74 évesen is maratont fut Marika

 

Sztarenszky Tiborné Marika a BSI eseményeinek jól ismert arca: általában a 74 éves hölgy a legidősebb női induló a mezőnyben – de nem csak ezért érdemes odafigyelni rá.

"Gödöllőn lakom és a Margitszigetre járok edzeni, vonattal, már sok éve. - kezdi Marika. Azért a szigetre, mert Gödöllőn többször megijesztettek a kutyák. Nyáron az 5 órakor induló vonattal megyek, máskor a későbbi virradás miatt később járok. Az Atlétikai Centrumban vettem éves klubtagságit, hogy át tudjak öltözni. Nem sajnálom a fáradtságot, nekem nagyon jó a Margitszigeten, a futópályán edzeni.

Az óra alól indulok, és mindig tesztelem magam: a több mint 5 kilométeres kört 36-38perc alatt futom le. Egy kör alatt fél liter vizet iszom, a kútnál pedig újra tele tudom tölteni az üvegemet. Azért is szeretek oda járni, mert az öltözőben is, és a pályán is sok ismerős futóval szoktunk találkozni, beszélgetni, főleg futással kapcsolatosan. Sok futónak nem is tudom a nevét, csak beszélgetünk, esetleg futás közben egymásra mosolygunk – ez pedig nagyon jó érzés! Nagyon szeretek a Margitszigeten futni, sok kellemes dolog van itt, például a Duna a sok hajóval és kajakossal, a nyíló virágok, zöldülő fák, és a mókusok."

Marika folyamatosan készül, és igyekszik minél több versenyen részt venni az év során. "Az edzéstávok mindig a következő versenyek távjaitól függenek. Az októberi Maraton után van egy kis lazítás, ilyenkor hetente 20-30 kilométert futok. Márciustól már heti 40 kilométerekkel készülök, júniustól pedig 50-55 kilométert teljesítek szeptember végéig. Ez minden másnap napi 16 kilométert jelent."

Marika célja most az október 4-ei SPAR Budapest Maraton teljesítése: "A SPAR Budapest Maraton versenyemtől elsősorban azt várom, hogy szintidőn belül célba érjek, és ne vegyen föl a záróbusz - az borzasztó lenne. Már harmadszor vágok neki a maratonnak azzal a reménnyel, hogy jó lenne 5 órán belül célba érni. Nem csak egyéniben, de három fős váltóban is indulok: a Stafétát a családommal futom. Róbert fiam futja a második szakaszt, ő a csapatunk legerősebb tagja, nagyon jó formában van. A harmadik szakaszt az unokám, Tamás, Róbert fia futja. A Staféta Róbert ötlete volt még 2003-ban, azóta minden évben futjuk. A csapatnevünk a 3 generáció, ez az én ötletem volt. Nagyon boldog érzés így együtt futni! Nagyon büszkék vagyunk egymásra!"

"Nekem a futás nagyon fontos, ez az életformám, ehhez igazítom az életem többi részét. Nagyon nagy szükségem van a rendszeres edzésekre, mert rendben tartja a lelki állapotom, idegeim és az egészségem. Én minden edzéskor feltöltődöm, jó hangulatom lesz már közben is, utána meg pláne. Azt szoktam gondolni, megint boldogra futottam magam. Nem számít a rossz idő, a hideg, én akkor is rendszeresen járok edzeni. Mindenkinek javaslom, ha teheti, fusson! A maraton közeledtével egyre emelkedettebb és feszültebb a hangulatom. Izgulok, nehogy közbejöjjön valami, elesés, betegség. Nekem 74 évesen nagyon nagy ünnep rajtolni, futni és szerencsésen célba érni sok más futóval közösen a maratonon."