Bemutatjuk a SPAR Budapest Maraton Alapítványi Falujának kiállítóit - LÁSS Egyesület

 

Futóik ott vannak számos BSI-eseményen, indulnak egyéniben és váltóban, szeretik a sportot, a futást. Ez persze sokmindenkiről elmondható, a LÁSS Egyesület azonban mégis különleges valami miatt. Ismerkedj meg velük, keresd fel standjukat a SPAR Budapest Maraton Alapítványi Falujában!

A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) 2006 októberében alakult civil szervezet. A 12 látássérült és látó alapító tag célkitűzései között szerepelt minél több látássérült fiatallal és felnőttel megismertetni a mozgás örömét, és minél szélesebb körben népszerűsíteni látók és látássérültek közös, akadálymentes sportolását. Ugyanakkor lehetőséget szeretnének teremteni minél többféle sport kipróbálására és rendszeres gyakorlására. Még azokéra is, amelyek számukra nehezen vagy segítség nélkül egyáltalán nem elérhetőek.

Az egyesület mára körülbelül 60 látássérült és 50 segítő tagot számlál, és a keretei között űzhető sportágak egyre bővülő skálája igyekszik lépést tartani az évszakokkal. Télen korcsolyázásra, síelésre nyílik lehetőség, nyáron lehet szörfözni, búvárkodni, lovagolni, showdown-t (azaz vak pingpongot) játszani, vagy akár hangos célpontra íjászkodni is. A heti rendszerességű programok között szerepel a rendőrség kiképzőközpontjában tartott falmászás, a futball, gerincjóga, hastánc és futás. Aki pedig a sok sportban kifáradt, annak például narrációval ellátott filmklubokat is tartanak igény szerint.

Egyik legnépszerűbb edzésük a futás, amelyhez bárki csatlakozhat futóként, önkéntesként. A szerdai margitszigeti edzéseken túl ugyanakkor számos utcai futóversenyen találkozhatnak futók a LÁSS párosaival. A futás könnyedén akadálymentessé tehető sportág: a két futó egy szalagot, kendőt tartva fut; így mindketten szabadon mozgathatják a karjukat, ugyanakkor a látó futó irányítani tudja látássérült társát.

A Láss Egyesület egyik futója a K&H olimpiai maraton váltón Miklósa Erika operaénekessel futottA Láss Egyesület egyik futója a K&H olimpiai maraton váltón Miklósa Erika operaénekessel futott

A SPAR Budapest Maratonon az érdeklődők kipróbálhatják a showdown nevű, a pingponghoz hasonlatos játékot, amelyet két játékos játszik csörgőlabdával, bekötött szemmel. Ugyanakkor egyéb, bekötött szemmel végzett feladatokban tehetik próbára magukat. A LÁSS standján továbbá 500 forintos adományokkal segíthetik az érdeklődők az egyesület második akadálymentes sítáborának megvalósulását. A LÁSS támogatói segítségét pontírásos meglepetéssel szeretné megköszönni.

A SPAR Budapest Maratonon természetesen a LÁSS Egyesület futói is indulnak. Velük fut Béres Alexandra fitnesz előadó is.

LÁSS Egyesület