera) - 2:52:58
2. BEAC 1898 (Ferenc Katalin, Kenesei Zsanett, Balog Evelin, Szász Anna) - 2:56:05
3. Sashegyi Gepárdinák (Khell Róza, Harza Noémi Vágó Boglárka, Balázs Eliza Adrienn) - 3:03:39

Riska Minimaraton

Férfiak
1. Kibet ROP, Abel - KEN - 21:22
2. Kipkosgei, Gilbert - KEN - 21:24
3. Kipkogei Cherutic, Nelson - KEN - 21:26

Nők
1. Kaiser Zita - Benedek Team SE - 25:22
2. Tóth Eszter - TFSE - 26:35
3. Szekeresné Bakonyi Fruzsina - 27:41