Gonda Gábor először úszik nyílt vizen

 

A veresegyházi Gonda Gáborról nem mondható, hogy eddigi élete alatt annyit úszott, hogy uszonya nőtt volna. Most mégis nekivág az 1. BSI Velencei Tóúszásnak.

- Mióta úszol?

- Rendszeresen gyakorlatilag idén kezdtem úszni, a gyorsúszást mostanában tanultam meg például.

- Tényleg?

- Szeptemberben lesz egy éve körülbelül, hogy elkezdtem mozogni egy fogyókúrával összekötött mozgásprogram keretében. Ezen belül különböző részcélokat tűztem ki magamnak. Az egyik még rám váró feladat egy sprinttriatlon teljesítése. Futóversenyen voltam már, kerékpárversenyen is, a következő állomás a felkészüléshez egy nyílt vízi úszóverseny lesz. Így találtam rá a Velencei Tóúszásra.

- Melyik távot választottad, és hogyan készülsz rá?

- Mivel nem úsztam ilyen rendezvényeken korábban, nyilvánvaló, hogy az ezerötszáz méteres távon indulok. Úgy készülök rá, hogy a triatlon edzéstervet átalakítottam, így az úszásedzések nagyobb hangsúlyt kapnak. Ez azt jelenti, hogy ha tehetem, olyan heti ötször elmegyek uszodába, de háromszor minimum. Jellemzően egy óra ilyenkor, amikor vízben vagyok. Különböző technikákat gyakorlok, aztán résztávok, hosszabb úszások váltják egymást.

- További terveid?

- Nagyon megszerettem az ilyen versenyeket, volt olyan is, hogy nem terveztem előre, hogy megyek, de aztán a hangulat miatt ott voltam. Egyelőre még egyedül vágok neki, mint szabadidős sportoló, de tervezem, hogy be fogok lépni a veresegyházi triatlon klubba. Az a tervem, hogy hosszabb távon is triatlonozni fogok. De így is, amikor úgymond egyedül mentem versenyezni, és nem ismerősökkel voltam a tömegben, akkor is biztattuk egymást. Ez jellemző az ilyen amatőr sportrendezvényekre. A családom el szokott kísérni néha. Egyelőre szurkolóként, viszont a kislányom bejelentette, hogy jövőre ő is akar triatlonozni.