Vozár Attila és Görög Veronika nyerték az Ultrabalatont

 

Múlt szombaton negyedik alakommal rajtolt el az Ultrabalaton mezőnye Tihanyból, hogy a futás szerelmesei két nap alatt körbefussák Közép-Európa legnagyobb tavát. Az egykor családias hangulatú verseny minden eddiginél népesebb futóhadának 95 egyéni és több mint ezer fős csapatos indulói 212 km megtételére vállalkoztak. Az útvonal a tihanyi Belső-tótól indult és a Balaton felvidék legszebb településeit érintve, Keszthely irányába haladt tovább a déli part felé, majd Balatonvilágosnál visszakanyarodott az északi partra. A váltóban indulók 5-10 fős csapatokba verődve, két nap alatt vagy non-stop futhatták körbe a Magyar Tengert. A két napos váltók az első nap Balatonbogláron értek célba, a teljes táv 111,8 km-énél. Számukra a futam másnap reggel 7 órakor folytatódott. Az egyéni versenyzők, illetve a non-stop váltók mindeközben folytatták az utat egész éjszaka.

Az egyéni indulók közül a tavaly kiállni kényszerült Vozár Attila ért elsőként célba (20.30.32), Attila gyakorlatilag a rajtot követően az élre állt. Őt szűk másfél óra múlva követte Kovács László (21.54.20), aki először indult ilyen hosszú ultrafutó-versenyen. A dobogó harmadik fokára a szlovén Lojze Primozic állhatott fel (22.19.44). A női mezőnyben Görög Veronika futott át elsőként a célvonalon (23.35.43). A csupán 29 éves ultrafutónő óriási női pályacsúccsal ünnepelte első Ultrabalaton megmérettetését. Veronika Lubics Szilvia (25.45.34) és Csupor Krisztina (28.12.08) társaságában állt dobogóra.

Az egyéni indulók közül vasárnap 54 férfi és 7 női célba érkező vehette át a teljesítésért járó érmet és a névre szóló célszalagot. Az Ultrabalaton 4 éves történetének eddigi legsikeresebb eseménye zajlott le a múlt hétvégén, az elszánt sportembereket a vasárnapi esős idő sem kedvetlenítette el. Az elégedett, mosolygós futók egészen délután 6-ig özönlöttek be a tihanyi célba.

Forrás: Ultrabalaton