A SZAFT, a nógrádi dombok és a FélBalaton Szupermaraton

 

A Czele család lelkesen készül a 4. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratonra, ahol az utóbbi távon váltóban fognak indulni. Erről és a helyi amatőr futóegyesületről kérdeztük a családfőt, Czele Jánost. A Szécsényi Amatőr Futók Társasága (SZAFT) hét esztendő alatt nem csak sikertörténetté vált, de baráti társasággá is kovácsolódott.

- Mi az a SZAFT?

- Ez a Szécsényi Amatőr Futók Társasága. 2003-ban alakultunk egy 13 fős maggal, azóta rendszeresen részt veszünk különböző versenyeken, elsősorban a BSI rendezvényein. Jelenleg olyan 35-40 fő állandó tagunk van. Sikerült felfejlődnünk eddig a létszámig. A többség 30 év fölött van, de szerencsére sikerült bevonnunk immár a fiatalokat is, nagyrészt a családok révén. A légkör is családias, állandó programunk a péntekenként megtartott közös mozgás a tornateremben, de ugyanúgy járunk ki a szabadba is futni. Mivel baráti társaságról van szó, nem csak a mozgás szeretete a fontos, hanem az egymással való eltöltött idő is, ezért minden évben tartunk május végén egy úgynevezett "szaftos" napot, ahol megünnepeljük a kis klubunk létrejöttét. Mi mással is ünnepelhetnénk méltóképp, mint a nevünkben is bennlévő dologgal, egy jó szaftos pörkölttel.

- A FélBalatonon indultok, mégpedig váltóban. Milyen lesz a "felállás"?

- Egy szponzor által sikerült egy kis pénzt szereznünk, az ő segítségével jutunk el lényegében a Félbalaton Szupermaratonra is, most először. Van egy kettes váltónk és egy hármas. Mi, a Czele család a hármasban indulunk: a feleségem, a nagyobbik fiam és jómagam. Mindannyian teljesítettünk már maratont többször is. Most megpróbáljuk váltóban ezt a kihívást, készülünk is rá keményen. A munkamegosztás el van osztva kor és nem szerint. A fiam futja a leghosszabb szakaszt, a feleségem a legrövidebbet. Nekem marad a 15 és 17 kilométer teljesítése a két nap alatt.

- Mire és hogyan készültök?

- Reméljük, hogy szép tavaszias időnk lesz, és nem fog esni az eső, de az öltözködésre oda kell majd figyelnünk. Már január 2-tól elkezdtük az edzéseket, hóban, sárban, fagyban futottunk, úgyhogy a versenyen már nem lehet problémánk. Az elején persze rövidebb távokat mentünk, mostanra eljutottunk a 10-15 kilométeres edzésekig, de ezeket főleg a hétvégékre tesszük. Itt Nógrádban, Szécsényben van elég sok dombos terület, úgyhogy arra is tudunk készülni. Remélhetőleg nem lesz gond azzal az egy-két emelkedősebb résszel majd a Balaton partján, ami utunkba kerül. Heti három alkalommal edzünk, erre jön még rá a pénteki tornatermi edzés.