Mint a hegymászásban a Himalája

 

Az esztergomi Vecsera Imre idén ment nyugdíjba, így van elég ideje, hogy felkészüljön élete első maratoni futására. A nagy nap október 2-án a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon jön el számára.

- Hogy jött az ötlet, hogy ennyi idősen belevágj a maraton lefutásába?

- Beszélgettem a futó kollégáimmal itt Esztergomban, közülük néhányan már lefutották, és egyre biztatgattak, hogy úgy érzik, fel vagyok készülve kellően. Végül is az atlétikában ez a táv a csúcs, akár a hegymászásban a Himalája. Ebbe szeretnék belekóstolni, minden nehézségével és élményével együtt. Remélem, hogy utóbbi nem veszi kedvemet és a jövőben folyamatos programmá fog válni. Tudni kell, hogy idén lettem nyugdíjas, legalább van időm és alkalmam, hogy jól fel tudjak készülni a 42 kilométer teljesítésére.

- Mióta hódolsz a futásnak?

- Kedvtelésből úszkáltunk a családdal régebben, futni nem futottam, inkább a labdajátékokat szerettem. Olyan hét évvel ezelőtt kezdtem el a futást, önszorgalomból, szórakozásból. A fiam kosárlabdázott, vele kötöttem egy olyan tréfás fogadást, hogy lefutom a középiskolásoknak kiszabott Cooper-tesztet. Nem jött össze elsőre, ám vagyok annyira önfejű, hogy erre esténként elkezdtem titokban futni járni. Le is futottam a 12 percet, de bele is szerettem. Nemcsak, hogy jó lett a közérzetem tőle, de a munkámhoz is hasznosnak bizonyult, elég komoly erőt igénylő munkát végeztem a Suzukinál. Azóta nincs megállás, versenyekre is járok. Voltam a T-Home Vivicittá Városvédő futáson, most a Nike Budapest Félmaratonon, majd jön a SPAR Budapest Maraton, és még tervbe van véve, hogy a siófoki évzáró versenyt is meglátogatom. Szeretnék az ilyen tömegeket megmozgató eseményekre járni a továbbiakban is.

- Kik azok a "futó kollégák"?

- Az Esztergomi Futóművek egyesület van itt nálunk. Ugyan még nem vagyok tagja, de megígértették velem, hogy ha lefutottam a SPAR Budapest Maratont, akkor én is társulok hozzájuk. Szóval nemcsak debütálni fogok október 2-án, de klubtagságomhoz is ez lesz a belépő. Vannak közös edzésnapjaink, úgy készülünk közösen. Néhány ismerősöm, futótársam edzésprogram szerint gyakorol, magam csak kóstolgattam eddig, de ha minden rendben lesz, amit nagyon remélek, akkor jövőre én is betársulok. 65 éves múltam, persze ehhez igazítom, és annak megfelelően használom majd.

- Velük is mész a SPAR Budapest Maratonra?

- A családból a fiam fog elkísérni, ő visz majd autóval. A futótársaim közül hárman biztos jönnek a versenyre, valószínű, hogy nálamnál másabb időeredményeket fognak megcélozni, de megpróbálok velük menni, amennyire lehet, legalábbis eleinte. A tavalyi 30 kilométeres versenyen gyűjtöttem tapasztalatokat. Óriási élmény volt, minden lépésnek, minden kilométernek volt külön momentuma, most sem fogok unatkozni, az biztos. A mostani Nike Budapest Félmaratont a nagy meleg ellenére magam elvárásaihoz képest jó idő, 1 óra 51 perc alatt teljesítettem, ezért bizakodó vagyok, hogy a maraton is sikerül 4 óra 10-15 perc alatt. Azt szokták mondani a futótársak, hogy ne az időt nézd az első maratonon, majd lesz alkalmad azon később javítani, hanem jó érzéssel, jó élménnyel fejezd be a versenyt. Igyekszem megfogadni a tanácsot.