Gérman Silva kapja idén az Abebe Bikila Díjat

 

A New York City Maraton 1994-es és 1995-ös győztese, a mexikói Gérman Silva nyeri el idén az Abebe Bikila Díjat elismeréseként törekvésének, mellyel egész életében vissza akart adni valamit a közösségének futásával.

A díjat, melyet 1960 és 1964 legendás maratoni olimpiai bajnokáról, az etióp Abebe Bikiláról neveztek el, 1978 óta adja ki a New York Road Runners (NYRR) azon személyeknek, akik kiemelkedően járultak hozzá a hosszútávfutó sporthoz a pályán belül és kívül is.

A korábbi díjazottak közt van Grete Waitz, Bill Rodgers, Fred Lebow, Allan Steinfeld, legutóbb Paul Tergat kapta meg. Silva az első mexikói, aki elnyeri ezt az elismerést. Az átadás november 4-én lesz, a New York City Maraton nyitóünnepségén.

Ennek a díjnak az elnyerése számos érzést kelt bennem - mondta a 43 éves Silva. Megtisztelve érzem magam és büszke vagyok. Számos emléket ébreszt fel arról, New York hogy változtatta meg örökre az életemet. A családomnak ajánlom ezt a díjat, és minden mexikói barátomnak. Őszintén köszönöm nektek, mindannyiótoknak, és remélem, még sok ember életét tudjuk befolyásolni! A világnak sok futóra van szüksége.

Silvát leginkább az első new york-i győzelméről ismerik, amikor véletlenül letért a pályáról az utolsó mérföldön, és aztán egy meghökkentő visszatéréssel 2 másodperccel megelőzte honfitársát, Benjamin Parades-t az utolsó lépéseknél. Kétszeres olimpikon, 10.000 méteren hatodik volt 1992-ben Barcelonában, és 1996-ban Atlantában is.

Egész karrierje alatt következetesen igyekezett visszaadni a közösségének - futóversenyeket szervezett kis vidéki települések számára, gyerekeket biztatott a futásra, és futócipőt osztott a helyi közösségeknek mexikói útjai során. Jelenleg számos élvonalbeli mexikói hosszútávfutót edz, és a La Loma-i magaslati edzőcentrumban is tart edzéseket.

Silva hivatalosan 2001-ben vonult vissza a versenyzéstől, de a New York City Maratonon továbbra is futott 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben, és várhatóan idén is ott lesz.

Forrás: IAAF