Hogyan készül a maratoni címvédő?

 

A tavalyi maratoni győztes, a Vasas-Humansoft atlétája, Rezessy Gergely idén is rajthoz áll a SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon. Gergő tavaly 2:24:18-as időeredménnyel, a hajrában győzött a 42,195 kilométeres távon, idén pedig szeretné megvédeni címét.

" Idén tavasszal, és nyár elején egészen jó formában voltam, de júliusban és augusztusban egy sérülés megzavarta a felkészülésem. Így nehéz lesz megvédeni a tavalyi címem, ennek ellenére a célom, hogy idén is megpróbáljam megnyerni a versenyt." - mesélte Gergő.

"Heti 10-11 edzéssel készülök, ez kb.140-170 km lefutását jelenti. Az edzések hosszú könnyű, résztávos, tempó (10-20 km egyenletes gyors, de nem max. futás) és regeneráló könnyű, 8-13 km-es futásokból állnak. A maratoni felkészülés során fontos a sok pihenés, a bőséges étkezés, a minél rendszeresebb, kiegyensúlyozottabb életmód, és persze a rendszeres edzés.

A kihagyások mindig nagyon visszavetik a felkészülést, de ugyanakkor nem szabad egyszerre sokat sem edzeni. Folyamatosan kell készülni, de mindig csak annyit, amit könnyen elbír a szervezetünk. Ezt a mennyiséget elsősorban a futó felkészültsége határozza meg. Szerintem mindenképpen érdemes egy edző tanácsát kérni a felkészülést illetően."

Köszönjük Gergőnek a tippeket, és sok sikert kívánunk a maratonhoz!