Futófolyam hömpölygött Szegeden

 

Soha ennyien nem voltak még T-Home Vivicittán Szegeden! Szombaton délelőtt gyönyörű időben futófolyam hömpölygött a belváros utcáin, megtelt a Széchenyi tér és a Dóm tér.

A Nagy Futópárbaj első helyszínén, a Tisza-parti városban ezúttal a Széchenyi térről rajtoltak a futók, és a Dóm téren volt a cél. Az útvonal és a táv is némileg eltért a korábbiaktól: az indulók először a Takaréktár utcán haladtak, majd a Tisza Lajos körúton értek le a rakpartra. A 2,5 kilométeres táv utolsó szakasza az Aradi vértanúk terén és a Rerrich téren keresztül vezetett a Dóm térre.

Széchenyi tér

Ilyet talán még a régi öregek sem láttak - mondhatnánk, ha kissé népies fordulattal akarnánk kifejezni, milyen volt a Széchenyi tér reggel. De nem is kell ezt különösebben bonyolítani: a tér telis tele volt indulókkal, akiket ismert sportolók és közéleti személyiségek is buzdítottak. Megjelent két olimpikon, Vajda Attila és Janics Natasa, ott volt Erdei Zsolt ökölvívó. A rajt előtt, a Nagy Futópárbaj szegedi futókapitánya, Dombi Miki köszöntötte a szegedieket Ördög Nóra televíziós műsorvezetővel közösen. A 10 órás rajtot Botka László polgármester lőtte el, de ezzel csupán a futófolyam első része rajtolt el. Tíz perc múlva aztán nekivágott a távnak a mezőny második részét alkotó népes futótömeg. A futók között volt Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Babinyecz Tímea, a Miss Universe Hungary korábbi győztese.

Dóm tér

Miközben az "utolsók" még el sem hagyták a Széchenyi teret, a Dóm téri célba befutottak a győztesek. A férfiaknál a debreceni Kovács Zsoltnak mindössze 7 perc 5 másodpercre volt szüksége a szegedi T-Home Vivicittá teljesítéséhez. A nőknél - fogalmazhatnánk úgy is, hogy az ilyenkor szokásos módon - a Biacsi testvérek viaskodtak az első helyért, amit végül Ilona szerzett meg 8:09-es idővel. Aztán a Dóm tér szép lassan "kifehéredett", vagyis lassan-lassan megtöltötték az esemény fehér pólóját viselő futók. A célba érkezést jó pár operatőr és fotós örökítette meg, a befutóknak egyre több szurkoló tapsolt. A téren kisebb "sorban állás" alakult ki Erdei Zsolt és Janics Natasa autogramjáért, igazán jó hangulatban telt az idő az eredményhirdetésig. Az utolsó célba érkező után aztán dobogóra állhattak a nyertesek, köztük a szegedi egyetemi bajnokság csapatai, valamint a legtöbb diákot mozgósító iskolák képviselői. A T-Home Vivicittá Szegeden ajándéksorsolással és Dombi Miki köszönő szavaival ért véget.

Ami azt illeti, Szeged igazán kitett magáért: a 11. T-Home Vivicittá Városvédő Futáson több mint tízezren vettek részt. De hogy pontosan mennyien, az vasárnap, A Nagy Futóbárbaj másik, kaposvári állomásán rendezendő T-Home Vivicittá után válik ismertté. Ezután derül ki, a két megyeszékhely közül melyik városé lesz a vidék futófővárosa cím.

Eredmények

Férfiak

1. Kovács Zsolt (Debrecen) 7:05 2. Lóczi Attila (Titán TC, Szeged) 7:06 3. Tarnai László (Titán TC, Szeged) 7:16

Nők

1. Biacsi Ilona (SZVSE) 8:09 2. Biacsi Bernadett (SZVSE) 8:10 3. Imréné Kiss Ágnes (SZVSE) 8:47

Legjobb T-Home dolgozó, férfiak

Vetró Béla (Napraforgó, Szeged) 8:20

Legjobb T-Home dolgozó, nők

Túri Bernadett 10:40

A Szegedi Tudományegyetem karok közötti bajnoksága

1. Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 56:12 2. Általános Orvosi Kar 59:32 3. Természettudományi és Informatikai Kar I. csapata 1:04:46

Iskolák mozgósítási versenye, Szeged

1. Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, 739 fő 2. Deák Ferenc Gimnázium, 552 fő 3. Radnóti Miklós Gimnázium, 471 fő

Iskolák mozgósítási versenye, Szeged környéki iskolák

1. Kisteleki Általános Iskola és Gimnázium, 120 fő 2. Kiss Ferenc Általános Iskola, Ásotthalom, 108 fő 3. Pusztamérgesi Áltlános Iskola, 105 fő