Kaposvár a vidék futófővárosa

 

Kaposvár nyerte A Nagy Futópárbajt: a 7. T-Home Vivicittá Városvédő Futáson 13.208-an indultak a somogyi megyeszékhelyen. Megvan a pontos létszám Szegeden is: a Tisza-parti városban 10.122 futó állt rajthoz.

Kaposvár a vidék futófővárosa! Sőt, nemcsak A Nagy Futópárbajt nyerte meg Somogy székhelye, hanem az óriási résztvevői létszám azt is jelenti, hogy a 7. T-Home Vivicittá Városvédő Futás volt az eddigi legnagyobb hazai vidéki futóesemény. A 13.208 induló ezzel futótörténelmet írt ezen a napsütéses áprilisi déutánon.

A város főtere és a környező utcák kora délutántól színt váltottak: folyamatosan jöttek az esemény fehér pólóját viselő futók a versenyre. A levegőből fotózva óriási fehér tömegnek tűnt volna a tízezernél is több ember a város közepén. A Nagy Futópárbaj kaposvári kapitánya, Gundy Ricsi Katus Attila fitnesz előadóval közösen melegítette be a futásra várakozókat, akik ezután a Fő utcán felállított rajtkapu felé vették az irányt. Az esemény szpíkere nem győzte hangsúlyozni, hogy három egymás utáni rajt is lesz, annyian voltak a futók. Az induláshoz minden esetben Szita Károly polgármester adta meg a rajtjelet.

A 3,2 kilométeres távot a leghamarabb Nagy Tamás tette meg, 8:52 alatt érkezett célba. A nőknél a sokszoros Vivicittá-győztes Czebei Réka nyert 10:17-es idővel. De ez még csak a fesztiválhangulatú futódélután kezdete volt. A T-Home Vivicittá résztvevői a három rajttal együtt összesen 40 percig indultak folyamatosan a belváros utcáin vezető táv leküzdésére. Annyira érdekes és színes volt a mezőny, hogy annál jobbat kitalálni sem lehetett volna. Futottak családok és gyerekek, kutyások és babakocsisok, középkori jelmezt viselő hagyományőrzők és a felszerelésüket ezúttal futóruhának használó tűzoltók. Ott voltak a mezőnyben a Csiky Gergely Színház művészei, a megyei újság munkatársai, valamint katonák és mentősök. Lefutotta a távot Szita Károly polgármester mellett a város képviselő-testületének számos tagja, mint ahogy Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszter is. Sok-sok helyi sportklub versenyzője ugyancsak rajthoz állt. A kaposvári T-Home Vivicittá legidősebb indulója egy 91 esztendős asszony volt, akit óriási taps fogadott a Kossuth téren, célba érkezése után.

Az eredményhirdetést a szinte zsúfolásig megtelt főtéren izgatott tömeg várta. Az egyéni helyezettek és az iskolák díjazása után Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója hirdette ki A Nagy Futópárbaj végeredményét: Kaposvár 13.208 futó, Szeged 10.122 induló. Szavait örömujjongás fogadta.

A két vidéki T-Home Vivicittá, amellett, hogy fantasztikus rekordot produkált, a két legnagyobb vidéki futóeseménnyé vált Magyarországon. És a budapesti, a 26. T-Home Vivicittá Városvédő Futás még csak most következik! Mindenki rajthoz április 10-én is!

Eredmények

Férfiak

1. Nagy Tamás (Kaposvári Építők) 8:52

2. Kiss Dávid (Pécsi Futóklub) 8:57

3. Molnár Donát (Fonyód) 9:45

Nők

1. Czebei Réka (Favorit AC) 10:17

2. Hideg Regina (Tokodi AC)

3. Torma Anett (Budapesti Honvéd)

Legjobb T-Home dolgozók, férfiak

Hajnal László (Kaposvár) 12:58

Legjobb T-Home dolgozók, nők

Káli Gabi (Kaposvár) 17:53

Iskolák mozgósítási versenye, Kaposvár

1. Berzsenyi Dániel Tagiskola, 987 fő

2. Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 847 fő

3. Eötvös Műszaki Szakközépiskola, 843 fő

Iskolák mozgósítási versenye, Kaposvár környéki iskolák

1. Somogyjád, 158 fő

2. Hetes, 155 fő

3. Kaposfő, 152 fő