Múzeumok a SPAR Budapest Maraton mellett - Szépművészeti Múzeum

 

Az idén is számos fővárosi múzeum támogatja különböző kedvezményekkel, felajánlásokkal a SPAR Budapest Maratont. Az intézmények közül elsőként a Szépművészeti Múzeum "kínálatát" ismerheted meg.

A Szépművészeti Múzeum 30 darab belépőt ajánl fel a SPAR Budapest Maratonon induló iskoláknak. A belépőket az intézmények között sorsoljuk ki. A múzeum az október 22-éig látogatható Múmiák testközelben című kiállításra várja az iskolai csoportokat. Tehát iskolák, figyelem! Érdemes jönni a SPAR Budapest Maratonra, érdemes futni, mert a Szépművészeti Múzeum jóvoltából egy érdekes és különleges kiállítás megtekintése lehet a nyeremény!

A Szépművészeti Múzeum nem csupán itthon tartozik a leglátogatottabb múzeumok közé, hanem Európában is a jelentősebb múzeumok között tartják számon. Anyagának sokrétűsége, történeti folyamatossága és mesterművek sokasága méltán biztosít számára előkelő helyet a gyűjtemények sorában. A múzeum kiállítótereiben az egyetemes művészet emlékeinek ad otthont az ókortól napjainkig.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei olyan, szerte a világon híres műalkotások sorát tárja a látogatók elé, mint például Raffaello Esterházy Madonnája, Tiziano, El Greco, Velázquez és Goya képei, Dürer Ifjú képmása, Leonardo lovasa vagy a legismertebb impresszionista mesterek, például Monet vagy Cézanne alkotásai. A múzeum különleges időszaki kiállításai százezreket csábítanak az intézmény falai közé. Az elmúlt évek nagyszabású kiállításainak és az intézmény modernizációjának köszönhetően a Szépművészeti a világ 50 leglátogatottabb múzeuma közé került, a Van Gogh-kiállítás pedig a bemutatás évében a világ negyedik legnépszerűbb kiállítása volt.

2011 őszén a múzeum több kiállítást is bemutat, köztük talán a Múmiák testközelben című tárlat ígérkezik a legizgalmasabbnak, amely a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiát, valamint az azokon nemrég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit mutatja be. A tárlat segít megismerni az egykor élt egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak halotti művészetét, de az arcrekonstrukciónak köszönhetően a látogatók azt is megtudhatják: hogyan nézett ki a több ezer évvel ezelőtt elhunyt emberek egyike. A tárlathoz kapcsolódó háromdimenziós film átfogó képet ad arról, hogyan és milyen módszerekkel vizsgálták a négy múmiát és milyen eredményeket értek el a kutatások során.

A Szépművészeti Múzeum és a futókA Szépművészeti Múzeum és a futók