Velencei Tóúszás és Túratriatlon - eseménytörténet

 

1. BSI Velencei Tóúszás - 2010

Sikeresen lezajlott az 1. BSI Velencei Tóúszás: a Budapest Sportiroda új eseményén 1050-en úsztak a Velencei-tóban. A ragyogó időben, 31 fokos melegben zajlott eseményen 1500 és 3000 méteren indulhattak a résztvevők. A tó nyugodt, sima felülete és 26 fokos hőmérséklete szinte azokat is úszásra csábította, akik csak nézelődni, strandolni, hűsölni jöttek a velencei Északi strandra. És bár az eseményen kora délutántól vihar-előrejelzés miatt mintegy 50-en már nem tudtak elindulni, a távokat teljesítők jóformán mindegyike elégedetten és jókedvűen ért partra. (A tóúszás menetét a vízi rendőrség és a katasztrófavédelem vihart jelző figyelmeztetése miatt módosítani kellett: az esemény utolsó órájában már nem vághattak neki a távoknak az indulók, de a résztvevők többsége leúszta a távokat.

A Velencei Tóúszás reggel az M7-es autópályán történt baleset miatt kis késéssel kezdődött, ezért fél 10-kor rajtoltak el az első úszók. Volt közöttük, aki történelmet írt: a 3000 méteren induló Gaál Tibor a BSI történetének első Velencei-tó úszójaként kezdte a versenyt. Ő volt az tehát, aki a Velencei Tószúszás történetében először vágott neki a tónak. Hasonlóan történelminek mondható a 19 éves Laki Diána teljesítménye: a dunaújvárosi lány elsőként ért partra a Velencei Tóúszáson. "Nagyon jól éreztem magam, nagyon jól esett az úszás, kellemes volt a víz" - mondta a "befutó" után. "Ez volt az első nyílt vízi úszásom. Úgy készültem rá, hogy hosszabb távokat, 2000 métereket úsztam medencében. De most már kedvet kaptam a természetes vizekhez, a Balaton-átúszásra is megyek" - mondta Laki Diána, aki 26:16 alatt teljesítette az 1500 métert.

Az úszókon látszott, hogy jókedvűen, magabiztosan teljesítik a távokat, többségük jóleső úszásként értékelte a versenyt. Egész családok úsztak a tóban, de arra is volt példa, hogy egy anyuka 7 éves kislányával tempózott a part felé. Másokat a célnál lelkes szurkolók köszöntöttek, egy apát pedig "Hajrá Fater!" feliratú transzparens buzdított. A vihar-előrejelzésig gyönyörű idő volt a Velencei-tavon, az úszók igazán kedvező körülmények között haladhattak a vízben.

A 3000 méteres távon a férfiaknál a budapesti Wachler György lett a tóúszás e száma történetének első leggyorsabbja, 36:23 alatt ért célba. A nőknél ugyanezt a távot a kerepesi Márta Melinda tette meg a leggyorsabban, ideje 46:37 volt. Az 1500 méteres versenyen a legjobb időt a férfiaknál a fővárosból érkezett Kóra Dániel érte el, 21:04 alatt úszta le a távot. A nők első helyezettje 21:27-es idővel a salgótarjáni Tóth Zsófia Zsanett lett.

Az 1. BSI Velencei Tóúszáson mindent összevetve tehát 1200 nevezőből 1050-en teljesítették a két táv valamelyikét, 50-en már nem tudtak vízbe szállni a vihart jelző figyelmeztetés miatt, s mintegy 100-an maradtak távol az eseménytől. A Budapest Sportiroda következő, a tavaszi-nyári futószezont záró rendezvénye július 10-én, szombaton lesz a Hortobágyon, amikor is a 7. E.ON Délibáb Sportnapon vehetnek részt a futást, a kerékpározást és a túrázást kedvelők.

Eredmények

3000 méter

Férfiak

1. Wachler György (Budapest) 36:23

2. Molnár Gergely (Budapest) 42:11

3. Balázs István (Budapest) 46:11

Nők

1. Márta Melinda (Kerepes) 46:37

2. Bagi Fanni (Budapest) 46:38

3. Rózsa Dóra (Budapest) 47:16

1500 méter

Férfiak

1. Kóra Dániel (Budapest) 21:04

2. Benke Bálint (Budapet) 21:46

3. Békési Dániel (Budapest) 21:53

Nők

1. Tóth Zsófia Zsanett (Salgótarján) 21:27

2. Bratek Fanni (Salgótarján) 24:44

3. Laki Diána (Dunaújváros) 26:16

2. Sport24 Velencei Tóúszás - 2011

Igazi nyári, fürdésre csábító napon zajlott Gárdonyban a 2. Sport24 Velencei Tóúszás, amelyen 1200-an vettek részt. Az eseményen 1500 és 3000 méteres távon indulhattak az úszók.

Ami az idei nyáron eddig jóformán ritkaságszámba ment, azt most pótolta az időjárás: szinte végig napsütéses időben, remek körülmények között folyt le a második alkalommal megrendezett Sport24 Velencei Tóúszás. Az esemény két távján összesen 1200-an úsztak a Dunántúl második legnagyobb tavában. Persze a rendezvény krónikájához hozzátartozik, hogy a kora délutáni órákban viharjelzés miatt egy órával előbbre kellett hozni a rajtoltatás végét, de egy rövidebb szeles és egy pici esős időszaktól eltekintve az esemény rendben zajlott.

Az első úszók már reggel 9 óra előtt gyülekeztek a rajtnál: a 3000 méteres táv "rajtfolyosóján" álltak sorban többen. A két táv két különböző irányba vezetett, majd az utolsó mintegy 800 méter volt azonos. Volt, aki egyből a Velencei-tó 22 fokos vizébe ugorva, más inkább óvatosabban, egy darabon sétálva vágott neki a távnak. Az úszókat nyugodt, sima víztükör fogadta, az útvonalak nádszigetek között vezettek. A vízről pazar látványt nyújtott a sok-sok úszó és a tiszta időben ragyogó Velencei-hegység. Valószínűleg növelte az úszás élményét a tóparti panoráma a domboldalra felkúszó településekkel, és egészen biztos, hogy lesz, aki majd a táj szépségéről is mesél, ha a Velencei Tóúszásról tart élménybeszámolót.

Az indulók között minden korosztály képviseltette magát. Vidám gyerekcsoportok ugyanúgy nekivágtak a tónak, mint idősebb úszók, vagy egész családok. A legidősebb induló 75, a legfiatalabb mindössze 6 esztendős volt. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy bárki is szenvedett volna úszás közben, sőt egyesek még beszélgettek is egymással a táv teljesítése alatt. Fogadni mernénk, hogy a Sport24 Velencei Tóúszás az egyik legjobb sportprogram volt ezen a szép nyári napon!

A kora délután sorra kerülő eredményhirdetésen több olyan úszó volt, aki tavaly is dobogóra állhatott. Szép sikereket értek el a székesfehérváriak, de jutott érem budapesti indulóknak és az ország keleti feléből érkezőknek is. A Sport24 Velencei Tóúszás délután 3 órakor ért véget.

A BSI következő eseménye a szeptember 3-i Metropol Reggeli Futás, majd az azt követő napon megrendezendő 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton lesz.

Eredmények

1500 méter, férfiak

1. Békési Dániel (Budapest) 19:16

2. Sárdi Levente (Székesfehérvár) 23:02

3. Gubics Máté (Székesfehérvár) 23:06

1500 méter, nők

1. Tóvári Dóra (Budapest) 21:59

2. Meszner Dorottya (Tatabánya) 26:48

3. Rajkort Renáta (Cegléd) 26:55

3000 méter, férfiak

1. Mácsik Balázs (Paks) 40:06

2. Trenovszki János Tamás (Tiszaföldvár) 41:47

3. Szűcs Rajmund (Miskolc) TVK-Mali Triatlon 44:09

3000 méter, nők

1. Tóth Zsófia Zsanett (Salgótarján) 42:19

2. Bagi Fanni (Budapest) Bp. Honvéd 46:17

3. Nyikes Julianna (Budapest) Bp. Honvéd 47:40

3. ActiveO2 Velencei Tóúszás - 2012

A heti napos meleg nyári idő után igazi ragyogó napsütésben indult a rajt, azonban
lassanként az ég beborult, az idő kicsit lehűlt, de az úszókat ez sem riasztotta el, hogy elinduljanak Gárdonyban a 3. ActiveO2 Velencei Tóúszáson és Túra Triatlonon, amelyre közel 1800 -an neveztek.

Az eseményen 500, 1500 és 3000 méteres távon indulhattak az úszók, és akik vállalták,
utána választhatták a Túra Triatlon távját, a 28,7 kilométer kerékpározást Velencei-tó körül és a 6,8 kilométeres túrázást a Velencei-hegységben.

A kánikula után a reggeli kissé hűvös idő a csodálatos napsütéssel igazán jól esett mindenkinek a készülődésnél - 23 fokot mutatott a hőmérő - így pozitívan néztünk a mai nap elé. Az úszok vidáman és lelkesen elrajtoltak a különböző távokra, és rövid idő után az 500 méterről visszaérkezők a víz kellemes melegségét dícsérték.

Lassan a felhők is egyre gyűltek, a szél pedig erősödött, így a háttérben az Olimpiai versenyszámok mellett, az időjárás jelentést is feszült figyelemmel néztük a neten. Az Olimpiai hírekről Péter Attila tudósította a résztvevőket, együtt izgultunk-szurkoltunk Olimpikonjainknak, aztán jött amit reméltünk, hogy mégsem történik meg, 'pont ma, pont a velünk. A szél annyira nem kímélt minket, hogy felhúzták a viharjelzést a tónál.

Az úszást, a verseny 11 órás lezárásig, összesen 1200-an tudták elkezdeni. Sokan szívesen neki indultak volna még, de 'a viharjelzés, az viharjelzés', így sajnos Őket már nem tudtuk vízbe engedni. Az ég egy idő után gyönyörű kékre váltott fehér felhőkkel, de az a fránya szél, csak az nem akart elállni, és a hőmérséklet is jelentősen csökkent, így egy idő után sokan feladták a strandolást és nem maradtak.

Akik itt voltak, az időjárás ellenére, biztos jól érezték magukat. A vízből kijövök kicsit vacogtak ugyan, de mosolyogtak és igazán büszkék lehetnek magukra! Idén sem tűnt úgy, hogy bárki is szenvedett volna úszás közben, sőt egyesek még beszélgettek is egymással a táv teljesítése alatt.

40 csónak, 10 vitorlás, 10 vízibicikli, 25 kajak és 4 motoroshajó vigyázott a vállalkozó kedvű úszókra a vízben, így nyugodtan mondhatjuk, hogy mindenki biztonságban volt.

A Túra Triatlonosok is vidám arccal tekertek be a versenyközpont területére, annak ellenére, hogy Nekik a Velencei-hegység szintjein túl, a 'holland hegyekkel' (a szembe széllel is) is meg kellett küzdeniük, és pakolták biciklijeiket autóikra kora délután vagy tekertek haza.

4. Velencei Tóúszás - 2013

Az első versenyzők már kevéssel 9 óra előtt kellemes 23 fokban nekivághattak a 23 fokos vízben az általuk választott távnak. A túra triatlon résztvevői is először az úszással kezdtek, majd csak ezután szállhattak kerékpárra és teljesíthették a gyaloglótávot is.
Az eseménynek otthont adó gárdonyi Sport Beach és Velencei Tó környéke kiváló helyszínnek bizonyult, mert mind a családok, baráti társaságok megtalálhatták a számukra legjobb programot. Azok, akik nem versenyeztek vagy túráztak szurkolhattak az ismerősöknek, ismerkedhettek a kiállítókkal vagy egyszerűen csak pihentek, kikapcsolódtak. A rendezvény mellett a Velencei Tó természeti adottságai, a fantasztikus idő mind-mind hozzájárultak, hogy a kilátogatók pozitív élményekkel tértek haza.

Figyelemre méltó teljesítmények is születtek, hiszen több mozgáskorlátozott versenyező is elindult és sikeresen teljesítették a kiválasztott távot. Sőt ismét újabb bizonyíték, hogy a kor nem akadály, ugyanis a mezőny legidősebb nevezője, a 81 éves Frigyes István 1500 métert úszott, és a táv leúszása után mosolyogva adott interjút a rendezvény szpíkerének.

A túratriatlon résztvevői között volt az esemény szervezőjének, a Budapest Sportirodának (BSI) versenyigazgatója, Kocsis Árpád is.

A versenykiírások szerint minden résztvevőnek délután négyig kellett beérkeznie, és ezzel zárult a 4. Velencei Tóúszás és Túra Triatlon.

Napközben a hőmérő higanyszála egészen 30 fokig kúszott fel, ezzel búcsúztatva a nyarat.

5. K&H mozdulj! velencei tóúszás - 2014

Az elmúlt hét hűvösebb időjárásának nyoma sem maradt augusztus 2.-ára, így az 5. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon napsütéses, 30 fok feletti kánikulában zajlott le. Reggel 9 és délután3 között folyamatosan rajtolt el az 1500-nál is több nevező, hogy megtegyék a három táv egyikét a 26 fokos vízben.
Az 500, 1500, illetve 3000 méter megtétele után voltak, akik még nem akartak rögtön kifeküdni a strandra, hanem inkább kerékpáron, illetve gyalog folytatták a sportolást. A túratriatlon résztvevői az úszást követően körbetekerték a tavat, melyet Pákozdnál még egy 7 km-es túrával is megszakítottak.

Az eseménynek otthont adó gárdonyi Sportbeach kiváló helyszínnek bizonyult, mert mind a családok, baráti társaságok megtalálhatták a számukra legjobb programot. A kísérők a kiállító sátrak között nézelődve, vagy egyszerűen a strandon napozva várhatták ismerőseiket a célba visszaérkezni.

Dél körül a Kissné Szalay Erzsébetet a parton köszöntötték barátnői, elénekelve neki a Boldog Születésnapot, ugyanis pont a verseny napján ünnepelte 40. születésnapját. Az eseményen való indulást meglepetésként kapta Erzsébet, és csupán reggel 7kor tudta meg, hogy délelőtt neki le kell úszni 3000 métert, amit kitűnően teljesített is. Ráadásul nem is egyedül úszott, hiszen lánya, Dorina is vele tartott, ő az 500 métert teljesítette. Hogy a történet még kerekebb legyen megtudtuk, hogy Dorina édesanyjával egy napon született, így ő szintén születésnapot ünnepelt, mégpedig a 13.-at. A versenykiírásnak megfelelően délután négyig be kellett érni minden résztvevőnek, és ekkor zárult is az 5. K&H mozdulj! velencei tóúszás.

6. K&H mozdulj! velencei tóúszás - 2015

1700 nevezővel, ragyogó napsütésben zajlott le szombaton a 6. K&H mozdulj! velencei tóúszás. Idén először 6000 métert is teljesíthettek az úszók, s a túratriatlon is nagy népszerűségnek örvendett.

Az első úszó - a 3000 métert vállaló Tamara - már fél 9-kor csobbanhatott, a Velencei-tó akkor 21 fokos volt. Ám aztán a víz és a levegő hőmérséklete is növekedett, s remek napsütéses idő kerekedett.

Jöttek is az úszók egymás után - azért akadt, aki neoprén ruhában vágott neki, hogy biztosan ne fázzon -, az egészen kicsi gyermekektől kezdve a nagyszülői korosztályt képviselőkig. Számos család együtt érkezett, egy váci házaspár például kisfiukkal karöltve 1500 méter leúszása után nekivágott a túratriatlonnak is. De volt, aki az anyósával úszta le az egyik távot, más pedig úgy teljesített hatezer métert, hogy két éve, 46 esztendősen (!) tanult meg úszni.

Idén először négy táv közül választhattak a résztvevők, az 500, az 1500 és a 3000 méteres körökön túl utóbbi duplázásával 6000 métert is lehetett úszni. A túratriatlon versenyszámnak pedig - délelőtt 11 óráig - bárki nekivághatott, s számukra a tó körbebiciklizése (13,2 km plusz 15,5 km) és egy kellemes velencei-hegységi túra (6,8 km) alkotta a programot az úszás után. Útvonaluk többek között egy tóparti kilátót, az Ingóköveket és a Don-kanyar Emlékkápolnát is érintette.

A 6. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon összesen 1700 nevezőt - közte 550 triatlonost - számlált, a víz hőmérséklete a nap közepére 22 fokra emelkedett a gárdonyi Sport Beachnél. A nap sem tűnt el, egyetlen felhő és más sem zavarta az esemény zökkenőmentességét.

7. K&H mozdulj! velencei tóúszás - 2016

A sok bizonytalankodás után, amely az úszóeseményeknek sajnos természetes velejárója, augusztus 14-én, vasárnap végre eljött a mi időnk: a gárdonyi Sport Beachen, a Velencei-tó partján ragyogó napsütés, enyhe szél, tehát tökéletes úszóidő és - átmenetileg - rengeteg hattyú (egy bátrabb példány még a rajtzónába is bebattyogott...) várta a 7. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon indulóit.

Az elmúlt napok hektikus időjárása miatt a tó vize jócskán lehűlt, így a meglepően népes reggel 9 órai rajtnál többen neoprénben sorakoztak fel, többen pedig harsányan sziszegve ereszkedtek be a tó 20 fok körüli vizébe. Persze csak az első pár méter volt a nehéz!

Az elsőként induló budapesti, ám most éppen Velencefürdőn nyaraló csapat a legjobb példa rá, hogy milyen klassz párosítás a nyaralás és a sportolás; ez a rendezvényünk pedig különösen alkalmas erre! 1550-en neveztek az eseményre.

A kora reggeli hűvös után gyorsan melegedett a levegő, a hőmérő higanyszála egészen 32 fokig emelkedett, így a később rajtolóknak már nem okozott különösebb gondot a vízbeereszkedés. Az új pályán kijelölt változatos távok (500, 1500, 3000 és 6000 m) lehetővé tették, hogy mindenki megtalálhassa az edzettségének és kedvének legmegfelelőbb távot. Ennek megfelelően a résztvevők is színes összképet mutattak: kisgyerekes, gyerekes családok mellett számos baráti társaság, komoly sportoló, idős és fiatal egyaránt rajthoz állt. Reggel 9-től folyamatosan érkeztek az úszók egészen 2 óráig: az 1550 nevező útját kajakosok vigyázták végig, a strandról pedig folyamatosan szólt a buzdítás és a zene.

Az úszást sokan egészítették ki a túratriatlonná: az első szakasz, a Gárdonyból Pákozdra vezető út (14 km) megtétele után egy 7 kilométeres túra várta az immár túrázókat/futókat. A túraútvonal egy igazi kis ékszerdoboz: rövidsége ellenére számos csodálatosan szép és érdekes látnivalót rejt (ilyen például a Don-kanyar Emlékkápolna vagy a Bella-tó), az Ingókövektől pedig fantasztikus kilátás nyílik a tóra, megéri felmászni érte! A túra teljesítése után a bringások a Velencei-tó körüli kört folytatták, újabb közel 16 km-t tekerve értek be a célba. Idén túraduatlont is hirdettünk, csak a szárazföldi távok teljesítésével.

Az úszókat a parton az Ottakringer jóvoltából hideg alkoholmentes sör várta, és sokan használták ki a strandidőt, csobbantak bele újra a tó vizébe - ezúttal persze már csak egy kis levezető fürdőzésre. Nagyon hangulatos, remek nap volt, reméljük, mindenki jól érezte magát!

8. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon - 2017

A 2017-es K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon a 8. volt a sorban. A tóúszás és a túratriatlon résztvevői valamennyien 4 távból választhattak: S, M, L és XL távokon próbálhatta ki magát, aki szombaton ellátogatott Gárdonyba.

A "csak úszók" között az L volt a legnépszerűbb táv, melyen a nevezők 3000 métert úsztak a Velencei-tóban kijelölt 1500 méteres pályán, vagyis kétszer tették meg a nyílt vízen kijelölt szakaszt. A legkisebb táv a tóúszáson 500 méter volt, a legbátrabbak pedig 6000 méter leúszására vállalkoztak. Az úszók dolgát nehezítette, hogy pénteken éjjel egy vihar érte el a tó térségét, és a szélből maradt jócskán szombat délelőttre is. Az viszont segítette a korai rajtolókat, hogy a kissé borús reggel miatt a tűző nappal nem kellett megküzdeni. Az első úszók 8.45 környékén csobbantak vízbe, a mezőny vége 15 óra előtt pár perccel érkezett meg a gárdonyi Sport Beachen felállított rajt-cél területre.

Az úszókkal együtt rajtoltak a triatlon túraszámokra vállalkozó résztvevők is, akik az 500, 1500, 3000 vagy 6000 méteres úszás mellett 2*13,3 km-t is végigtekertek, illetve a két bringaút között gyalogszerre váltva teljesítették a 6,8 km-s túratávot.

A triatlonozók között a legnépszerűbb az S táv volt, vagyis az 500 méteres úszással felvezetett bringa- és gyalogtúrát választották a legtöbben.

A mezőnyben volt néhány olyan duatlontúrázó is, aki a vizet elkerülve csak a kerékpáros és a gyalogos szakaszra vállalkozott.

A 8. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon legidősebb versenyzője a 77 éves Tóth Gábor volt, aki sikerrel teljesítette a választott 3000 méteres távot. A legfiatalabb résztvevők hetedik életévüket betöltve szálltak vízbe, hogy részesei lehessenek Magyarország második legnagyobb nyílt vízi úszóeseményének.

A 6000 méteres távot sikerrel teljesítette Patkás "Rocky" Tamás is, aki alsó végtagok nélkül áldoz az úszás szenvedélyének. Tamás 4 óra 2 perc körüli időeredménnyel ért célba, és elmondása szerint ez alkalommal jobb időt úszott, mint egy hónap ezelőtt a Balaton-átúszáson. Tamás régóta készült a tóúszásra, a vele készült interjúért kattints ide.

És bár az esemény nem verseny, egy rekordot mégis sikerült megdönteni. A tóúszásra, a túratriatlonra és -duatlonra együttesen 2350-en neveztek, amely szám minden korábbi részvételi létszámnál magasabb.

9. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon - 2018

Újabb nevezői rekord a 9. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlonon, ahol nemcsak a távval, de a hőséggel is meg kellett küzdeni a résztvevőknek. Az év legmelegebb napján 3028-an sportoltunk a Velencei-tó körül.

A 2018. évi K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon már a 9. a sorban. Az időjárás kegyes volt az eseményhez, mindjárt az első kijelölt nap alkalmasnak bizonyult arra, hogy úszók és triatlonozók ezrei kedvükre mozoghassanak a Velencei-tó környékén. A tóúszás és a túratriatlon több mint 3000 résztvevője több távból választhatott: úszás sportágban S, M, L és XL távokon próbálhatta ki magát, aki szombaton ellátogatott Gárdonyba, a túratriatlonon S, M, L távon indulhattak a mozogni vágyók.

A "csak úszók" között idén is az L volt a legnépszerűbb táv, a 721 nevezőt számláló távon a résztvevők 3000 métert úsztak a Velencei-tóban kijelölt 1500 méteres pályán, vagyis kétszer tették meg a nyílt vízen kijelölt szakaszt. A legkisebb táv a tóúszáson 500 méter volt, a legbátrabbak pedig 6000 méter leúszására vállalkoztak.
Az első úszók 8.30-kor csobbantak vízbe, a mezőny vége 14 óra előtt pár perccel érkezett meg a gárdonyi Sport Beachen felállított rajt-cél területre. Az első célba érkező Rózsás Julcsi volt, aki 500 méteren át élvezte az úszást és a Velencei-tó 27 C-fokos vizét.

Az úszókkal együtt rajtoltak a triatlon túraszámokra vállalkozó résztvevők is, akik az 500, 1500 vagy 3000 méteres úszás után 13,3 + 16,1 km-t tekertek a tó körül - megszakítva a bringaútvonalat egy 7,5 kilométeres, pákozdi túrával. .

A triatlonozók között a legnépszerűbb az S táv volt 342 nevezővel, vagyis az 500 méteres úszással felvezetett bringa- és gyalogtúrát választották a legtöbben az 1500 méteres M és a 3000 méteres L táv előtt.

A nevezők között 140 olyan duatlontúrázó is, aki víz nélkül igyekezett megúszni a napot, vagyis a vizet elkerülve csak a kerékpáros és a gyalogos szakaszra vállalkozott.

A 9. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon legidősebb versenyzője dr. Köves Péter 82 évesen indult Magyarország második legnagyobb nyílt vízi eseményén, és sikerrel teljesítette a választott 1500 méteres távot. A legfiatalabb résztvevő mindössze 5 évesen szállt vízbe, és nemcsak úszott, Pintér Laura családjával ugyanis a K&H mozdulj! velencei tavi túratriatlon S távján indult, vagyis három kihívás várt rá ma a Velencei-tó körül.

A 6000 méteres távot sikerrel teljesítette Patkás "Rocky" Tamás is, aki alsó végtagok nélkül áldoz az úszás szenvedélyének. 4:00:11-es időeredménnyel ért célba, vagyis javított tavalyi eredményén. Tamás mellett vízbe szállt a mozgássérült Fanni is, aki hogy biztonságban érezze magát a K&H mozdulj! velencei tóúszás S távján, a helyszínen kérte egy kísérő segítségét. A közzétett kérésre nagyon hamar akadt segítője, így Fanni is sikerrel teljesítette a mára választott távot.

A verseny indulói között a művészélet is képviseltette magát. Rózsa Richárd, a MÁV Szimfonikusok gordonkaművész és Szívós Károly bábszínész a tóúszás L távján szálltak vízbe, mindketten sikeresen célba is értek.

És bár az esemény nem verseny, egy rekordot mégis sikerült megdönteni. A tóúszásra, a túratriatlonra és -duatlonra együttesen 3028-an neveztek, amely szám minden korábbi részvételi létszámnál magasabb.