A futópadtól a maratonig - egy év története

 

Virág Dorina lelkes tagja a mosonmagyaróvári futóközösségnek. Bár még csak egy esztendeje kezdett el futni, versenyről versenyre fejlődik. A 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon, ha makacs térdsérülése engedi, életében először teljesíti a maratoni távot.

- Jól tudjuk, hogy a 42 kilométert még nem futottad le versenyen?

- Eddig még nem próbálkoztam a maratoni távval, idénre terveztem. Amennyiben vasárnap sikeresen teljesítem a Nike Budapest Félmaratont, ami leginkább a térdemen múlik, hogy bírja-e, akkor belevágok a SPAR Budapest Maratonon a klasszikus távba is. Gyerekkoromban úsztam és kerékpároztam, később otthon is mindig tornáztam, de a futást tavaly nyáron fedeztem fel. Kaptam ajándékba egy futópadot, ami aztán hozta magával, hogy komolyabban csináljam. Ez volt júliusban. Szeptemberben már nekivágtam egy félmaratonnak, idén áprilisban pedig Bécsben csináltam meg újra. Most ott tartok, hogy heti rendszerességgel megvan a 35-40 kilométer. Nagy szerelem lett belőle.

- Miért pont a SPAR Budapest Maratont tiszteled meg a debütálással?

- Nekem a tavalyi akkora élmény volt, hogy egyértelművé vált számomra, ha nekivágok a maratonnak először, akkor mindenképpen Budapesten szeretném ezt tenni. Fontos a hazai pálya érzete, tavaly Bécsben éreztem, hogy külföldön vagyok. Sokkal több ember volt, ezáltal személytelenebbé vált számomra. Ezzel szemben Budapesten kezdve a közös bemelegítéstől, addig, hogy a szurkolók végig biztatják az embert, annyira felemelő, hogy nem is volt kérdés, hogy ezt a versenyt választom.

- Miként készülsz a versenyre?

- Saját edzésprogram alapján, illetve Mosonmagyaróváron, ahol élek, van egy futóklub. Ez a Strucc, tagjai között számos tapasztalt futóval, az ő segítségükre, tanácsaikra mindig számíthatunk mi, kezdő futók. Elmondják, szerintük hogyan fussunk, mennyit fussunk, persze az ember saját maga is érzi, hogy melyik nap mit bír. Nálunk Óváron egyébként is pezsgő futóélet van, májusban rendezett a klub egy minimaratont, ahol több száz futó vett részt. Persze, nem mind helyiek voltak, de erre is büszkék vagyunk, hogy országos eseménnyé vált, hisz mindenfelől érkeztek hozzánk versenyzők. A futáson kívül versenyekre is együtt járunk, így lesz a Nike Budapest Félmaratonon és a SPAR Budapest Maratonon is. Igazi baráti közösség jött össze, a nyáron például tartottunk egy nagyon jól sikerült közös grillezést is. Most már csak a térdemen múlik, hogy a sikeres maratoni debütálásomat egy közös ebédnél együtt ünnepelhessem meg velük.