Kálovics nyert Albufeira-ban

 

Egy hirtelen jött meghívás nyomán Kálovics Anikó elindult a 34. International Algarve Almond Blossom Cross Country versenyen Portugáliában, és meg is nyerte.

Zsódér Zsolt így ír erről:
"Anikó versenyei kb. 2 hónapra előre vannak leszervezve. Persze hosszú évek alatt sok állandó kialakult, de ha adódik helyettük jobb, lecseréljük.
De most 'is' közbejött egy verseny. Vasárnap Anikó futott a múlt decemberi mezei EB pályán. Annyira hirtelen jött a meghívás, hogy még szöges cipőben sem tudott edzeni, 2 hónapja nem volt a lábán, csak a versenyen.
Dimbes-dombos pálya, nagy szél, minden, amit Anikó nem szeret, ám ez sem szegte kedvét. 1 kilométer után élre állt és addig nyomta, amíg le nem szakadtak, bár az ír lány, a tavalyi EB negyedik helyezettje nehezen adta meg magát."

A női mezőny erős volt, Anikó végig az élen haladva 19:38:05-tel győzött, 5 másodperccel megelőzve az ír Fionnuala Britton-t. A harmadik a helyi Ana Dias lett, aki jelenleg a portugál Cross Country bajnokság bronzérmese.

A férfi mezőny nem volt olyan erős, mint a női. A kenyai Josphat Kiprono Menjo láthatóan egy másik szinten futott, mint a többiek, és harmadszor is nyert 2008 és 2009 után. Menjo 10 másodperccel ért be az első portugál futó, Manuel Damiao előtt, aki az ötödik a nemzeti Cross Country bajnokságban. A szintén portugál Licínio Pimentel, az Európa és nemzeti Cross Country bajnok lett a harmadik.

Nők (6.000 m)

  1. Kálovics Anikó, Magyarország, 19.38
  2. Fionnuala Britton, Írország, 19.43
  3. Ana Dias, Portugália, 20.07

Férfiak (10.000 m)

  1. Josphat Kiprono Menjo, Kenya, 30.21
  2. Manuel Damiao, Portugália, 30.31
  3. Licínio Pimentel, Portugália, 30.38

Forrás: Zsódér Zsolt, IAAF