Megmaradnak a női utcai futás eddigi rekordjai

 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, hogy mégsem törlik a női utcai futás azon rekordjait, melyeket koedukált versenyeken értek el, de új rekordokat csak akkor ismernek majd el, ha azokat csak női versenyeken futják.

Az IAAF tanácsa még a tegui világbajnokság helyszínén döntött úgy, hogy januártól csak azok a női eredmények számítanak világcsúcsnak, amelyeket olyan versenyen érnek, ahol férfiak nem szerepelnek. Akkor az volt az elképzelés, hogy visszamenőleg is törlik az eredményeket.

A mostani döntés értelmében nem semmisítik meg brit Radcliffe 2003-ban Londonban elért a 2:15:25-ös maratoni világcsúcsát, csak mert akkor a férfiakéval együtt futott a női mezőny is.

Korábbi cikkünket ezzel a témával kapcsolatban itt olvashatod.

Változnak az IAAF Világbajnokságokra történő kvalifikáció szabályai is:

A jövőben a Gyémánt Liga (Diamond League) sorozat győztesei szabadkártyával automatikusan bejutnak a vb-re, hasonlóan a világbajnoki címvédőkhöz. Viszont egy országból egyszerre csak egy szabadkártyás induló vehet részt a világbajnokságon.

Az atlétikai vb-vel egy évben tartott felnőtt mezeifutó világbajnokság első 15 helyezettjénél az IAAF úgy veszi, mintha teljesítették volna a 10.000 méteres A szintet az atlétikai vb-re.

2013-tól minden olyan maratoni és gyalogló versenyen, amely megfelel az IAAF szabályainak (pálya hitelesítése, nemzetközi bírók stb.), lehet majd kvalifikációs szintidőt teljesíteni a világbajnokságra. Ez az olimpiai játékokra is vonatkozhat majd.

Forrás: IAAF