6. Klubrádió Hegyvidék félmaraton és váltó - Normafa

 

Benedek szenzációs debütálása a hegyi félmaratonon

Az esőcseppekből és a szikrázó napsütésből éppúgy nem volt hiány, mint ahogyan a futókból sem, hiszen 3100 résztvevő állt rajthoz a 6. Klubrádió Hegyvidék Félmaraton és Váltón vasárnap a Normafán. A félmaratoni táv egyéni és csapatos teljesítői kifejezetten ideálisnak tartották az időjárást, de az 1%-os futás a sportért csaknem nyolcszáz rajthoz állóját és a 8 km-es Családi gyalogtúra négyszázhoz közeli indulóját sem tántorította el a szél és az eső. A Klubrádió-Hegyvidék Majálisra érkezők, valamint a szurkolók szintén remek hangulatban töltötték el május legelső vasárnapját a Csillebérci Szabadidő Központban.

A nap első hivatalos programja a 10 órakor rajtoló 8 km-es családi gyalogtúra volt. A gyaloglás rajthelyszíne körül szép számmal sorakoztak fel a Nordic Walking iránt érdeklődők is. A kezdők számára tréninget tartottak, majd 10 óra 30-kor közös túrára indultak az oktatók és a nevezettek, akiknek - korlátozott számban - Nordic Walking botkölcsönzési lehetőséget is biztosított a BSI.

A Nemzeti Sporthivatal által támogatott 1%-os futás a sportért 1304 méteres távja mindenféle korosztályt vonzott. A félmaratoni mezőny rajtja után, 11 óra 30 perckor eldördülő rajtpisztoly ravaszát a Nemzeti Sporthivatal elnöke, dr. Ábrahám Attila húzta meg.

Az egyéni és váltó félmaratoni futókat a 6. Klubrádió Hegyvidék Félmaraton és Váltó fővédnöke, dr. Mitnyan György indította útjára, aki ezt követően maga is beállt a mezőnybe. A kerület polgármestere idén harmadszorra teljesítette a hegyi félmaratont. A több mint 1500 versenyző 11 órakor vágott neki a dimbes-dombos terepnek, nekik a 21,097 kilométeres távon túl a 316 méternyi szintkülönbséggel is meg kellett küzdeniük.

Az élenjárók számára a kicsit több mint 3 perces kilométereket a Békéscsabai AC atlétája, Benedek Zsolt diktálta, aki rajt-cél győzelmet aratott 1:06:59-es idejével. "Először jöttem erre a versenyre, a célom a minél jobb időeredmény elérése volt. Ez olyannyira sikerült, hogy a második célba érő percekkel mögöttem jött. Az eredményemmel elégedett vagyok, az, hogy ez ráadásul az első helyet is jelentette, plusz öröm." - nyilatkozta a bajnok. Benedek Zsoltot követte a Mezőtúri VSI futója, Kedves Roland (1:10:36), aki a célba érkezés után elmondta: "Nem vagyok hegyi futó, és igazán a felkészülésemben sem fektettem hangsúlyt a terepfutásra, ezért az eredményem elég jónak mondható. Néhány hete eltörtem a karom, így még gipsszel kellett futnom, ami megnehezítette a dolgom. Terepen fontos felfelé a karmunka, ami most nem nagyon működött, ezért elmaradtam kicsit az elvárt időtől." A tavalyihoz hasonlóan Biri Ferenc idén is a harmadik helyen érkezett célba (1:12:10), a gyulai atléta mindezt a következőképpen összegezte: "Idén is harmadik lettem, csakúgy mint tavaly, viszont az időm jobb lett, több mint fél percet javítottam. Az elején szerettem volna elmenni az élbollyal, de hamar leszakadtam, be kell látnom, nekem inkább a hosszabb távok fekszenek. Az időjárás kifejezetten kedvezett, tökéletes futóidő volt."

A hölgyek mezőnyét a Micro SC futónője, Kovács Krisztina vezette be a célba 1 óra 27 perc 24 másodperces idővel. "Szuper futóidő volt. 1:30-on belülre vártam magam, ezt maradéktalanul sikerült megvalósítanom. A dombokkal kicsit küzdöttem, de a lejtőn hoztam a lemaradást. Sokáig Benkó Gabi, a tavalyi győztes ment előttem, de sikerült megelőznöm, ám csak az utolsó percben lehettem biztos a győzelmemben." Második helyen a BHSE futónője, a tavalyi első helyezett Benkó Gabriella végzett (1:29:25). Az idén is dobogós atlétanő elmondta: "Szokás szerint nagyon jól éreztem magam itt a hegyen, szerettem volna kicsit gyorsabban futni, de most ennyire ment. A formámat rontotta egy múlt heti vírusos betegség, remélem most már kifelé jövök belőle. Nagyon szeretek terepen futni, edzéseken is gyakran látogatjuk a Hármashatár-hegy csúcsait, az egyik kedvenc útvonalam pedig a Szentendre-Dobogókő szakasz."

Harmadikként Borhiné Tokai Erzsébetet üdvözölték a célban (1:32:46). "Futhattam volna picit jobb időt is, de a 3. helyezés kárpótol. Sajnos nem tudtam edzeni a hegyi terepre, az Alföldön élek, ott edzem. Tudatosan fogtam vissza magam az elején, hiszen ismerem a pályát és tudtam, hogy nagyjából a 9. km környékén meg fog gyűlni a bajom az emelkedőkkel, ezért ide próbáltam összpontosítani az energiát." - tudtuk meg a még pihegő futónőtől.

A 6. Klubrádió Hegyvidék Félmaraton és Váltón a Magyar Vöröskereszt meghívására olimpiai- és világbajnok sportolók - Bóta Kinga kajakozó és dr. Haller Ákos evezős - az egyéni félmaratonistáknak emléklapot osztottak a célban.

Gratulálunk minden célba érkezőnek!

A BSI következő eseménye a 18. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál május 20-án, szombaton, ahol a hölgyeké a főszerep, de az urakat is szeretettel várjuk!

Eredmények
6. Klubrádió Hegyvidék Félmaraton és Váltó
Félmaraton (21,095 km)
Férfiak:

1. Benedek Zsolt (Békéscsabai AC) 1:06:59
2. Kedves Roland (Mezőtúri VSI) 1:10:36
3. Biri Ferenc (Gyulai SE) 1:12:10
4. Kovács Krisztián (Hunyadi DSE) 1:12:39
5. George Douglas Luhanga (Malawi) 1:13:29
6. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 1:15:24
Nők:
1. Kovács Krisztina (Micro SC) 1:27:24
2. Benkó Gabriella (BHSE) 1:29:25
3. Borhiné Tokai Erzsébet (Kisújszállás) 1:32:46
4. Fehér Enikő (GYÖTRI) 1:35:45
5. Ocsovayné Gombás Mária (Hatvan) 1:37:51
6. Rácz Adél (Tihany) 1:38:19

Félmaraton váltó
Férfiak:

1. Postás SE (Hirt Márton, Sipiczki Csaba, Maráczi Gergő) 1:12:04
2. OTP Futókör Nyulak (Kedves Roland, Mészáros Miklós, Tóth György) 1:16:51
3. "Név nélkül" (Dr. Kapronyi Ferenc, Héthalmi Tibor, Joó Sándor) 1:19:21
4. MAC-Népstadion (Hóka Miklós, Povázsay László, Tölgyesi Balázs) 1:20:32
5. Procter&Gamble II. (Varga László, Varga József, Varga József) 1:23:48) 6. Klubrádió (Pelikán Viktória, Suri Szilvia, Náray Balázs) 1:26:20
Nők:
1. Váci Forma SE Mikiteam (Benkó Gabriella, Pásztor Rita, Fehértói Zoltánné) 1:29:05
2. Villám Lányok (Fuchs Renáta, Horváth Zsanett, Fuchs Dóra) 1:32:13
3. Szellő-lányok (Csabai Ágota, Gazda Ildikó, Kovács Krisztina) 1:34:07
4. Honvéd Bercsényi SE Pillangók (Balázs Erika, Varga Johanna, Szabó Lili) 1:37:48
5. Spuri Judigüni Fruzsi (Gyurcsák Judit, Zsille Eta, Diószeghy Fruzsina) 1:42:55
6. Virágosi Általános Iskola (Hargitai Renáta, Szabó Tímea, Tóth Bori) 1:45:13