Múzeumok a SPAR Budapest Maraton mellett - Mezőgazdasági Múzeum

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az iskolai csoportok díjazásához járul hozzá a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválon. Összesen 30 darab belépőt ajánl fel az intézmény állandó kiállításaira.

A Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításai a magyar mezőgazdaság történetével, a hazai szőlőtermesztéssel és -feldolgozással, a halászattal, vadászattal és a háziállatokkal foglalkoznak. Ezeket tekintheti meg tehát egy-egy iskolai csoport, amelyik indul a SPAR Budapest Maratonon, és az azt követő, iskolák közötti soroláson 15-15 darab belépőt nyer. Iskolák, figyelem! A SPAR Budapest Maratonon történő részvétel nemcsak a futást és a sportot, hanem a múzeumlátogatás élményét is jelentheti!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyedülállóan gazdag gyűjteménye a Vajdahunyadvár épületegyüttesében található. A múzeum több százezres muzeális tárgyállománya egyedülállóan reprezentálja a magyar mezőgazdaság történetét. Gyűjteményében megtalálható például az 1852-ben Magyarországra került első gőzlokomobil, továbbá hazai és külföldi mezőgazdasági eszközök és gépek széles spektruma. A látogatók és szakemberek körében egyaránt nagy érdeklődést vált ki a világhírű trófeagyűjtemény. A kiállításban időrendi sorrendben láthatók az egykor, vagy még ma is világrekordnak számító szarvas-, dámvad-, őz- és vaddisznótrófeák. A múzeum nagy értékei között tartják számon a XVI. és XIX. század között a külföldi piacokon is népszerű szürke magyar szarvasmarhák koponyagyűjteményét, vagy az igazi kézműves remeknek számító lószerszámokat, mtni ahogyan a nagy számban kiállított vadászfegyvereket is.

A Mezőgazdasági Múzeumnak helyet adó Vajdahunyadvár épületeA Mezőgazdasági Múzeumnak helyet adó Vajdahunyadvár épülete

Kíváncsi vagy, miért alapvető jelentőségű történelmünkben a ló háziasítása? Melyek a magyar lófajták? Hogyan működött a lóvasút, a fiáker és az omnibusz? Hány futamban bizonyult verhetetlennek Kincsem és ki volt a győzelmeit elősegítő legjobb barátja? A Mezőgazdasági Múzeum A ló című kiállítása az emberiség történetében igen jelentős szerepet játszó állattal kapcsolatos valamennyi kérdésre választ ad.

A szeptember 10-étől november 2-áig látogatható A fagy birodalma című kiállítás tulajdonképpen egyfajta képzeletbeli kirándulás a Föld északi és déli sarkvidékére. A kiállítás bemutatja bolygónk leghidegebb területeinek élővilágát, de azt is, miért fontosak e "fagyott tájak" jövőnk szempontjából.