A mozgásba bele lehet szeretni!

 

Béres Alexandra fitness magyar-, Európa-, és világbajnok, curling magyar bajnok, a Gilda Max szakmai vezetője, egy másfél éves kislány anyukája - egy sokoldalú nő, akinek a fitnesz nem munka, hanem életforma. Ő tartja a 4. órát az 5. Coca-Cola Testébresztő Aerobik Napon, ennek kapcsán beszélgettünk vele.

- Hogyan látod ma a magyar emberek és a sport kapcsolatát?
- 13 éve tanítok, én nem a versenysportolók, hanem a "tömeg" felől látom a sportot. Azt tapasztalom, hogy míg régebben kis sortos-topos kislányok és kigyúrt pasik jártak az edzőtermekbe, mára ez megváltozott. Az egészség-megőrzés is cél lett, erre kell menniük az embereknek, fel kell ismerniük, hogy az egészség érték, amit meg kell szerezni és őrizni - de sokan csak várják, hogy történjen valami. Akik otthon ülnek, azok is elismerik, tudják, hogy mozogni kell, helyesen táplálkozni - de nem mindenki tesz érte. Emellett ott van az is, hogy régebben azt mondták, a magyar nők a legszebbek - bár ez most is így van, de sok a túlsúlyos – a magyarok 62%-ának van a normálnál nagyobb testsúlya, ennek több mint a fele nő. (A KSH adatai alapján a magyar lakosság 62%-a túlsúlyos; ezen belül a férfiak 53,4%-a, a hölgyeknek pedig 66,4%-a küzd súlyproblémával - a szerk.) A túlsúly pedig az a probléma, amelynél nagyobb a kockázat, mint bármely más betegségnél!

- Szerinted mi kell ahhoz, hogy az emberek változtassanak ezen?
- Régen optimista voltam, most már inkább realista vagyok. Úgy látom, változni akkor lehet, ha az emberben kialakul az igény, az elhatározás, a motiváció. Ez kell ahhoz, hogy valaki végigcsinálja, amit elkezdett – mert sokan elkezdik, várják a csodát, és ha az elhatározásuk nem elég erős, akkor feladják, hiszen változtatni nehéz.

Az interjú további részét, melyben Szandi elmondja, hogy az emberek akkor változtatnak az életükön, ha megvan rá a kellő igényük, motivációjuk, és hogy szerinte az 5. Coca-Cola Testébresztő Aerobik Nap alkalmas arra, hogy az embereket elindítsa a változás útján, valamint saját Súlykontroll órájáról is elárul néhány dolgot, itt olvashatod el.