Egykori profi kajakos is indul a Kékes Csúcsfutáson

 

Jerzsabek Ferenc egész életében sportolt valamit, kajakozik, biciklizik, jégkorongozik, és több mint egy évtizede fut. Ott lesz a 13. Kékes Csúcsfutáson is.

- Egész életedben sportoltál?

- Világéletemben rengeteget mozogtam, a futás is vagy 10-12 éve terítéken van. Profi sportoló voltam annak idején, kajakoztam. Nyertem országos bajnokságot is, jól ment. De aztán az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja elég komoly törést okozott. Már megvolt, hogy négyesben indulunk, de nem engedtek ki minket. Ez kihatott az életemre, a lehetőségek beszűkültek, munkahelyet is váltanom kellett. Egyébként rá négy évre az egységem két tagja olimpiai bajnok lett négyesben. Ezt még ma sem tudtam teljesen feldolgozni. Ettől függetlenül a mozgás szeretete megmaradt.

- Megbirkózol a Kékessel is?

- Persze, készülök rá rendesen, elmondhatom, hogy gyakorlatilag többször lefutottam a távot, beleértve a nehéz dőlésszöget is. Pesti lévén hozza magát, hogy a Szabadság-hegyen, meg a Hármashatár-hegyen készüljek. A felkészülésre tökéletes nekem. Futottam már maratont is, a Spar Budapest Nemzetközi Maratont, meg fogom oldani a 13. Kékes Csúcsfutást is, de azért 53 évesen először lefutni nem lesz egyszerű.

- Lesznek társaid hozzá?

- Van a munkahelyemen egy kis csapat, akikkel összeálltunk, együtt futunk, együtt járunk versenyekre. Együtt megyünk a Mátrába is, aztán egy jó ebéd mellett megbeszéljük a napot. Ilyenkor annyira dolgozik az emberben az adrenalin, hogy ennél többre nincs is szüksége.