Huawei Watch GT Runner - tesztek

 

Kreszta Zoltán tapasztalatai:

Július hónapban szerencsém volt használni egy Huawei Watch GT Runner sportórát, amit a BSI-től kaptam kölcsön.

Direkt nem néztem meg semmilyen tesztet előzetesen, nem akartam, hogy befolyásoljon, illetve arra gondoltam, hogy szeretném én felfedezni az óra képességeit. Kütyük terén egy kicsit "maradi" vagyok: szeretem addig használni az eszközöket, amíg azok működnek, de ezért hajlandó vagyok a saját kategóriájában csúcsminőséget venni, amikor az előző már végleg megadta magát. A mai napig egy Huawei Mate 9 telefont használok, amit több mint 5 éve vettem újonnan. A paramétereit ma már egy közepes telefon is tudja, de annak idején ez egy csúcskészülék volt, és akksicserén kívül semmilyen meghibásodása nem volt azóta. Futásaimat egy Garmin Forerunner 310XT naplózza, ami 2010 óta megvan (szintén az akkori csúcs volt), és egyszer már volt ugyan egy fixdíjas csere alaplap-hiba miatt, de ezen kívül teljesen rendben van, mindent tud, ami nekem kell. Az okosfunkciók hiánya az egyetlen, ami miatt már elgondolkoztam párszor a váltáson, de ezt végül megoldottam olcsóbban egy Huawei Watch Fit-tel. A Garmint tényleg csak sportra használom, a Huawei karpánt meg mindig rajtam van. Kíváncsiságból szoktam párhuzamosan mérni a Watch Fit-tel is a futásaimat a Garmin mellett, de a kis kütyübe épített GPS nagyon sokat téved távban és track-vonalvezetésben egyaránt, ezért továbbra is a 310XT az etalon.

Gyermeki kíváncsisággal bontottam ki a kölcsönkapott Huawei Watch GT Runner dobozát, mert azt szerettem volna megtudni, hogy milyen képességei vannak egy kifejezetten futásra tervezett okosórának, ami nem Garmin. Nagyon nagy piros pont, hogy az órához adnak egy rövidebb szíjat is, így a hozzám hasonló vékonycsuklójúak is kényelmesen használhatják. A súlyáról csak annyit, hogy szinte észrevétlen, a mérete ideális, a kinézete meg nagyon menő. A töltése egy mágneses dokkolóval történik, ami szintén tartozék, de bármilyen QI-szabványú vezeték nélküli töltővel kompatibilis. Ezt ki is próbáltam, és tényleg működik. Gyűlnek a piros pontok. A telefonomon gyárilag telepített Huawei Health alkalmazással pillanatok alatt párosodott, de ennél a pontnál kiderült, hogy a Watch Fit-tet parkolópályára teszi az app. Ez lehetne rosszpont, de végülis logikus, hogy az ember egyszerre úgyis csak egy órát használ. Nekem csak amiatt okozott szomorúságot, mert szerettem volna összehasonlítani a két Huawei órát is.
Első nap hazafelé menet bringával tettem meg 10 km-t, és a kapuhoz érve rezgett egyet a készülék, majd az alábbi üzenet fogadott: "Gratulálunk! Megszerezte a mai lóherét." Ilyen dicséretet még nem kaptam órától, szóval nagyon meg voltam hatva. Később kiderült, hogy ha valakinek kevés az önbizalma, akkor ez az óra bárkit szuperhőssé magasztal, bármilyen teljesítményt is tesz le az asztalra. Ez volt az egyik furcsaság, ami inkább az applikáció hibája lehet. Ugyanis az első 14 km-es futásom közben folyton gratulált a legtöbb lépésért, a leggyorsabb 3-5-10 km-ért és a végén a leghosszabb megtett távért. Mintha nem lenne az applikációban semmi előzmény az előző órával teljesített adagokról. Hiába volt velem végig a telefonom futás közben, az óra elvileg azonnal szinkronizált, mégsem vette figyelembe a korábban megtett távokat, tempókat, lépésszámokat. Magyarán az óra azelőtt dicsér meg mindenért, mielőtt elvégezné a szinkronizálást. Ezt talán később javítják majd az applikációban.

Ahogy terveztem, párhuzamosan rögzítettem az edzéseket a Garminnal is. A távokat többé kevésbé közel ugyanannyinak mérte (Garmin: 14,26 km, Huawei: 13,7 km; G: 8,52, H: 8,45; G: 11,97, H: 11,59), legalábbis nem volt akkora eltérés, mint a Huawei Fit-hez képest, és a szintemelkedéseket is hasonlónak számolta, de a nyomvonal pontosságában voltak azért "elnagyolt" részek. Ezek tényleg nem akkora problémák, csak annyi, hogy itt jön ki az, hogy miért ennyire olcsó a "nagyokhoz" képest. Itt van egy példa:
Ez egy oda-vissza rész az erdőben, és a futás a Glück Frigyes út melletti szaggatott vonallal jelölt ösvényen haladt. A piros vonal a Garmin trackje, a kék a Huawei-é. Látszik, hogy a Garmin mindkét irányban nagyjából ugyanott rögzítette a vonalat, míg a Huawei érthetetlen okból az egyik irányban "eltévedt".
Egy utcai részleten pedig azt látni, hogy a Garmin piros csíkja feszesebben követi a fordulókat, míg a Huawei "levágja" ezeket: De ezek tényleg csak szőrszálhasogatások, az "élvezeti értéke" ettől még kiváló. A komolyabb hiányosság
ok megint inkább az applikáció hiányosságai, mint az, hogy egy külön alkalmazást kell letölteni, hogy szinkronizáljon pl. Strava-, Suunto-, Google Fit accountokkal (de Garminnal még véletlenül sem). Egyébként az általam használt egy hónap alatt a budai hegyekben használtam a legtöbbet, de vittem az Őrségbe is sűrű erdőbe, és bringáztam vele egyszer egy 70 km-es kört is. Mindegyik próbát kiállta, több órás edzések alatt is alig merült.

Okosóraként remekelt a legjobban számomra. Az üzenetek nagyon jól olvashatók, küldhetők rájuk azonnali rövid válaszok, amik teljesen személyre szabhatók. A rengeteg egyéb élettani funkcióval nem is foglalkoztam, szerencsére ezeket kellő részletességgel tárgyalja rengeteg videó, illetve szöveges teszt is az interneten.

A legnagyobb meglepetés a híváskezeléssel kapcsolatban ért, amiért egy hatalmas piros pontot kapott a kis kütyü. Amikor valaki hív, akkor természetesen látszik a hívó neve (ha benne van a kontaktok között), és "ki lehet nyomni", ha nem akarok vele beszélni, de fogadni is lehet a hívást. Azt hittem, hogy ha az órán fogadom, akkor majd a telefonon vagy a csatlakoztatott vezetékes- vagy Bluetooth fülessel tudom a beszélgetést megejteni. Meglepetésemre ilyenkor magán az órán lehet kihangosítva beszélgetni, ami először zavaró volt, mert nem akartam volna, ha a környezetemben lévők hallják a hívó fél minden szavát, de aztán rájöttem, hogy ez mennyire hasznos bringázás vagy futás közben, amikor a telefon valami zsebben csücsül, nem akarom elővenni, de fülest sem vinnék magammal az edzésre. Ráadásul az óráról lehet hívást is kezdeményezni pl. a nem fogadott hívások listáját böngészve.

Összegezve: nem próbáltam ki minden funkcióját az órának, csak azokat, amik "szembe jöttek", és hasznosnak találtam, és egy nagyon szerethető eszközzel volt dolgom. Az üzemidő, a kényelmi szolgáltatások bőven kárpótolják a GPS enyhe pontatlanságát, ami tényleg csak a nagyon szőrös szívűeknek jelenthet problémát. Azoknak ajánlom, akik egy megfizethető sportórát szeretnének rengeteg funkcióval.



Bakos Gábor gondolatai:

Egy hónapos tesztre kaptam a BSI közvetítésével egy Huawei Watch GT Runner órát. Az óra kulturált fekete színben, szilikon óraszíjjal érkezett. A töltője az okosóráknál megszokott USB-s bölcső. A beállítások könnyűek voltak, a magyar nyelvű menü is könnyen érthető. A különböző képernyőhúzásokra viszonylag hamar ráéreztem.
Az óra beállításait kiegészíti a Huawei Egészség nevű alkalmazása, ahol a különböző sportokhoz lehet edzésterveket rendelni, illetve az óra által mért adatokat megtekinteni (alvásidő, pulzusszámok, stb stb)

Kapcsolódások:
Az óra az almás telefonnal is könnyen összeszinkronizálódott, és tökéletesen együttműködött, de több funkció (pl zeneletöltés az órára) csak Android telefonnal lehetséges. A telefonon futó zenelejátszás viszont tökéletesen együttműködött.
A fentiek miatt fülessel nem is próbáltam meg párosítani, de az órán való telefonálás egészen jól működött, ami azért hasznos tud lenni, ha az ember mindkét keze tele van.
Az egy hónap alatt minden futásomnál kontroll óraként a saját Suunto 9 Baro órámat használtam, Kalenji dual szívritmusmérő pánttal. ( Sajnos a pánttal valahogy az Huawei órát nem tudtam összelőni, pedig elvileg mennie kellett volna.)
Az óra viselve kényelmes és meglepően vékony, ahhoz képest, hogy mindennapi használattal és edzéssel együtt (jó-jó általában 50 perc -1 óra edzés volt a nagy meleg miatt, de akkor is) 5-6 napot kibírt egyetlen töltéssel.
Sokféle számlap választható (és vásárolható is) mindenki kiválaszthatja a neki tetsző, és általa leginkább informatívnak tartott megjelenést.

Tapasztalatok:
A csuklón mért pulzus száraz bőrön (hűvös időben, nem izzadva) meglepően pontos értékeket mutatott, 5-6 ütés eltérés volt a pánthoz képest. Nedves bőrön, izzadva elszállt. 20-30 ütéssel is többet mutatott. De tudjuk, hogy az optikai pulzusmérés még nem orvosi pontosságú ebben az árkategóriában.
A GPS szerintem elég pöpec. Egy-két alkalommal tétovázott csak a műholdak keresésénél, de amikor mért, akkor 0,5%-on belüli eltérés volt a két óra között. Egy nagy problémát találtam csak, hogy ha megtalált GPS jel nélkül indul el az ember, akkor nem kapcsolódik automatikusan, hanem becsléssel próbálja meg megállapítani a megtett távolságot szerintem lépésszám alapján, és ez több mint 10% eltérést ad a tényleges távolsághoz képest.

Edzések:
A pulzusmérés alapú edzések és a sebesség alapú edzéseknél is viszonylag érthetően (bár angolul) mondja be az aktuális értékeket, így nem kell állandóan az órára pislogni, hogy hogyan is állunk. A visszajelzéseket alapértéken hagytam, így viszonylag sokat beszélt hozzám az óra (bár én alapvetően csendben, zene nélkül futok) mindent szépen ledarált (megtett út, megtett idő aktuális km sebesség), ha elmaradtam a céltól, biztatott a gyorsításra, ha céltartományban futottam, megdicsért, ha pedig túl gyors voltam, kérte, hogy lassítsak.
Ajánlás:
Amennyiben olyan órát keresel, ami elsősorban okosóra (pénztárca, telefon stb..) akkor ez a te órád!
Ha megbízol a Huawei edzésterv készítőiben, és nem akarsz kacifántos edzéseket levezényelni az óráddal, és elegendő csak a hozzávetőleges pulzusmérés, akkor vedd meg, mert szerintem ezekhez is tökéletes.

Nekem pozitív az összbenyomásom, de én a telefonom miatt nem tudtam alkalmazásokat és zenét telepíteni, de valószínűleg az Androiddal jól működik.
Ui.: alapjában véve szerettem, hogy tájékoztatott az edzés aktuális állapotáról, de jó lenne ennek mennyiségét és az elhangzó információkat személyre szabni.