Bekele visszatér a tegui VB-re, Kipropot lecserélték

 

Augusztus 27. és szeptember 4. között rendezik a dél-koreai Tegu városában a 2011-es IAAF Atlétikai Világbajnokságot. A 10.000 méteres táv kapcsán két meglepetés is van: Kenenisa Bekele visszatér, míg Wilson Kipropot sérülés miatt lecserélték.

A 29 éves etióp futó, Kenenisa Bekele, aki 10.000 méteren két olimpiai és négy világbajnoki aranyérmet szerzett, 2010 eleje óta nem versenyzett. Most azonban az ügynöke, Jos Hermens azt nyilatkozta: "Elmegy Teguba, és futni fog. Az edzések jól mennek neki. Elég jó formában van, de még nekem is nehéz megmondanom, mi történhet, mert olyan rég nem versenyzett... Nem tudhatjuk, bármire képes. Már olyan sokszor meglepett."
Bekele még sosem veszített el 10.000 méteres versenyt, de az utóbbi időben vádliizom-szakadás és más további sérülések hátráltatták.
Ha Bekele Teguban győzni tudna, ő lenne az első futó, aki bármilyen távon, egymást követő öt alkalommal szabadtéri világbajnokságot nyer.

Eközben, egy nappal azelőtt, hogy a kenyai különítmény elindult volna Teguba, a csapatvezetőség megváltoztatta a 10.000 méteres csapatot, és behozták a sérült afrikai bajnok Wilson Kiprop helyére Paul Tanui-t.
A vezetőedző, Peter Mathu a múlt héten már hangot adott nyugtalanságának Kiprop edzései kapcsán, és a félelmei beigazolódtak, amikor fel kellett hívniuk Tanui-t, aki már túljutott az All Africa Games csapatának előválogatásán.

"Kiprop küszködött az edzéseken, amióta megsérült a lába. Tanui egy elérhető és alkalmas helyettes, így készen állunk az indulásra - mondta Mathu.

Egyébként Kiprop, akit az aranyérem várományosának kiáltottak ki, edzésen szenvedte el a sérülést.

Forrás: Runner's World, www.sportsnewsarena.com