Színházak a SPAR Budapest Maratonon I.

 

A színházak is megmutatják magukat a SPAR Budapest Maratonon, mégpedig az ekiden váltóban, ami azt jelenti, hogy ötfős csapatban teljesítik a 42 kilométert. Az indulókat kérdeztük, mit jelent nekik a részvétel, a mozgás és a sport általában. Kétrészes riportunk első részében Benkő Nórával, a Magyar Színház színészével, Fodor Krisztinával, a Bárka sajtósával és Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgató-helyettesével beszélgettünk.

Régóta köztudott tény, hogy a sport és a művészet kéz a kézben jár egymással. Mióta az emberiség rátalált erre a két kifejezési formára, összefonódnak; keresik egyiket a másikban. Hisz ha belegondolunk, mindkettő szenvedélyeket vált ki, mindkettő túlmutat a hétköznapok szürkeségén, mindkettő egy magasabb rendű szépséget keres az életben.

- Egy színésznek edzettnek kell lennie. Magam is játszom például a Sweet Charity című darabban, ahol táncolni és énekelni kell. Ha nem lennék edzésben, akkor hamar kimerülnék, elfáradnék - mondja Benkő Nóra színész, a Magyar Színház "csapattagja". - Fontos a kondíció. Egy nagypróba-folyamat alatt az ember kevésbé ér rá mozogni, de ha van időm, a Margitszigeten futok egy-egy kört.

Szinte természetes, hogy egy előadóművésznek a belső egyensúlyához sokszor elengedhetetlen, hogy sportoljon hivatása mellett. Hosszú, kitartó felkészülés, próbák végeláthatatlan hossza, és ahogy a sportban: rendkívüli alázat szükséges ahhoz, hogy a közönség teljes megelégedettségére legyenek.

A mozgás persze nem csak fizikai állóképességet ad, Benkő Nóra futás közben másra is figyel. - Tavasszal csináltam Márai Füveskönyvéből egy önálló estet. Azzal szórakoztam, hogy amíg lefutottam egy szigetkört, meddig tudok eljutni benne. Jó játék volt, hogy egyszerre kellett fizikailag terhelnem magam, miközben figyelni a pontos szövegre a fejemben. Tudom, hogy ezt mások is csinálják, Csernus Mari kolléganőm 82 évesen úszik, ő nem a hosszakat számolja, hanem a Bibliából tartott önálló estjének a szövegét mondja magában.

- A Bárka Színház többször is részt vett már a Budapest Maratonokon, ez elsősorban Bérczes Lászlónak köszönhető, aki szenvedélyesen szeret futni. Mondhatni ő volt a csapatkapitányuk, egymaga többször is teljesítette a maratoni távot - ezt már Fodor Krisztina, a Bárka Színház sajtósa meséli. Időközben Bérczes László az idei évadra Kaposvárra szerződött, és az Ördögkatlan színészcsapatát erősíti október 2-án. - Maradtunk itt a Bárkában szerencsére elegen, akik nagyon szeretnek futni, nem is volt kérdés, hogy idén is elindulunk. A leghosszabb távot Pásztor Tibor színészünk fogja futni, ő igazi sportember, mi a többiek elosztjuk a maradékot; úgymint Berkeczi Liliána sminkes, Kiss Mónika művészeti titkár, Lőrik Árpád világosító és jómagam. Csapatmunkában szeretnénk végigfutni a versenyt, kényelmesen, nem kifulladva.

Nyáron a Bárka szervezőként, sátorral vett részt az Ördögkatlan Fesztiválon, ahol a nemrégiben tragikusan elhunyt Huszár Zsolt is velük volt, ezért most egy fekete karszalaggal emlékeznek a sportot szerető nagyszerű színészre. (Huszár Zsolt egy több színház által kiállított csapatban szerepelt volna az ekiden váltó tagjaként a SPAR Budapest Maratonon. Az Új Színház művésze múlt szombaton hunyt el tragikus hirtelenséggel.)

Színházi előadást létrehozni, színházat működtetni igazi csapatmunka, mint ahogy a SPAR Budapest Maratonon a csapat váltó lefutása is. Ahogy a Bárka, úgy a Nemzeti Táncszínház is vegyes csapattal indul, igaz utóbbi állandó társulattal nem rendelkezik.

- A csapatösszeállítás a lehető legszínesebb: képviselteti magát a grafikai részleg, az úgynevezett műszak, ahonnan egy fénytechnikus fut, a művészeti osztály, illetve az igazgatóság. Utóbbi részlegtől én magam indulok - feleli kérdésünkre Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatóhelyettese.

Azt gondolnánk, a táncosok dolga a legkönnyebb, hisz hozzá vannak szokva az állandó megerőltető mozgáshoz, ám Ertl Péter, aki maga is táncos volt, ezt cáfolja: - Bármennyire is úgy tűnik, hogy a futás hasonló mozgás, nagyon távol áll a tánctól, akár a klasszikus baletthez, a néptánchoz, vagy bármely nagyon energikus táncmozdulatokhoz viszonyítom. Teljesen más izomcsoportokat mozgat meg, az izomláz megjelenik a futás után.