Egy sport az állatbarát futóknak - a canicross

 

A Mogzásvilág.hu bemutatja a canicrosst, azaz a kutyával futás és versenyzés művészetét.

Talán nem olyan sokan ismerik a kutyával történő futás szabályait, noha biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk azok, akik több futóedzésre magunkkal visszük a kedvencünket. A canicross lehetőséget nyújt arra, hogy négylábú társunkkal együtt versenyezzünk és szórakozzunk! Tehetjük ezt az egyéni felkészülésünk menetébe illesztve szórakozásból, vagy akár önálló műfajként is!

A canicross francia eredetű sportág. Itt a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy pórázzal összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint, végig együtt. Az első világbajnokságot 2002-ben rendezték Ravennában, így nem beszélhetünk nagy múltról a canicross kapcsán.

A verseny főbb szabályai nem okozhatnak nagy problémát, még akkor sem, ha a kutyusunk nem éppen a legszófogadóbb fajta, és a felszerelésre sem kell sokat költeni, így kipróbálhatja szinte bárki.

Hazánkban 1999-ben alakult a MCSE (Magyar Canicross Sportegyesület). Azóta Magyarország is aktívan részt vesz a nemzetközi kutyás sportéletben, ennek példája, hogy két éve éppen Sopron adott helyet az Európa bajnokságnak.

A teljes cikket, benne a versenyzés szabályaival, a Mozgásvilág.hu oldalán olvashatod el!