Egyénicsúcs-kísérlet a Nike Budapest Félmaratonon

 

Kocogásnak indult, rendszeres versenyzés lett belőle. Járosi Tamás ötödik alkalommal vág neki a Nike Budapest Félmaratonnak, és elmondása szerint egyéni csúcsban bízik. Eddigi legjobb ideje 1:39 volt, így mindenképpen 5 perc alatti ezrekre lesz szüksége a sikerhez.

- Ez lesz az ötödik őszi idénynyitód. Miért vagy visszatérő versenyzője a Nike Budapest Félmaratonnak?

- Elsősorban azért szeretem ennyire ezt a megmérettetést, mert minden évben más a hőmérséklet, ezáltal más taktikával kell megbirkózni a 21 kilométeres távval. Emlékszem, 2-3 éve akkora hőség volt, hogy az utolsó ezreken már többfelé is azt láttuk: az elsősegélynyújtók a földön ülő futókat ápolják. Szeretem az ilyen kihívásokat! Ráadásul budapesti lakosként igazán hazai pályán futhatok, így nem kell attól sem tartanom, hogy egy rossz kanyar után eltévedek.

- Mióta vált szenvedélyeddé a futás?

- Csak későn szerettem meg ezt a sportágat. Irodai munkám mellett szükségem volt valami mozgásra, amivel a kondíciómat rendbe tudom hozni, és miután az V. kerületben dolgozom, adta magát a Margitsziget. Kezdetben néhány kollégámmal jártunk ki kocogni, azonban hamar kinőttem ezt a tempót. A többiek nem igazán értették, miért szeretnék egyre gyakrabban és egyre többet futni, túlzottnak tartották a lelkesedésem, így elváltak útjaink. Egyedül kezdtem el edzeni, és idővel versenyekre is beneveztem. Évek óta szinte minden második nap futok, évente több maratont is teljesítek, ha itthon nem találok elég kihívást, akkor pedig irány külföld.

- Rengeteg energiát ölsz a futásba. Mit kaptál cserébe a sportágtól?

- Jóval energikusabb vagyok, mint bármikor. Kevésbé vagyok fáradékony, és órákban mérhetően kevesebbet alszom. Igaz, másfél-két órás edzéseim vannak, azonban az alvásigény csökkenésével visszanyerem a futásra fordított időt. Más szempontból is megéri ennyi energiát fektetni a sportba, hiszen egészséges vagyok. Nem fáj a hátam, a derekam, nem járok orvoshoz sem.

- Mit gondolsz, jelenlegi formád mire lesz elég most vasárnap a Városligetben?

- Az időjárás az utóbbi napokban kifejezetten kellemes, a formámmal is elégedett vagyok. Ezek tükrében reménykedem az egyénicsúcs-javításban. Természetesen sok függ a mezőnytől is. Hiszen, ha találsz egy olyan futót, aki végig tud magával húzni, és bírod is, akkor nyert ügyed van! Aki pedig életében először áll rajthoz, mindenképpen figyeljen a frissítésekre, illetve arra, hogy jóval lassabb kilométerekre koncentráljon. Aki még sosem futott ekkora távot, az ne abból induljon ki, milyen gyorsan futja a tízezret, hiszen az még a táv felére sem elég.