Közel 3300-an búcsúztatták az őszi futószezont Siófokon a jubileumi 20. JYSK Balaton Maraton és Félmaratonon

 

Közel 3300-an búcsúztatták az őszi futószezont Siófokon a jubileumi 20. JYSK Balaton Maraton és Félmaratonon

Idén már 20. alkalommal találkozott az amatőr futás színe-java Siófokon, hogy egy népes szabadidősport-esemény keretében zárja le a 2023. évi futószezont. A Budapest Sportiroda futóeseményén, a jubileumi 20. JYSK Balaton Maraton és Félmaratonon 3330 nevező igyekezett pontot tenni az aktuális szezon végére.

Bár a futók dolgát a rendkívül erős szél és a hideg is megnehezítette, a Balaton-parton megrendezett eseményt idén is a távok sokfélesége és a jó hangulat jellemezte. A Petőfi sétány impozáns platánsora alatt kialakított rajtterületről 9 versenyszámban indulhattak útnak az amatőr futás kedvelői. Az eseményen minden gyakorlott futó talált az edzettségének megfelelő távot. A legnépszerűbb táv idén is a félmaraton volt, de a hatod-, a negyed- és a harmadmaratoni távon is sokan indultak. Két utóbbi kivételével a távokat akár párban is teljesíthették a résztvevők, a maratoni 42 km-t pedig három szakaszban abszolválhatták azok, akik a leghosszabb kihívást választották.

A népes mezőny a nap folyamán 3 rajtidőpontban indult útnak, így egész napra megtöltötte a siófoki utcákat és az ilyenkor már csendes Balaton-partot élettel.

A résztvevők 500 településről neveztek. Mindössze 11%-uk érkezett Balaton-parti megyéből, amiből jól látszik, hogy az esemény országosan megmozgatja a futóközösséget. A futók mintegy 50%-a félmaratoni távon indult.

Az esemény kitűnő hangulata egyrészt az őszi Balatonnak köszönhető, másfelől a váltófutásra érkező baráti csapatok jókedvének. A szezonzáró futás résztvevőit jellemzően a 26-50 éves korosztály adja, de többen képviselték a 70 év feletti korcsoportot is. Az idei Balaton maraton legidősebb indulója a futóélet ikonikus alakja, a 88 éves Fehér Károly (alias Karcsi bácsi) lett.

Mint a Budapest Sportiroda minden eseményén, a JYSK Balaton Maraton és Félmaratonon is szerephez jutott a jótékonyság - az eseményen a nevezők összesen 236.000 forinttal támogatták a Bátor Tábort.

A rajtolók között volt Galambos Péter VB 2. és 3. helyezett evezős, és Trokán Anna szinésznő mellett Rákóczi Ferenc műsorvezető, médiaszemélyiség is.

Köszönjük, hogy velünk voltatok!