Rajt előtt, pénzfeldobással

 

Egyelőre még nem tudni, ki rajtol el a Csótó-Szalontai duóból március 17-én a Balaton és FélBalaton Szupermaratonon, a döntést ugyanis egy pénzérmére bízzák. Szalontai Zoltán elmondása szerint a táplálkozásra kell legjobban odafigyelni verseny előtt. A Vas megyei Alsőszölnökről érkező futó első alkalommal vág neki a négynapos menetnek.

- Hol hallottál először a Balaton és FélBalaton Szupermaratonról?

- Az egyik BSI-s verseny után a csomagban találtam egy szórólapot, ahol először olvashattam az idénynyitóról. Miután ilyen hosszú megmérettetésen még sosem álltam rajthoz, ezért mindenképpen találni akartam egy párt magamnak. Csótó Mihály futótársamra esett a választás, ami azért érdekes, mert állítása szerint, ha én nem kérdezem meg erről, akkor ő jött volna elő vele. Így végül hamar eldőlt, hogy mindketten ott leszünk a Balatonon március közepén.

- Közös is lesz a felkészülésetek?

- Erre sajnos nincsen mód, messze lakunk egymástól: mindenki a saját tempója alapján próbál felkészülni a versenyre. Viszont szereztem egy edzéstervet, amit, ha nem is mindig sikerül, de követek. Hétköznapokon két alkalommal indulok neki a rövidebb távoknak, elsősorban az esti órákban, szombaton és vasárnap pedig hosszúkat futok. Főleg a bicikliúton gyakorolok, de olykor a közeli erdőt választom. Ez életem első olyan tele, amikor edzésben vagyok, tavaly még eszem ágában sem lett volna, hogy mínusz öt fokban futócipőt húzzak. Most nagyon hajt az idénynyitó, mindenképpen végig szeretném csinálni, és nem utolsó sorban az mp3 is nagy segítséget jelent számomra. Általában kemény rockot hallgatok, olykor popra váltok, és ott van még a reggae is.

- Ki lesz a rajtvonal mögött március 17-én?

- Egyelőre nem tudni, abban maradtunk: pénzdobással döntjük el közvetlenül a verseny előtt. A távokat azonban már elosztottuk, nagyjából kétharmad-egyharmad arányban, és majd cserélgetünk a két napon. Nagyjából ugyanazt vállaltuk, ha jól számoltam, mindössze háromezer méter a különbség. És egyelőre még nem tudni, ki fogja azt a 3 kilométert pluszban elvállalni. Egy biztos, már az hatalmas fegyvertény lesz, ha teljesíteni tudjuk a négy napot. Csak a szintidőre koncentrálunk!

- Mire kell legjobban odafigyelni verseny előtt véleményed szerint?

- Fizikailag érzésem szerint nem lesz gond, legalábbis a felkészülés mértéke és intenzitása alapján gondolom így. Alapvetően a táplálkozásra kell odafigyelni. Az idénynyitó előtt már egy bő héttel sok folyadékot kell inni, és főként tésztából és rizsből kell sokat enni. És természetesen nem maradhat el a csoki sem!