Ő is a 8. Intersport Balaton Maratonra készül - Aki az idényzárón kezdte újra

 

A 42 kilométeres mezőnyt fogja erősíteni a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon Kereki Roberta. A kajak-kenu edző pécsi barátaival érkezik Siófokra, és mint mesélte, évről évre egyre több ismerősüket csalják el az őszi idényzáróra a Balaton mellé.

- Negyedik alkalommal vágsz neki ennek a megmérettetésnek. Melyik volt számodra a legemlékezetesebb?
- Egyértelműen az első! Noha a 7 kilométeres távon álltam rajthoz, mégis meghatározó pillanata volt ez az életemnek. A magyarázat is egyszerű: 15 év kihagyás után ezen a versenyen tértem vissza. Sajnos egy vírusos influenza a szívemre húzódott, és az orvosok egész életemre eltiltottak a sportolástól. Azonban nem akartam ebbe belenyugodni! Szép lassan edzeni kezdtem, először csak néhány métert tudtam kocogni, majd fokozatosan egyre jobban ment. Végül elhatároztam: nevezek az idényzáróra. Hihetetlen érzés volt, hogy ismét ott állhatok a startvonal mögött, és rengeteg emberrel együtt futhatok. Végigsírtam azt a hétezer métert. Rettenetesen elfáradtam, de életre szóló élményt jelentett nekem.
- Mit szóltak az orvosok a hobbidhoz?
- Az elején nem szóltam erről, de később tapasztalták ők is az eredményét. Jelenleg gyönyörűen zárnak a szívbillentyűim, és nincsen semmi bajom. Úgy kommentálták a fejleményeket, hogy "csoda történt". És valóban az, hiszen számomra a futás maga az élet, a betegség előtt rendszeresen sportoltam, futottam és kajakoztam. A családom az elejétől bízott bennem, ami sokat számított. Éreztem, hogy jól esik, de figyeltem a fokozatosságra. Tavaly már maratont futottam, és idén is szeretném legyőzni ez a távot.
- Mit gondolsz, mire lehetsz képes novemberben a Balaton Maratonon?
- A tavalyi futam rendkívül kemény volt. Igaz, betegen neveztem be, és a futam alatt többször is meg kellett állnom, mégsem adtam fel. Végül 4:35-tel értem célba. Idén a bécsi maratonon már sokkal jobb erőben éreztem magam. Szeretnék jobb időt futni, de elsősorban az érzés a fontos, hogy ott lehessek. Ezen felül minden lefaragott perc ajándék! Végig egyenletes tempóra törekszem majd, és elsősorban a légzésre kell figyelnem. Órát már nem használok, ismerem annyira a testem, hogy tudjam, mik a határaim.
- Említetted, hogy a családod végig bízott benned. Az edzésekre is elkísértek?
- Nemcsak kísértek, de együtt futunk a kisfiammal, aki idén töltötte a 10-et, ezért a 10,5 kilométeres távot választottuk számára. A férjemmel elsősorban a reggeli órákban edzek együtt, Koppánnyal pedig iskola után, délután. Kizárólag a Mecsekben, nagyon szép futókörnyezetben gyakorolunk. Az elmúlt években rengeteg barátot sikerült rábírni csatlakozásra, előző hétvégén egy húsz kilométeres túrán vettünk részt, de az idényzáróra is sokan el fognak kísérni minket.