UGYAN ANITA FELÉRT A MOUNT EVERESTRE

 

Sikeresen felért a Mount Everest csúcsára Ugyan Anita csütörtök reggel. Ezzel ő az első magyar női hegymászó, aki megmászta a világ legmagasabb hegyét. A sportoló még április elején indult útnak, és csaknem 2 hónap után ért célba.

Ugyan Anitának ez a negyedik nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa. A mostani expedícióhoz oxigénpalackot használt. A hegymászó jól van, jelenleg a 8000 méter magasan található 4-es táborban pihen, ahonnét a tervek szerint szombaton indul tovább az alaptábor felé. A sportoló élményeiről blogjában számol be annak a hegymászóiskolának a honlapján, ahol ő is tanít.

Anita hazánk egyik legkiemelkedőbb női hegymászója. Fő érdeklődési területe a magashegyi hegymászás, a nyolcezres csúcsok világa. Ebben a kategóriában férfitársait is felülmúlóan eredményes! Folyamatosan aktív, mint sziklamászó és sportoló. Hegymászó teljesítményével talán csak nagyszerű atlétikus eredményei vehetik fel a versenyt. Számos hegyi és városi, sima és szuper-marathon, félmarathon és más futóversenyeken szerepelt nagyszerűen. Anita a magánéletében is nagyon közel áll a sporthoz. Mint személyi edző törekszik a sport és a mozgás örömét és nagyszerűségét másoknak átadni, azt életformává tenni. Mind e mellett egy magas színvonalú fitness termet vezet, így kamatoztatva vezető képességeit.

Ugyan Anita korábbi fontosabb eredményei: Kaukázus, Elbrusz, csúcsmászó Folyamatos sziklamászó kalandok a Magas-Tátrában, a Mont Blanc-csoportban és Európa más kis-, közép és magashegységeiben; Himalája, Karakorum, Broad Peak: 7450-m-ig; Himalája, Mount Everest (2001): 7800 m (ezzel Anita akkori női magassági rekordot állít fel) Himalája, Gasherbrum (2003): 8035 m, csúcsmászó (ezzel, Anita társaival az első lesz, aki magyar nőkét járt nyolcezer méter felett) Himalája, Dhaulagiri: 7200 méterig jut Himalája, Hidden Peak (2007): 8068 méter, csúcsmászó Himalája, Broad Peak (2007): 8047 méter, csúcsmászó

Forrás: Telesport