Németh Lajos a maratonra készül

 

Élete harmadik maratonját futja szeptember 26-án a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválon Németh Lajos. Az ismert meteorológus a tájfutó világbajnok, Monspart Sarolta edzésterve alapján készül, melynek részleteiről a futanet.hu-nak adott interjújában beszélt.

- Mikor futottál először maratont? Hogyan szántad rá magad, hogy lefusd ezt a távot?

- Sosem gondoltam volna, hogy megpróbálkozzak a 42 kilométeres távval. Aztán 2000-ben, az 50. születésnapom előtt Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója azzal az ajándékötlettel állt elő, hogy a születésnapom alkalmából lefuthatnám a maratont. Szép ajándék volt, biztos, hogy sokáig emlegetni fogom! Utána jött az a gondolatom, hogy ötévenként teljesítem a maratont, így 55 évesen futottam másodszor, most pedig, 60 évesen a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválra készülök, mivel három a magyar igazság. Remélem, sikerül a felkészülésem, amit Monspart Sarolta edzésterve alapján végzek.

- Hogyan emlékszel vissza a két maratonodra?

- Az első maratonom katartikus, nagy élmény volt. Sokkal jobban bírtam, mint a másodikat, 4 óra 6 perc alatt értem célba. A másodikra is becsülettel készültem, de akkor az volt a probléma, hogy az elején eléggé "belekezdtem". A félmaratonos résztávom jobb is volt, mint az első maratonomnál, de ennek az lett a következménye, hogy olyan 30 kilométer körül "megzuhantam". Jött az a bizonyos holtpont, így végül 4 óra 16 vagy 17 perc alatt sikerült teljesíteni a távot. Nem lett ugyan sokkal gyengébb az időeredményem, de levontam a tanulságot. Nem lehet úgy maratont futni, hogy ha valaki egyszer már megcsinálta, akkor a következőn kicsit elbizakodottabban áll rajthoz, és erősnek érzi magát, mert be kell osztani az erőt.

- Ugyan még odébb van a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton, de nem árt beszélni a felkészülésről. Hol tartasz ebben?

- Az idei felkészülésem a legnehezebb az időjárás szeszélyei miatt. Igazából június első napjaiban tudtam kimenni futni a Margitszigetre úgy, hogy sem sapkát, sem pulóvert nem kellett magammal vinnem, hanem csak nadrágban és pólóban voltam. Pár nap múlva pedig a 34-35 fokos kánikula tesz próbára. De végigfutottam a téli időszakot és a hűvös-esős tavaszt is. Nem szeretek és nem is futok soha teremben, csak a természetben. Az időjárás miatt azonban csak most lehet széldzseki meg sapka nélkül futni. Lassan a felkészülés csúcspontjához érek, a csúcsra járatási időszak indult be.

- A felkészülés jelenlegi szakaszában mi az elvárható szintidő?

- Próbálok 6 perces ezreket futni. De mindig be is tartom, vagyis ha az egyik kilométerem 5 perc 58 másodpercesre sikerül, akkor azt a 2 másodpercet a következőn "hozom".

- Hány alkalommal edzel hetente? Hogy néz ki egy-egy ilyen alkalom?

- Heti három-négy alkalommal futok. A Margitszigeten a rekortánon legtöbbször három kört teszek meg. A minimum a két kör, de amikor iramot futok, akkor az egy kört jelent. Utóbbi esetében 5,3 kilométerről van szó, de azt gyorsan futom. Két, illetve három kör esetén 6 perces ezrekkel számolok. Megfigyeltem, hogy az utolsó maratonom óta - ami öt évvel ezelőtt volt - lassultam, tehát 2 perccel tovább tart egy szigetkör megtétele.

- A futóedzések kiegészülnek később valami mással? Erősítésre, az állóképességet javító tréningekre gondolok.

- A futás marad végig a meghatározó. Kiegészül majd egy kis terepfutással, hegyi szakaszokkal. Ezeket Nagykovácsiban futom majd, erdei utakon. Elsősorban "sík" futónak tartom magam, nem nagyon szeretem a meredeket, a szintet. Viszont az erőnléti edzéseim ezzel egészülnek ki. A maratont mindenképpen teljesíteni szeretném. Nem is az eredmény, hanem a célba érkezés a legfontosabb.